اخبار برگزیده

کد خبر:419147
پ
دلار ارزش
صنایع گزارش می‌دهد:

پیامدهای جهش نرخ ارز

دلار از مرز ۳۶ هزار تومان گذشت تا ظرف یک هفته بیش از ۵ هزار تومان افزایش قیمت پیدا کند اما پیامدهای افزایش نرخ ارز چیست؟

دلار از مرز ۳۶ هزار تومان گذشت تا ظرف یک هفته بیش از ۵ هزار تومان افزایش قیمت پیدا کند اما پیامدهای افزایش نرخ ارز چیست؟

 

*** در یک هفته اخیر دلار چقدر صعود کرد؟

 

به گزارش صنایع، دلار به رکورد جدیدی رسید.

در شرایطی که طی روزهای گذشته قیمت ارز هر روز رکورد جدیدی را ثبت می‌کند، در بازار دیروز از مرز ۳۶ هزار تومان گذشت تا ظرف یک هفته بیش از ۵ هزار تومان افزایش قیمت پیدا کند.

در روزهای اخیر فعالان اقتصادی و کارشناسان نسبت به وضعیت بازار ارز هشدارهای صریحی مطرح کردند و نسبت به روند فعلی ابراز نگرانی کردند.

با توجه به اینکه اقتصاد ایران و تولید داخل به شدت وابسته به ارز خارجی است به نظر می‌رسد که باید منتظر افزایش و جهش‌های قیمتی در آینده نزدیک باشیم.

سیاستی که دولت سیزدهم در بیش از یک سال گذشته در بازار ارز اجرا کرده سرکوب قیمتی بوده است، با این وجود امروز دلار نسبت به ۱۵ ماه پیش حدود ۴۰ درصد افزایش قیمت پیدا کرده است.

کارشناسان معتقدند اگر سیاست سرکوب قیمتی وجود نداشت، نرخ ارز می‌توانست به صورت طبیعی خودش را تعدیل کند و با جهش‌های فعلی مواجه نشود.

ضمن آنکه احتمالا باید اثر افزایش قیمت دلار را در سایر بازار دارایی‌ها به زودی مشاهده کنیم.

از این رو می‌توان از وقوع شوک جدید به اقتصاد ایران رونمایی کرد. قیمت دلار در معاملات نقدی هفته گذشته رشد قابل توجهی را ثبت کرد همین امر باعث شد قیمت سکه هم بر مدار صعود قرار بگیرد.

قیمت هر قطعه سکه امامی عصر روز پنجشنبه با حدود ۵۰ هزار تومان کاهش نسبت به نرخ روز چهارشنبه در رقم ۱۶میلیون تومان معامله شد.

 

*** اقدام بانک مرکزی برای کاهش قیمت سکه

 

افزایش قیمت سکه و دلار و باعث شده تا بانک مرکزی در واکنش به نوسانات دلار و سکه، از یک بسته سیاستی چند وجهی رونمایی کند.

بسته‌ای که شاید بتواند در هفته جاری، از شدت تب بازارها بکاهد و آرامش را به بازار بازگرداند.

علی صالح‌آبادی، رئیس کل بانک مرکزی سیاست‌های جدید «عرضه گواهی سکه بهار آزادی»، «ورود بخش خصوصی برای کمک به عرضه سکه» و «حذف مالیات بر سود سپرده اشخاص حقوقی از بودجه۱۴۰۱» معرفی کرد.

همچنین به گفته رئیس کل، در حال حاضر عرضه ارز فراتر از تقاضا است و مشکلی در تامین اسکناس و حواله وجود ندارد.

اقدام اول صالح آبادی برای مهار کردن قیمت سکه انتشار اوراق سکه بهار آزادی است.

رئیس‌‌کل بانک مرکزی از انتشار اوراق سکه بهار آزادی در هفته جاری خبر داد.

مرحله اول این اوراق با سررسید ۶ماهه و معاف از مالیات در بورس منتشر خواهد شد و قیمت تسویه اوراق نیز قیمت روز سکه خواهد بود.

اشخاص حقیقی و همچنین صندوق‌های سرمایه‌گذاری در طلا می‌توانند برای تنوع بخشیدن به سبد سرمایه‌گذاری خود، در چارچوب ضوابط تعیین‌شده، این اوراق را خریداری کنند.

اقدام دوم بانک مرکزی اجازه به بخش خصوصی برای عرضه سکه است.

