مدیر گروه آب و زمین شناسی سازمان زمینشناسی کشور دلایل فرونشست زمین در برخی از نقاط کشور را تشریح کرد.
*** بررسی دلایل فرونشست زمین در برخی از نقاط کشور
به گزارش صنایع، ایمان انتظام با حضور در رسانه ملی ضمن بیان آمار فرونشست زمین، اظهار داشت:
در حال حاضر آثار فرونشست در تمامی استانهای کشور مشاهده میشود اما در ۲۱ استان فرونشستهای قابل توجهی دارند که بعضی از آنها در زمانهای متناسبی بهصورت پیوسته دیده میشود
لازم به ذکر است، ترک خوردگی چاهها و بالا جدار لوله و چاهها از آثار فرونشست زمین میباشد اما ما در سازمان زمین شناسی با استفاده از ماهوارهها سطح زمین را بررسی و دادهای آماری را اندازه میکنیم.
سرعت امواج رادار زمانی که به سطح حرکت میکند و بازگشت آن را در زمانهای مختلف اندازه گیری میکنیم تا متوجه بشویم که سطح زمین فرونشست داشته است یا خیر.
وی در ادامه،پیرامون تاثیر فرونشست در ۲۱ استان، تصریح کرد:
بیشتر مشکل ایجاد شده توسط فرونشست مربوط به آبخانههای می باشد زیرا آبخانههای مختلف در دشت های کشور وجود دارد که بعضی از اینها آبخانه آزاد هستند که با سطح زمین در ارتباط هستند و بارندگی را به راحتی دریافت میکنند و با بارش زیاد سطح آب این آبخانهها بالا میآید.
آبخانههای تحت فشار در کشور وجود دارد که زیر آبحانههای آزاد قرار دارند که در دو طرف آنها با لایه های نفوذ ناپذیر تشکیل شده است که به آسانی نمیتواند آب را از آبخانههای پایین نفوذ کند و بههمین دلیل آبخان به راحتی نمی تواند خود را تجدید کند.
*** دلایل رسیدن کشور به شرایط بحرنی
مدیر گروه آب و زمین شناسی سازمان زمینشناسی،در تشریح سخنان رئیس سازمان زمین شناسی پیرامون رسیدن به شرایط بحرانی در کشور، تاکید کرد:
در سال ۴۲ کشور ایران ۷۵ درصد آب مورد استفاده کشور از قنات به دست میآمد اما از سال ۵۰ به بعد تامین آب کشور از چاهای عمیق و پمپ آب وارد چرخه کشاورزی و آب کشور شدند و از سال ۱۳۷۳ افت آبهای زیر زمینی کشور آغاز شده.
برداشت بی رویه از چاهها و پمپهای آبی موجب شده است تا سطح آبهای زیر زمینی در آبخانه و دشت های مختلف کشور پایین برود متاسفانه ما شاهد آن هستیم که در بعضی مناطق کشور چاهها با عمق ۲۰۰ متر حفر شده است .
*** کمک مردم برای مهار این وضعیت
وی در ادامه افزود:
۸۰ تا ۹۰ درصد آب مصرفی در کشور آب زیرزمینی متعلق به بخش کشاورزی می باشد و ۱۰ تا ۱۵ درصد مابقی نیز متعلق به آب آشامیدنی و صنایع می باشد بیشترین کمک به آب خانه ها با صرفه جویی در بخش کشاورزی با تغییر الگوی کشت و مسدود کردن چاه های غیر مجاز می باشد
متاسفانه در کشور نهصد هزار چاه در کشور وجود دارد که تعداد پانصد هزار از این چاهها مجاز و مابقی غیر مجاز میباشند.
متاسفانه چاههای غیر مجاز چون خارج از شبکه هستند باعث ایجاد اختلال در برنامه صرفه جویی میشوند از طرفی چاههای مجاز کشور نیز کنتور هوشمند ندارند که بدانیم به همان اندازه که مجاز هستند از آب استفاده می کنند یا خیر.
*** برنامه سازمان زمینشناسی برای پیشگیری و مقابله
به گزارش صنایع، مدیر گروه آب و زمین شناسی سازمان زمینشناسی، در پایان، تاکید کرد:
دو وزارتخانه نیرو و جهاد کشاورزی وظیفه جلوگیری از افت سطح آبهای زیر زمینی را دارند و سازمان زمین شناسی صرفا وضعیفه مطالعه را دارد
وزارت نیرو با کمک وزرات جهاد کشاورزی طرح تعادل بخشی را برای حل این معضل در حال اجرای این طرح میباشند که امیدواریم با تخصیص بودجه مناسب به این طرح میتواند در دراز مدت تاثیر گذار باشد.
فراموش نکنیم برای جلوگیری از فرونشست و افق آبهای زیر زمینی زمان زیادی وجود ندارد در کشور ما سالانه ۵ میلیارد متر مکعب اضافه برداشت از آبهای زیر زمینی داریم که کل ذخیره آبهای زیر زمینی ما زیر ۲۰۰ میلیادر متر مکعب میباشد باری همین در این مورد باید باسرعت عمل کنیم.
درادامه، میتوانید ویدئو مشروح گفتگوی مدیر گروه آب و زمین شناسی سازمان زمینشناسی کشور با رسانه ملی را مشاهده کنید
انتهای پیام///