چرا وقتی تابلوی بورس قرمز است و بانکها و بیمهها با ضررهای قابل توجه روبرو هستند به فاصله چند ماه از نمایشگاه قبلی در تهران، در نمایشگاه اینوکس ۲۰۲۴ با هزینههای میلیاردی حاضر میشوند.
*** نمایشگاه اینوکس ۲۰۲۴
به گزارش صنایع، نمایشگاه کیش اینوکس درحالی هماکنون با حضور تعدادی از بانکها، بیمهها و بورسیها در کیش درحال برگزاری است که اساساً مشخص نیست چهمنطقی برای برگزاری اینچنین نمایشگاهی با هزینههای میلیاردی در شرایط فعلی کشور و مردم وجود دارد!
آنهم درحالی که مردادماه مشابه همین نمایشگاه با عنوان شانزدهمین دوره نمایشگاه بینالمللی صنعت مالی تهران برگزار شده بود.
حاضرین البته مدعی هستند که اینوکس رویدادی مهم برای تبادل دانش و معرفی فرصتهای سرمایهگذاری است، سؤال اینجاست؛ این تبادل دانش و فرصتهای سرمایهگذاری فقط در کیش و بهازای پرداخت میلیاردها تومان هزینه میسر میشود؟ نمیشد در تهران از دانش و فرصتهای سرمایهگذاری رونمایی کنید؟
نمایشگاه صنعت مالی در کیش با عنوان کیش اینوکس برای دهمین سال درحالی برگزار میشود که در ابتدا با هدف جذب سرمایهگذار خارجی در این جزیره برگزار میشد ولی از سالهای قبل و اعمال تحریمهای غرب، دیگر جذب سرمایهگذار خارجی از این طریق مقدور نبود، با این حال همچنان سالانه چنین نمایشگاهی با حضور بانکها، بیمهها و بورسیها در کیش برگزار میشود، بدون آنکه دستاورد خاصی از این نمایشگاه اعلام شود.
برگزاری چنین نمایشگاهها و همایشهایی همواره مورد نقد جدی بوده است چراکه در شرایط فعلی اقتصادی و زمانی که مردم با مشکلات اقتصادی زیادی دستوپنجه نرم میکنند، حداقل انتظاری که دارند این است که دولت هم از طریق شرکتهای خود صرفهجویی کند نه اینکه بهراحتی مجوز برگزاری چنین نمایشگاهها و همایشهایی را با بودجههای چند ده میلیاردی صادر کند.
هزینه برآوردی برای اجاره و ساخت غرفه در نمایشگاه کیش بین ۲ تا ۶ میلیارد تومان است؛ هزینه هتل برای دو سه شب اقامت در این جزیره برای هر نفر بسته به نوع هتل حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان و هزینه بلیط رفت و برگشت هم حدود ۴ میلیون تومان برای هر نفر برآورد شده است.
هر کدام از شرکتهایی هم که الآن در این نمایشگاه حضور دارند، حداقل ۲۰ نفر از پرسنل خود را برای حضور در غرفه و شرکت در همایش و… به کیش بردهاند.
پرداخت هزینههای میلیاردی برای شرکت در نمایشگاهی که اساساً برگزاری آن توجیه اقتصادی ندارد و رسماً عایدی هم برای این دستگاهها ندارد، جای سؤال دارد و مهمتر اینکه؛ وقتی مشابه چنین نمایشگاهی در تهران برگزار میشود چهنیازی به برگزاری مجدد آن در کیش است، آنهم با چند برابر هزینه؟! جز این است که شرکتهای دولتی و خصولتی از جیب ملت به خوشگذرانی بروند؟
از مهمترین نکاتی که مورد نقد منتقدان قرار گرفته، حضور بورسیها در کیش دقیقاً در زمانی است که بورس با ریزشهای پیدرپی همراه شده است؛ کارشناسان اقتصادی میگویند: در شرایطی که بورس رنگ خون گرفته است و سهامداران هر روز با ناامیدی نظارهگر وضعیت بازار سرمایه هستند، رئیس و مدیران بورسی در جزیره کیش بهسر میبرند.
