کارشناسان معتقدند آنچه سبب حذف ایران از اکسپوی ۲۰۲۵ ژاپن شد، کم کاریهای مسئولان مربوطه در مدیریت درست این رویداد بود.
*** نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۵
به گزارش صنایع، نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۵ ژاپن، که به عنوان “اکسپو ۲۰۲۵” نیز شناخته میشود، قرار است در شهر اوساکا برگزار شود.
تاریخ برگزاری این نمایشگاه از ۳۱ مارس ۲۰۲۵ تا ۷ نوامبر ۲۰۲۵ خواهد بود.
موضوع اصلی نمایشگاه “طراحی آینده، زندگی بهتر” (Designing Future Society for Our Lives) است که بر روی چالشهای اجتماعی و محیطی معاصر تمرکز دارد و به بررسی راهحلهای نوآورانه برای بهبود زندگی بشر میپردازد.
اما با نزدیک شده به زمان برگزاری این نمایشگاه خبرهای خوبی از آن به گوش نمیرسد.
*** رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ژاپن/ چرا ایران از شرکت در اکسپوی ۲۰۲۵ ژاپن بازماند؟
حسین سلاح ورزی در تشریح آنچه به انصراف ایران از شرکت در اکسپوی ۲۰۲۵ ژاپن انجامید، اظهار داشت:
اکسپو هر چهار سال یک بار برگزار میشود و در آخرین دوره آن که در دبی برگزار شده بود نیز ایران حضور پیدا کرد اما کیفیت این حضور ناموفق بود و تا اندازهای حتی اسباب آبروریزی برای کشور را فراهم آورد. بنابراین انتظار میرفت که با توجه به حضور ناموفقی که در اکسپوی دبی رقم خورد دولت سیزدهم برنامهریزی لازم و تدارکات کافی را برای حضور در اکسپوی ژاپن فراهم آورد و عملیات اجرایی و مقدمات مربوط به ساخت پاویون ایران را از اواخر سال گذشته آغاز کند تا همزمان با برگزاری اکسپو پاویون آماده باشد.
قرار بر این بود که وزارت ارشاد در دولت سیزدهم طراحی پاویون اکسپوی ژاپن را انجام دهد و شرکت نمایشگاه بینالمللی جمهوری اسلامی ایران هم مجری آن باشد با این حال طراحی پاویون خیلی طول میکشد و پیچیدگیهایی پیدا میکند و در نهایت در موعد مقرر طرح پاویون آماده نمیشود ضمن اینکه مدل طراحی پاویون آن را گران و هزینهبر کرده بود و مبلغی بین ۲۰ میلیون تا ۳۰ میلیون دلار برای اجرای آن نیاز بود.
وی در ادامه، تصریح کرد:
تغییر دولت هم تاخیر در طراحی و اجرای پاویون را تشدید کرد و در نهایت زمان موردنیاز برای تامین پیشنیازهای شرکت در این رویداد از بین رفت، در کنار اینها تحریم ایران نیز مزید بر علت شد و امکان پرداخت هزینهها برای دولت ایران فراهم نیامد. در این شرایط اگر هم بر حضور ایران در اکسپوی ژاپن اصرار شود پاویون ایران با تاخیر نسبت به دیگر کشورهای شرکتکننده برپا خواهد شد.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ژاپن در پایان اظهارات خود، بیان داشت:
در نهایت آنچه سبب حذف ایران از این رویداد شد ناکارآمدی دولت در مدیریت درست این رویداد بود، در حالی که دولت سیزدهم میتوانست با کمک گرفتن از بخش خصوصی و اتاق بازرگانی ایران زمینه حضور ایران را در این رویداد فراهم آورد.
ایران در اکسپوی دوبی حضور شایستهای نداشت و گویا یک تلقی نادرست از کارکرد این رویداد در اکسپوی دوبی ایجاد شده و پاویون ایران بیشتر به یک بازار خیابانی و محل عرضه کالاها، صنایع دستی و غذاهای ایرانی تبدیل شده بود در حالی که دیگر شرکتکنندگان تلاش میکردند در پاویون خود تصویری فاخر از کشور، فرهنگ، آداب و تاریخشان ارائه دهند.
اکسپوی ژاپن میتوانست فرصت مناسبی برای جبران اشتباه اکسپوی دبی باشد و در آن انعکاس درستی از فرهنگ و جامعه ایرانی برای دنیا به نمایش گذاشته شود.
*** عضو کمیسیون اقتصادی مجلس/ انصراف ایران از اکسپو ژاپن؛ از دست دادن فرصتی برای نمایش توانمندیها
آرا شاوردیان نیز با اشاره به انصراف ایران از اکسپو ژاپن، اظهار داشت:
اکسپو ۲۰۲۵ ژاپن میتوانست فرصتی استثنایی برای ایران باشد تا دستاوردهای خود را در حوزههایی همچون انرژیهای تجدیدپذیر، کشاورزی هوشمند و فناوریهای سبز به نمایش بگذارد. با توجه به تحریمها و پروژههای ایران هراسی برخی کشورها، حضور در چنین رویدادی میتوانست به تغییر نگاه جامعه جهانی نسبت به کشورمان کمک کند و تصویر مثبتی از ایران به عنوان یک بازیگر نوآور و توانمند ارائه دهد.
وی با بیان اینکه ایران در سالهای اخیر در حوزههایی مانند تولید انرژیهای پاک و فناوریهای پیشرفته کشاورزی دستاوردهای قابل توجهی داشته است عنوان کرد:
این توانمندیها میتوانست در اکسپو ۲۰۲۵ مورد توجه جهانی قرار گیرد و حتی زمینهساز همکاریهای علمی و فناورانه با کشورهایی مانند ژاپن شود. ژاپن به عنوان یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان و پیشگام در فناوری، میتوانست یک شریک کلیدی برای ایران در زمینههایی مثل فناوریهای سبز و تأمین منابع باشد.
شاوردیان در ادامه با تاکید بر اینکه اکسپو برای ما تنها یک نمایشگاه نبوده بلکه به عنوان سکوی تجاری عمل کرده که درهای جدیدی را به روی شرکتهای ایرانی باز میکند تصریح کرد:
مشارکت در این رویداد میتوانست به تقویت روابط تجاری با سایر کشورها، جذب سرمایهگذاری خارجی و حتی افزایش صادرات محصولات ایرانی منجر شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان خاطرنشان کرد:
انصراف از اکسپو ۲۰۲۵، به معنی از دست دادن یک فرصت بود لذا باید در برنامهریزیهای آینده برای حضور در چنین رویدادهایی، نگاه جدیتر و استراتژیکتری اتخاذ شود. این موضوع نیازمند هماهنگیهای داخلی، مدیریت بهتر منابع و برنامهریزی دقیقتر است تا کشور بتواند از ظرفیتهای بینالمللی به بهترین شکل بهرهمند شود.
انتهای پیام///