علی صالح‌‌آبادی، رئیس‌‌کل بانک مرکزی گفت که باتوجه به حباب موجود و تقاضای فعالان بخش خصوصی از بانک مرکزی مقرر شد طلای آب‌شده ارائه و سپس به سکه تبدیل و در بازار عرضه شود. بنابراین با توجه به تقاضای فعالان بخش خصوصی در این زمینه درحال حاضر کارگروه ویژه‌‌ای در این‌باره در بانک مرکزی تشکیل شده است و این امر تحت نظارت بانک مرکزی خواهد بود و البته توسط بخش خصوصی می‌‌تواند این کار انجام شود.

دهه‌‌‌هاست که نرخ ارز در ایران محل نزاع بوده است.

در این نزاع، شهروند ایرانی به‌طور کلی مدافع سرکوب نرخ ارز از سوی دولت بوده است و دست بر قضا، دولت‌‌‌ها نیز مصرانه این خواسته را دنبال کرده‌‌‌اند.

سرکوب نرخ ارز از سوی دولت، شاید از معدود مواردی بوده است که شهروند و سیاستگذار ایرانی در آن بی‌چون‌‌‌و‌‌‌چرا توافق داشته‌‌‌اند.

در این نزاع، تنها اقتصاددانان و فعالان اقتصادی بوده‌‌‌اند که آن طرف گود ایستاده و بر اجرا و ادامه این سیاست ‌‌‌تاخته‌اند.

نرخ ارز عددی دلبخواهی یا سیاسی نیست که بخواهیم با آن به هر صورت که دلخواه ما باشد، بازی کنیم!

این نرخ، در تعیین سرنوشت صنعت داخلی و نیروی کار داخلی بسیار مهم و موثر است.

 

 

بیشتر بخوانید:

وزارت اقتصاد و بانک مرکزی پاسخگوی بی‌ثباتی در بازار ارز باشند/ تاثیر روانی افزایش نرخ ارز بر گرانی سایر کالاها

شرایط خرید آنلاین ارز/ فروش آنلاین ارز مسافرتی

ایران سومین کشور بزرگ دارنده ذخایر ارزی در منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی/ چشم انداز اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۳

 

 

*** چرا دولت چین نرخ پول ملی خود را در مقابل دلار «تضعیف» می‌کند؟

 

به گزارش صنایع، شاید برای خواننده ایرانی جالب باشد که بداند، دولت چین سال‌هاست نرخ پول ملی -یوآن- خود را در برابر دلار «تضعیف» می‌کند تا بتواند صادرات خود را ارزان‌‌‌تر و واردات را برای خود گران‌‌‌تر کند و از این طریق موجب رونق صنعت خود و اشتغال نیروی کار خود شود و به صنعت آمریکا و وضعیت اشتغال نیروی کار آمریکایی ضربه وارد کند.

اما معنای لغوی «تضعیف» پول ملی در برابر ارز خارجی، شهروند ایرانی و سیاستگذار ایرانی را دچار کژتابی کرده است؛ به این صورت که هر نوع تضعیفی نامطلوب است و باید در برابر آن ایستاد.

در حالی که در اقتصاد لزوما این‌گونه نیست؛ زیرا قضاوت اقتصاد به قیاس هزینه نهایی و منافع نهایی آن بازمی‌گردد؛ نه به گزاره‌‌‌های کلی! با این مقدمه، در این پرونده از باشگاه اقتصاددانان، به ارز نیمایی و مداخله دولت در خصوص نرخ ارز تخصیص‌یافته به صادرات و واردات می‌پردازیم.

اینکه این سیاست پس از چهار سال آیا توانسته است از افزایش نرخ ارز در بازار آزاد جلوگیری کند یا خیر؛ اینکه این سیاست چه تاثیری بر رشد اقتصادی کشور و سایر شاخص‌‌‌های اقتصادی کشور داشته است و در نهایت اینکه سیاست‌‌‌های مداخله‌گرانه در تعیین نرخ ارز‌‌‌ چه تجربه‌‌‌ای در سایر کشورهای در حال توسعه دارند؟

با توجه به اینکه وجود انحصار در اقتصاد به دلایلی از قبیل شکست در تخصیص بهینه منابع، عرضه کالاها با قیمت بالا و کیفیت پایین و…خسارت‌آمیز است و منافع مصرف‌کنندگان به‌عنوان یکی از طرفین بازار به‌طور کامل در نظر گرفته نمی‌شوند، بنابراین مداخله دولت‌ها راهکاری علمی برای مواجهه با این وضعیت است؛ اما نحوه مداخله دولت‌ها (همانند قیمت‌گذاری دستوری) بسته به نوع انحصار (انحصار طبیعی یا انحصار غیرطبیعی) متفاوت است.

اسکناس

 

 

انتهای پیام///

 


ایران سرور