اخبار برگزیده

کد خبر:419970
پ
اكو
صنايع گزارش مي‌دهد:

مزاياي اجرایی شدن موافقت‌نامه تجاری اکو/ ميزان سهم ايران در تجارت جهانی

بهره‌گیری از موافقت‌نامه‌های منطقه‌ای به ویژه اهتمام برای اجرایی شدن موافقت‌نامه تجاری اکو (اکوتا) می‌تواند در زمره فعالیت‌های اولویت‌دار برای بهبود وضع فعلی باشد.

بهره‌گیری از موافقت‌نامه‌های منطقه‌ای به ویژه اهتمام برای اجرایی شدن موافقت‌نامه تجاری اکو (اکوتا) می‌تواند در زمره فعالیت‌های اولویت‌دار برای بهبود وضع فعلی باشد.

 

*** بررسي آینده روابط اقتصادی و تجاری ایران با اعضای اکو 

 

به گزارش صنايع، کارشناسان فعالان اقتصادی بر این باورند اعضای پیمان اکو با دارا بودن ویژگی‌هایی به لحاظ ذخایر طبیعی و منابع انسانی، بازار و پتانسیل‌های گسترده‌ای برای هرگونه فعالیت اقتصادی در اختیار دارد.

بنابراین لازم است با استفاده از قابلیت‌های موجود، نسبت به تجمیع منابع و گسترش تعاملات و بسترسازی مناسب در راستای گسترش همکاری‌های اقتصادی، تجاری و مالی درون گروهی اقدام کرده و برای رسیدن به مهم‌ترین هدف گروه که تبدیل شدن به یک بلوک اقتصادی مقتدر است، گام برداریم.

بهره‌گیری از موافقت‌نامه‌های منطقه‌ای به ویژه اهتمام برای اجرایی شدن موافقت‌نامه تجاری اکو (اکوتا) می‌تواند در زمره فعالیت‌های اولویت‌دار برای بهبود وضع فعلی باشد.

به طور قطع اجرایی شدن موافقت‌نامه تجاری اکو (اکوتا)، تبدیل آن به موافقت‌نامه تجارت آزاد بر اساس چشم‌انداز 2025 اکو را نیز هموار خواهد کرد.

اما از ابتدای سال تا پایان مرداد، ۹میلیون و ۱۰۷هزار و ۴۰۲ تن کالا به ارزش ۶میلیارد و ۸۹۳میلیون و ۸۶۹هزار و ۴۵۱ دلار، بین ایران و ۹ کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو تبادل شد که این میزان نسبت به ۵ ماه نخست سال قبل، ۳۹درصد افزایش داشته است.

از این میزان کالای تبادل‌شده، ۷میلیون و ۳۱۵هزار و ۹۲۸ تن به ارزش ۴میلیارد و ۱۱۸میلیون و ۲۴۱هزار و ۱۱ دلار، صادرات کالای ایرانی به کشور‌های عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو بوده که ۲۰درصد در وزن و ۴۰درصد در ارزش نسبت به دوره مشابه افزایش داشته است.

واردات از ۹ کشور عضو اکو از ابتدای سال تا پایان مرداد به یک‌میلیون و ۷۹۱هزار و ۴۷۵ تن رسید که با وجود کاهش دو درصدی نسبت به مدت مشابه، از لحاظ ارزش ۳۸درصد با رشد همراه بوده است.

ترکیه با خرید ۳میلیون و ۶۸۲هزار تن کالا به ارزش ۲میلیارد و ۳۲۸میلیون دلار و رشد ۱۱۰درصدی، افغانستان با یک‌میلیون و ۲۵۶هزار تن به ارزش ۶۴۰میلیون و ۵۷۳هزار دلار و کاهش ۲۵درصدی و پاکستان با یک‌میلیون و ۷۸هزار تن به ارزش ۴۷۴میلیون و ۷۵۱هزار دلار و رشد ۱۳درصدی، سه مقصد اول صادرات کالاهای ایرانی به اعضای سازمان همکاری اقتصادی اکو بودند و بعد از آن آذربایجان با ۲۹۶میلیون دلار، ترکمنستان با ۱۶۶میلیون دلار، ازبکستان با ۸۸میلیون دلار، قزاقستان با ۲/ ۶۱میلیون دلار، تاجیکستان با ۶/ ۴۵میلیون دلار و قرقیزستان با ۴/ ۱۸میلیون دلار قرار دارند. رئیس اتاق بازرگانی ایران با انتقاد از عدم اجرایی شدن توافقنامه‌های درون منطقه‌ای، گفت: حجم مبادلات درون منطقه‌ای اکو از ۷۰ میلیارد دلار فراتر نرفته است.

 

*** رئیس اتاق ایران/ سابقه تاریخی تشکیل اکو

 

غلامحسین شافعی با اشاره به سابقه تاریخی تشکیل اکو به امیدواری‌های ایجاد شده در ابتدای تشکیل این سازمان برای اقتصاد منطقه پرداخت و گفت:

از ۳۰ سال پیش که کشورهای حاضر در این سازمان به ۱۰ کشور افزایش یافت، این تصور شکل گرفت که یک بلوک اقتصادی در منطقه ایجاد می‌شود.

