در سالی که رهبر معظم انقلاب راه دستیابی به پیشرفت عادلانه و حل مشکل فقر را “تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین” عنوان کردند، فراهم آوری الزامات تحقق این راهبرد بیش از پیش ضرورت و فوریت مییابد.
*** مسیر تحقق شعار سال
به گزارش صنایع، علی نبوی، معاون وزیر صمت و رییس هیات عامل ایدرو در یادداشتی به تاثیرات نقش آفرینی سازمانهای توسعهای در تولید دانشبنیان، پرداخت.
نویسنده در یادداشت خود، آورده است:
بازچابک سازی و احیای منابع مالی قانونی ایدرو می تواند در کنار برنامه ریزی و تلاش حداکثری کارشناسانه و هم افزایی بین دستگاهی بخشهای فعال در عرصه دانشبنیان کشور به نقش آفرینی بهینه و دستیابی هر چه بیشتر به اهداف این عرصه استراتژیک کمک اساسی کند.
در سالی که “تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین” به عنوان راهبرد سال رهبر معظم انقلاب راه دستیابی به پیشرفت عادلانه و حل مشکل فقر عنوان شده، فراهم آوری حداکثری زمینهها و الزامات تحقق این راهبرد و جانمایی هر دستگاه برای نقش آفرینی حداکثری و بهینه در اکوسیستم دانش بنیان کشور بیش از پیش ضرورت و فوریت مییابد.
در دنیای امروز عملا دانش مهمترین منبع جایگزین در مدیریت سنتی تولید شده است و سخن گفتن از رشد فزاینده و سریع اقتصاد و صنعت دانش بنیان در جهان با اخبار و اطلاعات متفاوتی که از این روند در دسترس عموم قرار دارد عملا بدیهی مکرر خواهد بود.
با نگاهی به نظام نوآوری در ایران میتوان ماموریتهایی را در این فراگرد برای سازمانهای توسعهای تعریف کرد، چرا که این سازمانها به فراخور ذات و ماهیت خود در هر دوره نقشهای متفاوت و متناسبی را برای کمک به توسعه ایفا کرده و میکنند.
*** ایدرو
سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) به عنوان نخستین و قدیمی ترین سازمان توسعهای کشور از جمله سرمایه گذاری و تسهیل گری در عرصه خطر پذیر را به عنوان یک شیوه مالوف در عمر ۵۵ ساله خود تجربه کرده است.
ایدرو در راستای تلاش برای تحقق شعار سال یکی از میدانهای نقش آفرینی خود را حوزه سرمایهگذاری در طرحهای فناورانه میداند.
اعم از اینکه بطور مستقیم و از طریق بازار سرمایه ایفای نقش نموده، یا با عاملیت صندوق نوآوری و شکوفایی در راستای مقررات اصل ۴۴ تسهیلگری انجام دهد.
نقش آفرینی در حوزه سرمایه گذاری تولید دانش بنیان زمانی اهمیت بیشتری مییابد که با بررسی سهم اقتصاد دانشبنیان از کل اقتصاد کشور به اعداد تک رقمی برخورد میکنیم.
در همین راستا ایدرو همچنین ایجاد صندوق پژوهش و فناوری خطر پذیر را در برنامههای خود قرار داده است که میتواند به عنوان مشوق حمایتگرانه، انگیزههای لازم را در فعالان تولید دانش بنیان از طریق حمایتهای مالی، تضمین خرید ، صدور ضمانت نامه و… افزایش دهد.
ایدرو به ویژه در بخش کمک به توسعه تجاری سازی تولید دانش بنیان در مواردی که شرکتهای نوآور تا مرحله نمونه نیمه صنعتی یا حتی صنعتی محصول رسیده باشند و در سطوح بلوغ فناوری هفتم و بعدتر (TRL۷) که نیازمند هزینه کرد قابل ملاحظه ای است نقش خود را جانمایی میکند.
تحولات در حوزه تولید دانش بنیان و ماهیت دانش در عصر کنونی بسیار پرسرعت و در حال ارتقای مستمر است.