عجیب اینجاست که دقیقاً در حالی که هزینههای میلیاردی برگزارکنندگان این نمایشگاه و حاضرین مورد اعتراض قرار گرفته است، در سایت معرفی نمایشگاه درباره ضرورت برگزاری آن این مقدمه آمده است؛ “اقتصاد ایران طی سالیان گذشته تحتتأثیر ناترازیها و نوسانات شدید قرار گرفته است که حل این مسائل و عبور از بحرانهای ناشی از آن نیازمند همت و عزم ملی و تغییرات اساسی در رویکردهای اقتصادی حاکمیت میباشد. کمتوجهی به اصلاحات اقتصادی در سالهای گذشته در کنار فشارهای ناشی از تهدیدهای بینالمللی منجر به تشدید حرکت موتورهای تورمزا، افزایش رشد نقدینگی و کاهش نرخ رشد اقتصادی شده است.”
اتفاقاً هدف ما هم از این نقد همین است که در سالهایی که اقتصاد ایران تحت ناترازی قرار گرفته است، برای عبور از شرایط بحرانی حداقل کاری که میتوانیم انجام دهیم کمی صرفهجویی است؛ حداقل انتظاری که از نهادهای مالی میرود این است که از ریختوپاشهای غیرضرور بکاهند و به درد مردم برسند نه اینکه درشرایطی که مردم برای معاش خود با هزاران مشکل روبهرو هستند این نهادها بهراحتی و بهبهانه شرکت در چنین نمایشگاههایی چندین میلیارد از پول بیتالمال را حیفومیل کنند.
*** کارشناس مسائل اقتصادی/ جشن تولدی به رنگ سرخ
علی سعدوندی در این خصوص، اظهار داشت:
در شرایط فعلی بازار سرمایه و اقتصاد کشور چه توجیهی دارد که شرکتهایی که اکثراً دولتی و خصولتی هستند در کیش رسماً جشن دولتی بگیرند؟
وی با اشاره به وضعیت نابهسامان بازار سرمایه گفت:
برگزاری این نمایشگاه در شرایط فعلی به این معناست که این شرکتها و نهادها درکی از وضعیت بازار ندارند. زمانی که بازار در سختی است باید این سختی به نهادها هم وارد شود نه اینکه بهراحتی برای خود در کیش جشن هم بگیرند!
این کارشناس اقتصادی ضمن تأکید بر اینکه ساختار انگیزشی الآن غلط است، ادامه داد:
زمانی که عملکرد شرکتی رضایتبخش باشد و آن شرکت یا نهاد سودده باشد، مدیران باید تشویق شوند اما، وقتی نهادی زیانده است چهتوجیهی دارد که تلاش کافی برای اصلاح امور صورت نگیرد؟
سعدوندی با تصریح به اینکه “با هزینههای بیتالمال این نمایشگاه برگزار میشود ولی حساسیتی از سوی دستگاههای مسئول دیده نمیشود.”، اضافه کرد:
در این نمایشگاه علاوه بر شرکتهای بورسی، برخی از بانکها و بیمه هم حضور دارند، از ۲ سال قبل مگر قرار نشد بانکها اصلاح شوند؟ ناترازیهایشان رفع شود؟ متأسفانه کوچکترین قدمی برای اصلاح بانکها برداشته نشده است.
وی وضعیت بیمهها را هم مشابه بانکها دانست و ادامه داد:
اخیراً وزیر اقتصاد بهدرستی گفتهاند که مدیری که زیانده است باید برکنار شود و امیدواریم در عمل نیز شاهد تحقق این موضوع باشیم.
سعدوندی با انتقاد از برگزاری چنین همایشها و نمایشگاههایی گفت:
با این کارها سرمایه اجتماعی سقوط میکند و این برای کشور خطرناک است.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه بورس، بانک و بیمه در تهران طی ماههای گذشته تأکید کرد:
درحالی هماکنون آقایان در کیش هستند که دو سه ماه قبل همین نمایشگاه در تهران برگزار شد ولی از سوی برخی از همین دستگاههایی که الآن در کیش هستند، بایکوت شد. چطور آقایان در نمایشگاه تهران شرکت نکردند ولی به کیش رفتند؟ آبوهوای کیش بهتر است؟
کارشناس اقتصادی با ابراز اینکه برگزاری نمایشگاه کیش مطلقاً ضرورتی نداشت، متذکر شد:
باید مشخص شود چهکسی اولین بار این نمایشگاه را به کیش برد و چهمنافعی از برگزاری چنین نمایشگاهی به دست میآید!
تسنیم
انتهای پیام///