وزارت صنعت در واکنش به اظهارات عضو کمیسیون امور داخلی کشور مجلس مبنی بر درست نبودن آمار و اطلاعات ارائه شده از سوی مدیرعامل سازمان صنایع کوچک در خصوص تعداد واحدهای تولیدی احیا شده، جوابیهای صادر کرد.
*** گفتگوی اختصاصی صنایع با عضو کمیسیون امور داخلی کشور مجلس
به گزارش صنایع، خبرنگار این رسانه چندی پیش در مصاحبهای اختصاصی با جلال رشیدی کوچی پیرامون واحدهای تولیدی تعطیل که به چرخه تولید بازگشتهاند، به گفتگو نشست.
خبرنگار صنایع در این گفتگو، بیان داشت:
سالها است مسئولان و مدیران سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، اخباری پیرامون تعداد واحدهای تولیدی تعطیل که توانستهاند به طرق مختلف به چرخه تولید برگردانند را مطرح میکنند اما هربار که خبرنگاران از این مسئولان درخواست کردند، اولا مشخص کنید، تعریف و معیار شما برای واحد تولیدی تعطیل که به چرخه تولید بازگشته چیست و دوماً چرا اطلاعات واحدهای تعطیلی که مدعی هستید آنها را به چرخه تولید برگرداندید را به صورت شفاف منتشر نمیکنید، از پاسخ به آن طفره میروند یا مسائلی را مطرح میکنند که در واقع پاسخ شفاف به سوالات مذکور نیست.
به همین دلیل آمار ارائه شده از سوی مدیرعامل سازمان صنایع کوچک همچون مدیران گذشته این سازمان در هالهای از ابهام قرار و نیاز به راستی آزمایی دارد.
خبرنگار صنایع در ادامه از عضو کمیسیون امور داخلی کشور مجلس، درخواست کرد با توجه به توضیحات فوق، نظر خود را پیرامون درست بودن یا نبودن آمار ارائه شده از سوی مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران مطرح کند.
بیشتر بخوانید:
جلال رشیدی کوچی در پاسخ به این سوال با استناد به برخی آمار ارائه شده از سوی مسئولین دولتی که به عنوان مثال، یک ساعت کار کردن در هفته توسط یک شخص را به عنوان اشتغال کامل فرد در طول یک ماه محاسبه و آمار میدهند، آمار ارائه شده از سوی مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران درخصوص تعداد واحدهای تولیدی تعطیل که به چرخه تولید بازگشته را همچون آمار مذکور، نادرست خواند.
وی همچنین در تایید ادعای خود، تصریح کرد:
اگر ادعای مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در خصوص تعداد واحدهای تولیدی تعطیل که به طرق مختلف احیاء و به چرخه تولید برگشته، درست باشد، ما باید تاثیرات آن را در اقتصاد کشور مشاهده میکردیم، لذا به همین دلیل، آمار ارائه شده نمیتواند درست و قابل پذیرش باشد.
*** جوابیه وزارت صنعت به خبر فوق و اظهارات عضو کمیسیون امور داخلی کشور مجلس
چند روز بعد از انتشار این گفتگو در وب سایت صنایع و سایر رسانهها، وزارت صنعت، معدن و تجارت با ارسال جوابیهای برای دفتر این رسانه، خواستار انتشار آن طبق قانون مطبوعات شد که در ادامه متن جوابیه مذکور را ملاحظه خواهید نمود:
با سلام و احترام؛
پیرو انتشار خبر با عنوان”آیا ادعای مدیرعامل سازمان صنایع کوچک مبنی بر احیای بیش از ۱۲ هزار واحد تولیدی راکد در کشور؛ درست است؟/ چرا اطلاعات و جزییات واحدهای تولیدی احیاء شده بهصورت شفاف ارائه نمیشود؟ ” در مورخ ۱۴۰۱/۰۳/۲۰ جوابیهای ارسال شده و خواهشمند است مطابق قانون مطبوعات نسبت به چاپ آن اقدام نمایید.
متن کامل به این شرح است:
از سنوات گذشته تا به امروز تعداد قابل توجهی از واحدهای مختلف تولیدی (در حوزههای صنعت، معدن و تجارت) با هدف توسعه اقتصادی کشور و افزایش سهم GDP از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی و دولتی ایجاد شدهاند که بخش قابل توجهی از آنها علیرغم وجود چالشهای متعدد در حوزه تولید، درحال فعالیت میباشند.
