مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با بررسی روند رشد و توسعه صنعت خودرو در چین، تفاوتها و شباهتهای خودروسازی در این کشور با ایران را مورد ارزیابی و تحلیل قرار داده است.
*** صنعت خودرو ایران و چین
به گزارش خبرگزاری صنایع، مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به قلم، رضا موسایی و علی جودتوند، سازوکار رشد و توسعه صنعت خودرو در چین و تفاوتها و شباهتهای آن با صنعت خودرو در ایران را مورد بررسی قرار داده است.
*** پژوهش درباره ساز و کار رشد و توسعه صنعت خودرو در چین
دولت چین برای توفیق صنایع خودرو از ابزارهای سیاستی مختلفی بهره گرفته و توانسته با هوشمندی، منابع و توان بخش دولتی و خصوصی را در جهت توسعه این صنعت با یکدیگر تلفیق کند.
در این گزارش، یک اصل مهم مورد تاکید قرار گرفته، است که باید مورد توجه قانونگذاران و سیاستگذاران ایرانی قرار گیرد.
این اصل مهم میگوید، “هیچ صنعتی در هیچ کشوری توانایی تبدیل شدن به یک بخش تأثیرگذار در اقتصاد آن کشور را نخواهد داشت، مگر اینکه آن صنعت به عنوان یک اولویت ملی نزد سیاستگذاران آن کشور شناخته شود”.
موضوعی که متاسفانه در ایران از آن غفلت شده، چرا که خودروسازی همیشه حیاط خلوتی بوده برای دولت های مختلف.
*** رشد و توسعه سه مرحلهای صنعت خودرو در چین
نتایج تحقیقات در گزارش مذکور نشان میدهد، صنعت خودرو، عمدتا در مراحل دوم و سوم توسعه صنعتی چین تعریف شده است.
مرحله اول صنعتی شدن در چین بیشتر معطوف به زیرساختها و بهبود کشاورزی بوده است.
اما در مرحله دوم توسعه صنعتی چین، سیاستگذاری صنعت خودرو بر دو محور ایجاد شرکتهایی با مقیاس مناسب و نیز ظرفیت صنعتی با انتقال فناوری استوار بوده است.
برای این هدف مهم، دولت چین در ابتدا مجوز تعداد محدودی شرکت خودروسازی را واگذار و سپس بر سیاست “انتقال فناوری در مقابل دسترسی به بازار ” متمرکز شد.
در مرحله سوم، قانونگذاران و سیاستمداران چینی، توسعه ظرفیت خودرو را در دستور کار خود قرار دادند.
این کشور در ادامه با استفاده از سیاست تجاری و کاهش تدریجی تعرفهها به سمت تقویت تولید با افزایش رقابتپذیری تولیدکنندگان داخلی، حرکت کرد.
علاوه بر اقدامات مذکور، دولتمردان چین با الزام تولیدکنندگان به صادرات بخشی از تولیدات خود، بازارهای خارجی را مورد هدف قرار دادند.
البته چینیها در این مرحله، یک سیاست تاثیرگذار دیگر را نیز در دستور کار خود داشتند و آن، استفاده از سرمایهگذاری در خارج و خرید شرکتهای ورشکسته یا خرید سهام شرکتهای بزرگ، بود.
*** درسآموخته صنعت خودروی چین برای ایران
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس آمده است که میتوان با در نظر گرفتن ملاحظات مختص ایران، از برخی سیاستهای صنعتی تجربه شده در چین یعنی تلاش برای انتقال فناوری با جذب سرمایهگذاری خارجی یا سرمایهگذاری در خارج و تقویت نهادهای واسط، استفاده کرد.
شما مخاطبان گرامی میتوانید در ادامه گزارش مذکور مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی را، از فایل ذیل، ملاحظه نمایید.
جهت دریافت فایل گزارش مرکز پژوهشهای مجلس اینجا کلیک کنید
انتهای پیام///