عضو هیئت علمی و کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس خطاب به وزیر صمت با بیان اینکه، رویکرد و سیاستهای فعلی در شهرکهای صنعتی، محکوم به شکست است، خواستار تغییر پارادایم حکمرانی در این حوزه و هدایت هدفمند اعتبار و منابع به فعالیتهای مولد و کارآفرینهای منتخب برای تحقق جهش تولید در کشور شد.
*** بهترین سیاست صنعتی در حال حاضر
به گزارش خبرگزاری صنایع، علی اژدری، دکتری اقتصاد، عضو هیئت علمی و کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس در یادداشتی اختصاصی برای این رسانه با عنوان “حکمرانی مطلوب در شهرکهای صنعتی در ایران”، نوشته است، جناب مهندس اتابک وزیر محترم صمت، موضوع رشد صنعتی و عملکرد رقابت پذیری صنعتی)CIP)، استفاده از هوش مصنوعی و دوقلوهای دیجیتال و توجه به مگاترندهای حوزه صنعتی جزو ضروریات یک سیاست صنعتی معتبر و انتخابی است.
به اعتقاد بنده در حال حاضر در اقتصاد ایران با ادامه سیاستهای افقی موجود، بهترین سیاست صنعتی، نداشتن سیاست است چون به اخالل در روند تولید صنعتی دامن خواهد زد و باعث نویزدهی به محیط کسب و کار و کاهش انگیزه سرمایه گذاری و افت تولید خواهد شد.
براساس نتایج پایش محیط کسب و کار، در شرایط فعلی که کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش بعنوان یکی از از سه مشکل اساسی محیط کسب و کار محسوب میشود، مهمترین سیاست صنعتی، پیگیری سیاست هدایت هدفمند اعتبار و منابع به جای نظام فعلی رانتپاشی و توزیع غیرهدفمند منابع محدود نظام بانکی است.
برای تحول و جهش تولید چارهای جز این نداریم که منابع محدود را به فعالیتهای مولد و کارآفرینهای منتخب )entrepreneurs selected ) تخصیص و هدایت کنیم.
*** حکمرانی مطلوب در شهرکهای صنعتی
به اعتقاد بنده، میدان در بخش صنعت کشور، شهرکهای صنعتی است و برای دستیابی به رشد صنعتی یکنواخت و پایدار به تغییر پارادایم در این حوزه نیاز داریم زیرا با پارادایم فعلی، راه به جایی نخواهیم برد و ادامه این رویکرد، به دلیل افتادن در چاله وابستگی به مسیر، محکوم به شکست است.
الزام نگاه توسعهگرا و تحولخواه در مدیریت سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی، داشتن برنامه تحولی و نگاه جدید به حکمرانی مطلوب شهرکهای صنعتی و نهادسازی جدید و ارتقاء کیفیت نهادهای موجود مانند قانون نحوه واگذاری مالکیت و اداره امور شهرکهای صنعتی مصوب سال ۱۳۸۷ است.
قاعدهگذاری جدید در حوزه بازتعریف مالکیت کل شهرکها و مدیریت شهرکها و بخصوص تغییر پارادایم نحوه تامین زیرساخت شهرک ها با روش جدید مشارکت عمومی-خصوصی P3 یا روش تعریف قاعده بازی توسط وزارت صمت و مشارکت صرف بخش خصوصی با سهامداری ذینفعان فعال در داخل شهرکها به ویژه در تامین برق شهرکها بدون اتکاء به منابع دولتی، در حال حاضر امری حیاتی و کلیدی است.
با توجه به ناترازی برق کشور و نیاز به حدود ۱۷ هزار مگاوات با سرمایهگذاری حدود ۲۵ میلیارد دلاری با سازوکار نیروگاههای گازی و تجربه خاموشیهای اخیر و زیانهای هنگفت صنایع از این خاموشیها و تعطیلی موقت فعالیتهای صنعتی، انتظار از بخش دولتی برای تامین زیرساخت شهرکهای صنعتی در سالهای آینده، غیرعقالیی است.
*** تلنگر و هشدار یونیدو به ایران
گزارش یونیدو در سالهای اخیر نشان میدهد که طی یک دهه اخیر، بخش صنعت و صنایع کارخانهای ایران در خلق بیشتر ارزش افزوده ناکام بوده و ارزش افزوده صنعت ایران در دامنه ۶۵ تا ۷۰ میلیارد دالر فریز شده و این رقم تقریبا معادل رقم سال ۱۳۸۹ است و سهم بخش صنعت در اقتصاد ایران نیز از حدود ۱۷ درصد به حدود ۱۲ درصد تنزل یافته است.
*** تغییر پارادایم در شهرکهای صنعتی
به گزارش خبرگزاری صنایع، علی اژدری در پایان یادداشت خود، آورده است، در نهایت، پیشنهاد بنده برای برونرفت از وضع موجود، تغییر پارادایمها در حوزه شهرکهای صنعتی مثل، قاعدهگذاری جدید در نحوه تامین زیرساختهای شهرکهای صنعتی، اتخاذ رویکرد نوین در تغییر مالکیت و مدیریت شهرکهای صنعتی و نگاه جدید تحولگرا از دولتی به خصوصی با تغییر نقش دولت از تامین کننده صرف زیرساخت به نهادسازی و تعریف قواعد بازی در این حوزه است.
انتهای پیام///