از سوی دیگر، تعدادی از آنها بنا به دلایل و عارضههای موجود در محیط درونی و بیرونی بنگاهها دچار تعطیلی و یا کاهش فعالیت شدهاند.
سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران بهعنوان یکی از سازمانهای توسعهای زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت که در دو حوزه “ایجاد و توسعه زیرساختهای صنعتی” و “حمایت از صنایع کوچک و متوسط” مشغول فعالیت است، با رویکرد افزایش میزان بهرهوری و استفاده بهینه از منابع زیرساختی و سرمایه گذاریهای مالی صورت پذیرفته در این بنگاهها، از سال ۱۳۹۱ تا کنون، برنامه کمک به راه اندازی مجدد و بازگشت واحدهای صنعتی به بهره برداری رسیده غیرفعال به چرخه تولید را در دستور کار خود دارد.
این شرکت مادر تخصصی و ۳۱ شرکت استانی تابعه آن در طی سالهای گذشته بر اساس تکالیف ابلاغی وزارت صنعت، معدن و تجارت، از طریق شناسایی و عارضهیابی مشکلات توسط مشاوران کلینیکهای کسب و کار و با استفاده از ظرفیت ستاد ملی و کارگروههای تسهیل و رفع موانع تولید، استانداریها، دستگاه قضایی، شبکه بانکی و سرمایه گذاران جدید، پروژه بازفعال سازی واحدهای صنعتی راکد را در استانها اجرا نموده است.
تأمین مالی، رفع مشکل فقدان بازار، حل اختلاف شرکاء، تأمین مواد اولیه، رفع مشکلات حقوقی و قضایی، تأمین ماشین آلات، رفع مشکلات زیرساختی، تولید محصول جدید، ارتقاء فناوری و بهینه سازی خط تولید، مشارکت یا واگذاری کامل توسط مالک اصلی به سرمایه گذار جدید، اقاله به مالک اصلی و واگذاری توسط بانک به سرمایه گذار جدید، از جمله شیوههای راه اندازی مجدد واحدهای صنعتی راکد است که بر اساس شناسایی نوع مشکلاتِ عمومی منجر به توقف فعالیت و رکود واحدهای صنعتی، به فرآیند احیاء میانجامد.
شایان ذکر است، چرخه عمر فناوری و محصول در صنعت بهخصوص در صنایع کوچک و متوسط که از تاب آوری کمتری نسبت به صنایع بزرگ برخوردارند، نمایان گر دوره عمر فناوری و نمودار رشد بازار آن است؛ بهطوری که از مرحلهایده پردازی در قالب یک طرح مهندسی تا تولید و رشد محصول و نحوه واکنش بازار نسبت به انتشار محصول، کسب و کارها با تحولات مختلفی در مراحل جنینی، رشد، بلوغ و زوال مواجه میباشند.
از این رو باید توجه داشت که یک محصول یک چرخه عمر مشخصی دارد و یک بنگاه همیشه نمیتواند فعال باشد، زیرا شاید درگیر تغییر فناوری، تغییر روش تولید، تغییر نوع محصول و … شود و مدتی راکد و سپس فعال شود.
در سال ۱۴۰۰ راه اندازی مجدد ۲ هزار واحد صنعتی راکد در داخل و خارج شهرکها و نواحی صنعتی در دستور کار سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران قرار گرفت که تا پایان سال گذشته، تعداد دو هزار و ۶۷ واحد، شامل یک هزار و ۶۱۱ واحد در داخل شهرکها و نواحی صنعتی و ۴۵۶ واحد در خارج از آنها به چرخه تولید بازگشتند، که اشتغالی بالغ بر ۳۹ هزار نفر را درپی داشت (بهطور میانگین هر واحد صنعتی احیاء شده، ۱۹ نفر اشتغالزایی یا تثبیت شغل نموده است).
همچنین از میان تعداد دو هزار و ۶۷ واحد صنعتی راکد احیاء شده در سال ۱۴۰۰، تعداد یک هزار و ۳۲۰ واحد با اشتغالزایی برای حدود ۲۵ هزار نفر مربوط به بازه زمانی ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم در شهریور سال گذشته بوده است.