به طور طبیعی فعالیت در این میدان به همان میزان نیازمند سرعت و داشتن قدرت انطباق بالا با چنین تحولات سریعی است.
سازمانهای توسعه ای باید همواره در حداکثر چابکی و انعطاف( Agaility&Flexeblity) برای نقش آفرینی در عرصههای فعالیت خود باشند.
وضع مقررات مختلف و رویه مستمر این ایجاد محدودیتهای قانونی و آیین نامه ای برای سازمانهای توسعه ای به ویژه در ۱۵ سال اخیر که از قضا جهان به سمت اقتصاد دانش بنیان و پرتحول پیش رفته، در درون کشور به شدت از ضریب چابکی و انعطاف این سازمانها کاسته است.
نگاهی که در آن عموم رویههای حاکم بر ادارات و دستگاههای اجرایی به ایدرو و سازمانهای توسعه ای نیز تسری داده باعث وضع مقررات مختلف کاهنده چابکی و انعطاف در ایدرو برای ایفای نقش خود در میدان پرتحول و پرسرعت تولید دانش بنیان شده است.
لذا امروز بیش از پیش اصلاح این محدودیتها و رفع محدودیتهای محیطی برای بازچابک سازی ایدرو ضروری میکند.
خوشبختانه ظرفیتهای لازم در خود قانون برای رفع این دست و پا گیریها وجود داشته که میتواند در قالب هم تندیشی بخشهای تخصصی در قوه اجرا و قوه تقنین با میزبانی ایدرو و تشریح چالشهای این محدودیتها و ارایه پیشنهادات به رفع این مشکل جدی بیانجامد.
همچنین با عنایت به مطالب پیش گفته تامین منابع مالی برای سرمایه گذاریهای بزرگ در تولید دانش بنیان کشور ضروری است.
در حالی که قانونگدار در تبصره ۷ اصلاحی بند الف ماده ۳ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ با صراحت تکلیف میکند که ۷۰ درصد درآمدهای بهدست آمده از فروش شرکت های تابعه به سازمانهای توسعه ای مسترد شود تا برای تکمیل پروژههای در دست اجرا، توسعه مناطق محروم و ایفای وظایف حاکمیتی در حوزه فناوریهای پیشرفته و پر خطر اختصاص یابد، اما متاسفانه تاکنون بخش عظیمی از این منابع مالی به ایدرو بازگردانده نشده است.
حتی در خصوص آن بخش از واگذاریهایی حدفاصل سالهای ۸۲ تا ۸۷ و در چارچوب برنامههای سوم و چهارم توسعه بوده نیز بازگشت ۵۰ تا ۷۰ درصد منابع به سازمانهای مادر تکلیف قانونی صریحی بوده که متاسفانه عمدتا اجرا نشده است.
از رهگذر این مساله هزاران میلیارد ریال منابع قانونی این سازمان توسعه ای تا کنون معطل مانده که میتواند هم اکنون کمک رسان جدی برای نقش آفرینی بهینه ایدرو در اکوسیستم صنعت و تولید دانش بنیان کشور تلقی شود.
*** ضرورت بازچابک سازی و احیای منابع مالی قانونی قدیمی ترین سازمان توسعهای صنعتی کشور
به گزارش صنایع، نویسنده در پایان، آورده است:
کوتاه سخن اینکه ضرورت بازچابک سازی و احیای منابع مالی قانونی قدیمی ترین سازمان توسعهای صنعتی کشور میتواند در کنار برنامه ریزی و تلاش حداکثری کارشناسانه و هم افزایی بین دستگاهی بخشهای فعال در عرصه دانشبنیان کشور (از قبیل معاونت علمی ریاست جمهوری صندوق نوآوری شکوفایی وزارت علوم و غیره) به نقش آفرینی بهینه و دستیابی هر چه بیشتر به اهداف این عرصه استراتژیک کمک اساسی کند.
نویسنده: علی نبوی – معاون وزیر صمت و رییس هیات عامل ایدرو
انتهای پیام///
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.