با وجود مصوبه مجلس درباره واردات ۷۰ هزار خودروی سواری، آنچه در قانون بودجه ۱۴۰۱ نهایی شده، نشان میدهد که خودروهای سواری از لیست اقلام وارداتی حذف شده است.
*** اما و اگرها در خصوص واردات خودروی سواری
به گزارش صنایع، بعد از چالشهای بسیار در رابطه با جریان واردات خودرو در سال جاری، در ۱۴ اسفند ماه سال گذشته در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ در صحن علنی مجلس، نمایندگان مجوز واردات ۹۶ هزار دستگاه اقلام خودرویی را تصویب کردند.
بر این اساس مقرر شد ۷۰ هزار خودروی سواری امکان واردات داشته باشد که ۵۰ هزار دستگاه خودروی سواری و ۲۰ هزار خودروی سواری دوگانه سوز ، هیبریدی و برقی بود. همچنین در سایر اقلام نیز واردات کامیون، تریلی یخچال دار و کشنده، اتوبوس و ماشین آلات سنگین مصوب شد.
اما با ابلاغ قانون بودجه، بررسی تبصره های آن نشان میدهد که تبصره مربوطه با تغییراتی نسبت به مصوبه مجلس همراه بوده و واردات ۷۰ هزار خودروهای سورای در قانون بودجه کنار گذاشته شده است.
طبق بند (ک) تبصره ۷ قانون بودجه ۱۴۰۱ به دولت اجازه داده شده است با رعایت سیاست های کلی نظام و با شرایط تعیین شده نسبت به صدور مجوز واردات خودرو با اخذ حقوق ورودی که به تصویب مراجع ذیربط میرسد، اقدام کند.
*** لیست از خودروهای سواری خالی شد
اقلامی که دولت مجاز است برای واردات خودرو در مورد آن اقدام کند شامل چهار بخش خواهد بود که در بین آنها خبری از ۷۰ هزار خودروی سواری مصوب در صحن علنی مجلس نیست و دلیل حذف واردات خودروی سواری خارجی مخالفت هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام به منظور حمایت از تولید داخلی و جلوگیری از خروج ارز از کشور عنوان میشود.
طبق شرایط تعیین شده در تبصره ۷ قانون بودجه، ۱۰ هزار دستگاه کامیون و تریلی یخچال دار و کشنده، ۱۰ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری و درون شهری، ۱۰۰۰ دستگاه واگن و واگن یخچال دار و همچنین ۵۰۰۰ دستگاه ماشین آلات سنگین معادن و راه سازی اعم از نوساخت یا حداکثر پنج سال ساخت امکان واردات خواهد داشت.
براین اساس وزارت اقتصاد مکلف شده است گزارش اقلام وارداتی را هر سه ماه یکبار به کمیسیون های اقتصادی، صنایع و معادن، عمران و امور داخلی کشور و شوراهای مجلس ارائه کند.
بیشتر بخوانید:
نقش خودروهای بیکیفیت در آمار بالای تصادفات جادهای پررنگ است
*** وعده وزیر برای لغو ممنوعیت واردات از اردیبهشت چه میشود؟
به گزارش صنایع، حذف واردات خودروی سواری در حالی از تبصره ۷ انجام شده است که وزیر صنعت، معدن و تجارت در آخرین اظهارات خود در پایان سال گذشته بر عدم تمدید ممنوعیت واردات خودرو در اردیبهشت ماه امسال تاکید کرده و در رابطه با واردات جدید وعده داده بود.
فاطمی امین پیشتر گفته بود که قبلا هم با واردات مخالف نبوده ولی به دلیل اینکه واردات خودرو تا دو میلیارد دلار مصارف ارزی دارد آن را صلاح ندانسته بود ولی با اقدامات صورت گرفته توسط تجار ایرانی و افزایش صادرات، شرایط بهتر شده و بخشنامه ممنوعیت واردات که اردیبهشتماه (۱۴۰۱) به اتمام میرسد، تمدید نخواهد شد و واردات به روال سابق، طبق ضوابط قبلی انجام می شود.
این در حالی است که واردات خودرو از سال ۱۳۹۷ به دلیل شرایط ارزی و محدودیت های موجود، ممنوع اعلام شد و طرح لغو آن هر بار با مخالفت هایی به ویژه از سوی بانک مرکزی به دلیل مصارف ارزی همراه شد.
در این بین حدود ۱۲ هزار خودرو که قبل از ممنوعیت آمده، در گمرک دپو و امکان ترخیص پیدا نکرد هم مدت ها درگیر اما و اگر برای ترخیص بود و بعد از چندبار مصوبه دولت بخشی از آنها ترخیص شد ولی همچنان بیش از ۲۰۰۰ دستگاه بلاتکلیف باقی مانده است.
در این شرایط با توجه به تاکیدی که وزارت صمت بر واردات خودرو داشته و پایان ممنوعیت را تا حدود یک ماه دیگر در اردیبهشت ماه اعلام کرده است، اینکه با حذف مجوز واردات خودروی سواری در قانون بودجه و شرایط خاص ارزی کشور، چه تصمیمی در مورد این واردات اخذ و به چه ترتیبی اقدام می شود در ابهام قرار دارد.
انتهای پیام///