لازم به ذکر است که تجربه سالهای گذشته در راه اندازی مجدد واحدهای صنعتی راکد نشان میدهد که در شش ماهه دوم و ماههای پایانی سال، عملکرد بهتری در این حوزه اتفاق افتاده و روند بازفعال سازی با سرعت بیشتری صورت میگیرد.
یادآوری میشود، از سال ۱۳۹۱ تا پایان سال ۱۴۰۰ جمعاً ۱۱ هزار و ۸۰۵ واحد صنعتی راکد به چرخه تولید بازگشتهاند.
سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران از ابتدای دولت سیزدهم و در تکمیل برنامههای احیاء و بازفعال سازی سالهای گذشته، طرح پایش واحدهای صنعتی غیرفعال را نیز طی مدت ۳ ماه با همکاری مدیران و کارشناسان سازمان صنعت، معدن و تجارت و شرکت شهرکهای صنعتی استانها و مشاوران کلینیکهای کسب و کار تحت نظارت وزارت صنعت، معدن و تجارت در سراسر کشور اجرا نمود، که در نتیجه آن، ۱۲ هزار و ۶۷ واحد راکد، شامل شش هزار و ۸۱۴ واحد در داخل شهرکها و نواحی صنعتی و پنج هزار و ۲۵۳ واحد در خارج از آنها شناسایی شد.
از مجموع واحدهای صنعتی راکد شناسایی شده در طرح پایش این سازمان، ۶۲ درصد از طریق شیوههای فنی بازفعال سازی، امکان راه اندازی مجدد دارند که در صورت تحقق آن، بالغ بر ۱۶۷ هزار فرصت شغلی جدید فراهم میشود.
همچنین ۵۷ درصد این واحدها، تمایل خود را به راه اندازی مجدد اعلام کردهاند که بازفعال سازی آنها با استفاده از ظرفیت یک هزار و ۲۰۰ مشاور کلینیکهای کسب و کار در ۱۰ گروه تخصصی (مالی، حقوقی، بازاریابی، بهبود فرآیند، سرمایه گذاری و …) در سراسر کشور در دست اقدام میباشد. ۵۰ درصد نیازمند انجام عارضه یابی و بررسی دقیقتر هستند و ۴۵ درصد نیز به انجام پروژه عارضه یابی از طریق مشاوران کلینیکهای کسب و کار تمایل نشان دادهاند.
بر اساس نتایج حاصله از اجرای اولیه طرح پایش و اعلام مدیران بنگاههای اقتصادی راکد، ۴۴ درصد از واحدهای غیرفعال مشکل کمبود نقدینگی (سرمایه ثابت، سرمایه در گردش و تخصیص ارز)، ۱۶ درصد مشکل عدم تقاضا و بازار، ۱۱ درصد مشکل کمبود مواد اولیه، ۱۰ درصد مشکل فرسودگی ماشین آلات، ۹ درصد مشکلات حقوقی با سازمانها و دستگاهها، ۸ درصد مشکلات زیرساختی و ۲ درصد مشکلات مالکیتی و سهامداری دارند.
در همین ارتباط و بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده از ابتدای دولت سیزدهم، وزارت صنعت، معدن و تجارت مسئولیت اجرای پروژه فعال سازی ظرفیتهای تولید در حوزههای صنعت، معدن و تجارت را نیز در سال ۱۴۰۱ به سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران واگذار نمود، که در فاز اول اجرای آن و در یک افق چهار ساله، برنامه افزایش ظرفیت تولید ۱۶ هزار و ۵۰۰ واحد صنعتی زیر ظرفیت در دستور کار قرار گرفته است.
بر همین اساس در سال ۱۴۰۱، فعال سازی سه هزار و ۳۰۰ واحد تولیدی با ظرفیت کمتر از ۵۰ درصد هدف گذاری شده که برآورد میشود به ایجاد اشتغالی بالغ بر ۱۷ هزار نفر بیانجامد.