در طول این زمان هم موافقت‌نامه‌های زیادی در زمینه‌های مختلف تجارت، حمل‌ونقل، بانکداری و سایر موارد به امضا رسید، اما متأسفانه ارزیابی امروز نشان می‌دهد هیچ نتیجه عملی از این موافقت‌نامه‌ها به دست نیامده است. 

میزان مبادلات اقتصادی این ۱۰ کشور در جهان نزدیک به ۹۳۰ میلیارد دلار است اما میزان تجارت درون‌گروهی آن‌ها به ۷۰ میلیارد دلار هم نمی‌رسد.

میزان همکاری‌های اقتصادی درون‌گروهی در اکو با وجود برخورداری ۱۰ کشور عضو از بخش عظیمی از سرمایه جهانی، تنها ۸ درصد است.

بنابراین باید بررسی کرد چرا این سازمان به چنین وضعی دچار شده است.

 

شافعی با بیان اینکه مشکلات درونی کشورهای عضو اکو در مراودات تجاری با یکدیگر بیشتر از مشکلات خارج از گروه است افزود:

به عنوان مثال تسهیلات ویزایی برای تجار در برخی از کشورهای اکو بسیار سخت‌تر از دریافت ویزا در مراوده با کشورهای خارج از این گروه است. در حالی که برای این موضوع مذاکرات و تفاهمات زیادی انجام شده اما از اجرا هیچ خبری نیست.

 

رئیس اتاق ایران با اشاره به مشکلات حمل‌ونقل درون منطقه‌ای اکو گفت:

در حال حاضر حمل کالا چه به صورت ترانزیتی که از جنوب ایران می‌آید و چه به صورت کالایی که از ایران صادر می‌شود با سختی‌های زیادی از ترکمنستان و قزاقستان عبور می‌کند. در صورتی که در مورد حمل‌ونقل هم در اکو تفاهم‌نامه‌های بین گروهی وجود دارد و قرار بود اجرایی شود اما متأسفانه به جای آن روز به روز بر مشکلات این بخش اضافه شده است.

 

وی همچنين افزود:

در مورد سرمایه‌گذاری درون‌گروهی که هم موافقت‌نامه وجود دارد و هم کمیته‌های ۵ گانه تشکیل شده است اما میزان سرمایه‌گذاری درون‌گروهی فوق‌العاده پایین است.

 

شافعی با اشاره به انتقال دبیرخانه اتاق اکو به ایران تأکید کرد:

ما به دنبال ایجاد تغییرات جدید در مناسبات اقتصادی کشورهای اکو و به دنبال حمایت از این اقدام هم از سوی دولت‌ها و هم از سوی بخش خصوصی هستیم.

ما آماده‌ایم همه امکانات خود را برای تغییر در این مناسبات به کار بگیریم.

 

*** دبیرکل سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو)/ تايييد نقاط ضعف عملکرد اکو

 

خسرو ناظری نیز در این نشست با تأیید سخنان رئیس اتاق ایران درباره نقاط ضعف عملکرد اکو گفت:

قرار است در اجلاس وزرای سازمان اکو که ژانویه سال آینده در ازبکستان برگزار خواهد شد پیش‌نویس نهایی بیانیه تاشکند ارائه شود.

این سندی است که مسائل مربوط به گسترش تجارت، حمل‌ونقل و ابعاد دیگر همکاری‌ها در آن مورد توجه ویژه قرار گرفته است.

 

وی در ادامه اظهار داشت:

من به عنوان دبیرکل سازمان از وضع تجارت درون منطقه‌ای اکو راضی نیستم و ظرفیت‌ها و معتقدم از امکاناتی که در جغرافیای سازمان وجود دارد به طور شایسته استفاده نمی‌شود.

 

 

بيشتر بخوانيد:

میدان نفتی آزادگان در مدار توسعه

مجلس باید در تغییرات بودجه به‌ویژه متغیرهای اصلی آن محدود شود/ 3 ایراد مهم تغییرات مجلس در لایحه بودجه

دستور رئیس جمهور روسیه برای مشارکت این کشور در ۲ پروژه ریلی ایران

 

*** ميزان سهم تجارت ايران در تجارت جهانی

 

به گزارش صنايع، دبیرکل سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) در پايان اظهار داشت:

در منطقه ما بیش از نیم میلیارد نفر زندگی می‌کنند که ۶ درصد جمعیت جهان است ولی سهم تجارت ما در تجارت جهانی ۴ درصد است.

از سوی دیگر میزان تجارت درون منطقه‌ای ما ۷.۲ درصد تجارت کلی ما با جهان است.

این یعنی ما هم در توسعه تجارت خود با جهان و هم در توسعه تجارت درون منطقه‌ای ظرفیت‌های زیاد استفاده نشده داریم.

اسكناس

 

 

انتهاي پيام///


ایران سرور