مدیرعامل شرکت آسیاتک با بیان اینکه سازمان بورس برای پذیرش شرکتهای دانش بنیان و رفع موانع پیش روی این شرکتها، علاوه بر فرهنگسازی باید یک بازار فن آوری ایجاد کند، بر اصلاح ساختار ارزشگذاری شرکتهای دانش بنیان تاکید کرد.
*** ورود دانشبنیانها به بورس
به گزارش صنایع، بازار سرمایه همواره به عنوان یکی از راهکارهای تامین نقدینگی مورد توجه فعالان اقتصادی بوده است
شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها نیز از این قاعده مستثنی نیستند انما ورود این شرکتها به بورس هنمواره با موانع مختلفی روبرو بوده است.
یکی از موانع اصلی ورود دانش بنیان ها به بورس نبود ساز و کار مشخص و قانونی برای ارزشگذاری داراییهای آنها بوده است.
ارزشگذاری در بازار سرمایه ایران همواره مبتنیبر بر داراییهای مشهود نظیر زمین، ساختمان و ماشنآلات بوده است اما با توجه به اینکه دانشبنیانها بر داراییهای نامشهود بنا شدهاند و دستورالعمل و آییننامه مشخصی برای ارزشگذاری این مدل از داراییها وجود ندارد، همواره برای ورود به بازار سرمایه با چالشهای متعددی مواجه میشوند.
خبرنگار صنایع درباره این موضوع گفتگویی اختصاصی را با مدیرعامل شرکت آسیاتک به عنوان یکی از شرکتهای دانشبنیان که حدود یک سال است وارد بورس شده، انجام داده که در ادامه خلاصه آن را ملاحظه خواهید نمود.
*** چالشهای دانشبنیانها در ورود به بورس
محمدعلی یوسفی زاده در ابتدای این گفتگو پیرامون مهمترین مشکلات شرکتهای دانشبنیان برای ورود به بازار سرمایه، اظهار داشت:
ساختار بورس کشور ساختاری است که بیشتر ارزیابیها و قیمتگذاریها براساس داراییها و ارزشگذاری داراییهای مشهود است، لذا نبود این فرهنگ در بازارهای بورس که از طریق شناسایی داراییهای نامشهود و ارزش آفرینی آینده، ارزشگذاری انجام و ورود شرکتها به بورس انجام شود، مسالهای است که فاصله شرکتهای دانشبنیان را با بورس بسیار زیاد میکند.
وی در ادامه، تصریح کرد:
به عنوان مثال شرکت آسیاتک برای ورود به بورس با توجه به اینکه ترکیبی از داراییهای مشهود و نامشهود دارد با مشکلاتی رو به رو شد که در نهایت ما پذیرفتیم با ارزش کمتری وارد بازار بورس شویم و با نگاه به ارزشگذاری داراییهای مشهود شرکت آسیاتک، برای عرضه آماده شدیم.
اما شاید برای سایر شرکتهای دانشبنیان اینگونه نباشد و صرفا مبتنی بر داراییهای نامشهود خود باشند لذا اگر قرار باشد اکوسیستم ورود دانشبنیانها به بورس وابسته به ارزشگذاری داراییهای مشهود باشد دانشبنیانها یا باید پشت در ورود به بازار بورس بمانند یا درگیر سرمایهگذاری در داراییهای مشهود شوند.
بیشتر بخوانید:
فرایند ورود شرکتهای دانشبنیان به بورس سخت، مبهم، طولانی و با این شرایط، مقرون به صرفه نیست
*** راهکار ورود دانشبنیانها به بورس
به گزارش صنایع، مدیرعامل شرکت آسیاتک در پایان و درباره راهکار رفع این معضل، تشریح کرد:
برای رفع این معضل شاید لازم است سازمان بورس یک بازار فن آوری ایجاد کند و یا ادبیاتی را برای بازار فن آوری اختصاصی کند تا بتواند نرخ روز صنعتها، تکنیکها و تکنولوژیها را نیز بیشتر پذیرش کند و مردم را نیز با این صنایع، ریسکها، ارزش آفرینیها و مراتب مربوطه آنها آشنا سازد.
بنده با این نظریه که خرید سهام شرکتها دانشبنیان به دلیل اینکه مبتنیبر داراییهای نامشهود هستند دارای ریسک است، مخالف هستم و شخصی که نمیخهواهد ریسک کند باید سرمایه خود را در بانک قرار دهد یا اوراق نرخ ثابت بخرد.
در نهایت به نظر من بهترین راه این است که ساختار ارزشگذاری دانش بنیان ها در بورس اصلاح شود.
نویسنده: امیر رجبی
انتهای پیام///