بنابراین برخلاف مقدمه ادعایی آن پایگاه خبری و اظهارات نماینده محترم مجلس شورای اسلامی؛
اولاً: عدد ۱۲ هزار و ۶۷ واحد تولیدی راکدی که از سوی مدیرعامل و مسئولان سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران عنوان شده است، به “شناسایی” آنها در قالب اجرای طرح پایش واحدهای صنعتی غیرفعال (داخل و خارج شهرکها و نواحی صنعتی) در ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم اشاره دارد، نه “احیاء” این تعداد واحد راکد.
و همان طور که توضیح داده شد، ۶۲ درصد این واحدها امکان راه اندازی مجدد دارند، ۵۷ درصد تمایل خود را به راه اندازی مجدد اعلام کردهاند، ۵۰ درصد نیازمند انجام عارضه یابی و بررسی دقیق تر هستند و ۴۵ درصد نیز به انجام پروژه عارضه یابی تمایل نشان دادهاند.
از مجموع واحدهای صنعتی راکد شناسایی شده در طرح پایش نیز تکلیف ابلاغی سال ۱۴۰۱، بازفعال سازی ۲ هزار واحد تولیدی دیگر در داخل و خارج شهرکها و نواحی صنعتی است که پیشرفت ماهانه آن عمدتاً از سوی مسئولان مربوطه در نشستهای کاری یا گفتوگو با وسایل ارتبط جمعی، اطلاع رسانی میشود.
ثانیاً: هیچ گونه “ابهام” در تهیه آمار و جزئیات واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید وجود نداشته و آمار و اطلاعات احیاء واحدهای صنعتی راکد کاملاً روشن و شفاف است و به تفکیک هر استان با درج مشخصات کامل، شامل: نام شهرک یا ناحیه صنعتی، نام واحد، نوع کاربری، اشتغال مجوز و اشتغال موجود، سرمایه کل، تلفن همراه، تاریخ راه اندازی مجدد، شناسه کسب و کار، ارگان واگذار کننده مجوز، وضعیت بهره برداری، تاریخ توقف تولید قبل از بازفعالی و علت تعطیلی در این سازمان موجود و بهراحتی قابل بررسی و راستی آزمایی است.
لذا سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران خود را متعهد میداند با رعایت کامل حریم خصوصی اشخاص حقیقی و حقوقی طرف قرارداد یا سرمایه گذاری با هریک از ارکان مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت، اطلاعات شخصی آنان را محفوظ و جز به حکم مقام قضایی یا اداری صالحه یا طبق قوانین و مقررات رایج کشور در اختیار مراجع ذیصلاح قرار دهد.
ثالثاً: وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در تمامی مراحل فرآیند احیاء واحدهای صنعتی غیرفعال یا افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی با راندمان پایین، با احترام به حق مالکیت بخش خصوصی مصرح در اصول (۲۲) و (۴۷) قانون اساسی، تمامی ابزارهای حمایتی، مشاورهای و تسهیل گری خود را با همکاری سایر نهادهای حاکمیتی مشروط به تمایل مالکان اصلی یا مشارکت سرمایه گذاران جدید بهکار میگیرند تا شاهد روند بازگشت هرچه بیشتر بنگاههای اقتصادی تعطیل به چرخه تولید و تثبیت و ایجاد اشتغال جدید در کشور باشیم.
بدیهی است در این مسیر طولانی، آراء کارشناسی نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و تصمیم سازیهای قوه مقننه در تسهیل فضای کسب و کار صنعتگران و تولید کنندگان میهن عزیزمان راهگشا و رافع بسیاری از مشکلات خواهد بود.
پایان جوابیه وزارت صنعت، معدن و تجارت
*** این داستان همچنان ادامه دارد…
به گزارش صنایع، آن چه در گفتگوی این رسانه با عضو کمیسیون امور داخلی کشور همچون گذشته پیگیری شد، مطالبهگری، شفافیت و اطلاع رسانی بود که جزو وظایف ذاتی رسانهها محسوب میشود اما متاسفانه باز هم این اهداف مهم در جوابیه صادره فوق از سوی وزارت صمت، محقق نشد.
انتظار میرفت تا این وزارتخانه به صورت عام و سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران به صورت خاص، به جای این جوابیه مطول که صرفا تکرار حرفهای گذشته و تعریف و تمجید غیر مستند از خود بود، اطلاعات ۲۰۶۷ واحد تولیدی تعطیل که مدعی هستند در سال ۱۴۰۰ به چرخه تولید برگرداند را برای این رسانه ارسال کنند.
