دبیرکل خانه صمت با بیان اینکه مقصر تصویب حذف معافیت حقوق ورودی ماشینآلات واحدهای تولیدی، نمایندگان مجلس هستند که به محتوای آن در لایحه بودجه توجه نکردند، حذف این معافیت را آخرین امتیاز واحدهای تولیدی دانست که از آنها سلب شده است.
*** لغو معافیت حقوق ورودی ماشین آلات واحدهای تولیدی
به گزارش صنایع، در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ مصوب شد، معافیت گمرکی تجهیزات تولید، نوسازی صنایع لغو شود و تولیدکنندگان برای واردات ماشین آلات خود حقوق ورودی پرداخت کنند.
این تصمیم دولت و تصویب آن توسط مجلس انتقادات زیادی را به همراه داشت و بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعتی و معدنی نسبت به این تصمیم هشدار دادند و آینده مبهمی را برای صنایع معدنی و غیر معدنی کشور، تحت الشعاع این تصمیم پیشبینی کردند.
خبرنگار صنایع برای روشنتر شدن هرچه بیشتر ابعاد و پیامدهای اجرای این مصوبه، گفتگویی اختصاصی را با دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران انجام داده است که در ادامه، خلاصه آن را ملاحظه خواهید نمود.
*** لغو معافیت گمرکی، درست یا غلط؟
محمدرضا مرتضوی در ابتدای این گفتگو با بیان اینکه معافیت حقوق ورودی ماشین آلات واحدهای تولیدی تنها امتیازی بود که مسئولان برای بخش صنعت کشور قائل بودند، اظهار کرد:
کارخانجات و واحدهای تولیدی میتوانستند ماشین آلات خطوط تولید خود را با استفاده از این معافیت وارد کشور کنند و هیچ سوءاستفاده یا اشکالی در این کار وجود نداشت و دولت این امتیاز را داده بود تا واحدهای تولیدی بتوانند از این طریق دستگاهها و ماشینآلات خود را در صورت نیاز نوسازی کنند و در این مسیر نیز نیاز به پرداخت عوارض گمرکی نیستند.
لذا حذف این معافیت نه به سود تولید است و نه به سود دولت، چراکه وقتی یک واحد تولیدی با یک تکنولوژی روز و با تجهیزات خوبی راهاندازی میشود به مرور زمان به سوددهی میرسد و میتواند به به دولت مالیات دهد و مهمتر از همه اشتغال ایجاد کند.
*** تصویب چشم بسته مصوبه لغو معافیت گمرکی
این فعال حوزه صنعت و تولید با تاکید بر اینکه مجلس نباید این قانون را در لوایح بودجه تصویب میکرد، افزود:
این احتمال وجود دارد که نمایندگان مجلس بدون اطلاع از اثرات منفی این قانون بر واحدهای تولیدی کشور، تصمیم بر تصویب لغو معافیت حقوق ورودی ماشین آلات واحدهای تولیدی گرفته باشند و اگر دقت بیشتری میکردند، این تصمیم را اتخاذ نمیکردند.
لذا ما موافق حذف این معافیت نیستیم؛ چراکه این تصمیم باعث افزایش هزینههای تولید پیش از راهاندازی واحد تولیدی میشود و این هزینههای انجام شده منجر به اتمام منابع مالی موجود شده و طبیعی است در این شرایط، اضافه کردن یک هزینه اضافی دیگر، اتفاق منطقی و جالبی نیست.
وی با اشاره به اینکه نمایندگان مجلس باید پیش از تصویب این بند در قانون بودجه ۱۴۰۱ با واحدهای تولیدی صحبت و مشورت می کردند، ادامه داد:
معمولا نمایندگان وقتی میخواهند یک قانون که هزینههای اضافی به واحدهای تولیدی تحمیل میکند را تصویب کنند از فعالان این حوزه سوال میکنند که این قانون چه تاثیری بر واحدهای تولیدی دارد، اما در خصوص این مصوبه چنین مشورتی انجام نشده و نمایندگان مجلس، این قانون را در یکی از بندهای لایحه بودجه، جزو درآمدهای دولت مصوب کردند.
در خصوص ماهیت مصوبه نیز عرض کردم، با توجه به این مصوبه، واردات تجهیزات و ماشین آلات مربوط به بخشهای تولیدی اعم از صنعتی و کشاورزی مشمول پرداخت گمرک خواهد شد و این یعنی معافیتی که در گذشته بوده، لغو شده است.
به نظر بنده این تصمیم به دلیل اینکه در قالب قانون بودجه آمده، شاید از دید نمایندگان مخفی مانده و آن را یک امر طبیعی دانستند، زیرا وقتی در قانون بخوانید واردات ماشین آلات مشمول گمرک میشود می گویید بله، باید بشود؛ ولی باید توجه داشت که در گذشته، به دلیل این که میخواستند به واحدهای تولیدی که قرار بود در کشور راهاندازی شود و به سرمایه گذاری نیاز داشت، کمک کنند و هزینههای آن را کاهش دهند، هزینهای که گمرک از ماشین آلات خط تولید میگرفت را حذف کردند که به آن واحد تولیدی تازه تاسیس کمک شود که این در همه جای دنیا برای کمک به واحدهای تولید مورد توجه قرار میگیرد و به آن عمل میشود.
لذا به نظر من نمایندگان مجلس این مورد را ندیدند و اگر میدیدند قطعا با ما مشورت میکردند و خواستار حذف این بند میشدند.
زیرا اکثر نمایندگان مجلس دوست دارند واحدهای صنعتی و تولیدی در استانهایشان راهاندازی شود و در این مسیر نمیخواهند هزینه اضافی را به واحدهای تولیدی اضافه کنند.
*** چشم انداز واحدهای تولید کشور
وی در خصوص چالشهای احتمالی اجرای این قانون در آینده، تشریح کرد:
پیش از راهاندازی واحد تولیدی، منابع مالی تحت فشار است.
تولبید کننده در این مرحله رسیده به تجهیز سالن و زمین واحد و برای این کار باید تجهیزات و ماشینآلات تولید و برق و غیره را خریداری کند و حالا این تجهیزات در گمرک است و میخواهد ترخیص کند.
طبیعی است که اگر قرار باشد هزینه بزرگی برای ترخیص این تجهیزات و ماشینآلات بدهد، احتمال دارد فشاار زیادی را متحمل شود در حدی که شاید جلوی ادامه مسیر گرفته شود.
برای اینکه به اهمیت این موضوع و مرحله در تولید پی ببرید، باید عرض کنم، هستند واحدهای تولیدی که دقیقا به همین دلایل و نبود نقدینگی و سرمایه لازم، متوقف شدهاند که اگر اینطور نمیشد الان راهاندازی شده بودند و علاوه بر افزایش تولید، افزایش اشتغال را نیز شاهد بودیم.
وقتی واحد تولیدی راهاندازی شود مثل یک معدن طلا است و دولت از آن مالیات میگیرد و درآمد کسب میکند و برای کشور ارزش افزوده و شغل ایجاد میکند.
وقتی واحد تولیدی در حال فعالیت است گردش مالی دارد و از عهده پرداخت هزینهها نیز برمیآید اما وقتی هنوز راه نیافتاده و در مرحله راهاندازی است و همه سرمایه خود را هزینه کرده و به پایان کار رسیده، با اجرای این مصوبه و کمبود مالی، یک توقف و سکته در فعالیتی که دارد ایجاد میشود.
سال گذشته که بسیاری از واحدهای تولیدی خود را معاف از مالیات واردات ماشینآلات میدانستند، نسبت به واردات آن اقدام کردند و به همین دلیل فکری به حال این هزینه اضافی نکردند و حالا اگر این هزینه را از آنها بخواهند ممکن است توانایی پرداخت آن را نداشته باشند و ماشینآلات در گمرک بماند.
به نظر من این فشار واقعا بیخود است و فکر نمیکنم برای دولت نیز یک عدد خیلی بزرگ و درآمد قابل توجهی باشد.
این امتیازی بوده که به واحدهای تولیدی داده بودند که درستترین امتیاز بوده و یک رانت نبوده و گفته شده اگر میخواهد ماشین خطوط تولید بیاورد، از آن عوارض گمرکی نمیگیرند که کار درستی بوده و این قانون چند دهه است که در حمایت از تولید کشور وجود داشته و مطمئن هستم نمایندگان مجلس و رسانهها توجه کافی به این موضوع نداشتند و اگر میدانستند حتما واکنش نشان میدادند و حمایت میکردند.
بیشتر بخوانید:
تاثیر مستقیم حذف معافیت ورودی ماشین آلات صنایع معدنی
١٢ امتیاز بر باد رفته واردکنندگان ماشین آلات در پی معافیت حقوق ورودی واردات تجهیزات تولید
*** مجلس معافیت واحدهای تولید را برگرداند
به گزارش صنایع، دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در پایان با بیان اینکه در مکاتباتی که انجام دادهایم، اعلام کردیم که این قانون، هزینه اضافی بر دوش تولید است، اظهار کرد:
دولت به عنوان مجری قانون میگوید، من قانون برنامه بودجه ۱۴۰۱ را اجرا میکنم و دستورالعملی بوده که صراحت هم دارد که این معافیت لغو شود.
لذا همه چیز به مجلس بستگی دارد که اصلاح این بند را در دستور کار خودش قرار دهد و ما از نمایندگان درخواست کردیم این قانون را اصلاح کنند.
قانونی تحت عنوان قانون برنامه به دولت ابلاغ شده و این درآمد را وصول میکند و این مجلس است که باید این را اصلاح کند.
این موضوع باید در مجلس مطرح شود و این معافیت به شکل سابق برگردد و ارتباطی به دولت ندارد و در این مسیر کمیسیون صنایع ورود کند و درخواست احیای قانون را مطرح کند؛ یعنی ماشین آلات مربوط به واحدهای تولیدی و خطوط تولیدی از این بند کنونی مستثنی شود.
انتهای پیام///
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.