متاسفانه مسئولان وزارت صنعت به جای پاسخ مبتنی بر اطلاعات شفاف و مستند به مطالبات رسانه و اظهارات عضو کمیسیون امور داخلی کشور مجلس، همچنان رویکرد سابق را پیگیری کردند.
*** وزارت صمت و ضرورت اول
مسئولان وزارت صنعت باید اولا؛
معیار خود را از واحد تولیدی تعطیل که به چرخه تولید بازگشته، معرفی کنند یا به بیان دیگر، به صورت شفاف بگویند چه واحدی را واحد بازگشته به چرخه تولید مینامند و آن را در آمارهای خود محاسبه و مردم ارائه میدهند.
آیا واحد تعطیلی که صرفا توسط یک سرمایهگذار خریداری شده، واحد احیا شده و برگشته به چرخه تولید محسوب میشود؟
صرفا با حل مشکل حقوقی یک واحد تولیدی که چند سال است به علت این مشکل و سایر مشکلات درونی دچار تعطیلی شده است، میتوان آن واحد را واحد احیا شده و برگشته به چرخه تولید محسوب کرد؟
و آیا با تقسیط بدهی یک واحد تولیدی تعطیل به بانک، میتوان آن واحد را واحد احیا شده و برگشته به چرخه تولید محسوب کرد؟
واحد تولیدی تعطیلی که خریدار جدید با هدف تملک زمین، آن را خریداری کرده، چطور؟ آیا آن نیز، واحد احیا شده و برگشته به چرخه تولید محسوب میشود؟
یا واحدی احیا شده و برگشته به چرخه تولید محسوب میشود که، ضمن رفع مشکلات، به مدار تولید بازگشته، کارگران سابق آن به محل کارشان بازگشتند، تولید و فروش آغاز شده و واحد مذکور به سودآوری رسیده؟
مسئولان وزارت صنعت به همین شفافیت و روشنی، مشخص کنند، منظورشان از واحد احیا شده و برگشته به چرخه تولید، چیست؟
*** وزارت صمت و ضرورت دوم
دوما؛ مسئولان وزارت صمت چه دلیل و مشکلی دارند که اطلاعات واحدهای احیاء شده و برگشته به چرخه تولید را به صورت شفاف و دقیق منتشر نمیکنند؟
کدام مسئول یا دستگاهی کار مثبت و درست خود را مخفی میکند که مسئولان وزارت صمت اقدام به این کار میکنند؟
مگر بازگشت یک واحد تولیدی تعطیل به چرخه تولید، کار مثبت، ارزشمند و قابل تقدیری نیست؟
مسئولان وزارت صمت چرا تاکید دارند که فقط به دستگاه قضایی اطلاعات را ارائه دهند، مگر کار و وظیفه رسانه به عنوان رکن چهارم دموکراسی، مطالبهگری، شفافسازی و اطلاعرسانی نیست؟
وزارت صنعت در جوابیه خود، مدعی شده آمار و اطلاعات واحدهای تعطیلی که به چرخه تولید برگشتند، کاملا مشخص و شفاف است، اما سوال این است که برای چه کسی؟برای خودتان باید مشخص و روشن باشد یا مردم؟
آیا غیر از این است که شما برای مردم کار میکنید و مردم باید عملکرد شما را قضاوت کنند؟
آیا مگر غیر از این است که رئیس جمهور محترم دولت سیزدهم همه کابینه و بدنه دولت را موظف به پاسخگویی و اطلاعرسانی به مردم نکرده است؟
*** صنایع و صنایع
به گزارش صنایع، در پایان لازم به ذکر و تاکید مجدد است که هدف از این اخبار و مطالبات، ارائه آمار نیست بلکه فقط و فقط، شفافیت است که وزارت صمت نیز موظف و مکلف به اجرای آن است.
مجموعه رسانهای صنایع نیز همچون گذشته ضمن اعلام حمایت خود از صنایع و صنعتگران و مجموعههایی همچون وزارت صمت که موظف به پشتیبانی از این سربازان جنگ اقتصادی هستند، آمادگی خود را برای همکاری و انتشار شفاف اطلاعات واحدهای تولیدی تعطیل که به چرخه تولید بازگشتند اعلام میکند.
انتهای پیام///
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.