اخبار برگزیده

کد خبر:310510
پ
نیروگاه برق
صنایع گزارش می‌دهد:

دلیل بی‌انگیزه ‌بودن سرمایه‌گذاران در صنایع نیروگاهی چیست؟/ گردش مالی ۳۲٫۶ بیلیون دلاری صنعت نیروگاه‌های توزیع برق

صنعت نیروگاهی کشور، مشابه سایر بخش‌های مولد اقتصاد، جذابیت و سودآوری لازم برای جلب سرمایه‌های عظیم داخل کشور را ندارد که دلایل آن باید مورد بررسی قرار گیرد.

صنعت نیروگاهی کشور، مشابه سایر بخش‌های مولد اقتصاد، جذابیت و سودآوری لازم برای جلب سرمایه‌های عظیم داخل کشور را ندارد که دلایل آن باید مورد بررسی قرار گیرد.

 

*** گردش مالی نیروگاه‌های توزیع برق

 

به گزارش صنایع، یکی از صنایع بسیار مناسب برای سرمایه‌گذاری در جهان، صنعت نیروگاه‌های توزیع برق است.

این نیروگاه‌ها گردش مالی ۳۲٫۶ بیلیون دلاری را تجربه می‌کند.

یارانه ۱۳ هزار میلیارد تومانی دولت به تنها ۸۰۰ هزار مشترک پرمصرف می‌تواند منابع لازم را برای ساخت سالانه ۱۱۰۰ مگاوات نیروگاه حرارتی در کشور فراهم کند.

 

با وجود این مسئله که صنعت نیروگاهی در دنیا به عنوان یکی از مناسب‌ترین مقاصد سرمایه‌گذاری تلقی می‌شود اما نیروگاه‌های ایران عمدتا در شرایط بسیار دشوار مالی به سر می‌برند.

هیچ سرمایه‌گذار داخلی انگیزه حضور در بازار صنعت برق را ندارد.

 

*** چرایی بی‌انگیزه‌ بودن سرمایه‌گذاران در حوزه صنایع نیروگاهی ایران

 

بی‌انگیزه‌بودن حضور سرمایه‌گذاران در حوزه صنایع نیروگاهی ایران بدون دلیل نیست.

به استناد نتایج یک پژوهش انجام شده در صنعت برق، گردش مالی نیروگاه‌های کشور با وجود دسترسی به سوخت نسبتا رایگان و نیروی کار ارزان قیمت نسبت به سایر بخش‌های دنیا یک بیست و چهارم گردش مالی نیروگاه‌های سایر مناطق جهان به حساب می‌آید.

 

به عبارت دیگر صنعت نیروگاهی کشور، مشابه سایر بخش‌های مولد اقتصاد، جذابیت و سودآوری لازم برای جلب سرمایه‌های  عظیم داخل کشور را ندارد.

همچنین از منظر اقتصادی نمی‌تواند مقصد بهینه‌ای تلقی شود.

 

آگاهی از سودآور نبودن صنعت نیروگاهی کشور مشابه این حوزه در سایر مناطق جهان، این سوال را به ذهن متبادر می‌سازد که علت اصلی این مسئله از کجا نشات می‌گیرد.

چرا نیروگاه در کشور ما با وجود استفاده از سوخت نسبتا رایگان و هزینه نیروی انسانی بسیار کمتر سوددهی کمتری از نیروگاه‌های خارجی دارند؟

 

*** نظام عرضه برق

 

به منظور پاسخ این سوال در گام ابتدایی باید ساز و کار فروش برق نیروگاه در ایران و تفاوت آن با سایر مناطق دنیا را مورد ارزیابی قرار دهیم.

در همین راستا و برای تشریح ساز و کار اقتصادی عرضه برق در کشور باید بدانیم که نظام انتخاب شده برای این مسئله در ایران نظام یارانه‌ای است.

بر این مبنا، قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق بسیار بیشتر از قیمت فروش این واحد به مشترکان تلقی می‌شود.

بر همین اساس مابه‌التفاوت قیمت تمام شده و قیمت فروش در قالب یارانه انرژی توسط دولت به نیروگاه پرداخت می‌شود.

 

این در حالی‌ است که نظام عرضه برق در سایر کشورها به خصوص در کشورهای پیشرفته به صورت قیمت‌گذاری شناور و بر اساس عرضه و تقاضا تنظیم شده است.

هزینه  تولید برق به همراه ارزش افزوده در لحظه فروش به حساب نیروگاه واریز می‌شود.

در ایران یارانه انرژی دولت عمدتا با تاخیر بسیار به نیروگاه‌دار می‌رسد.

همین مسئله عامل اساسی بازده کم این صنعت در کشور است.

 

 

اخبار مهم صنایع:

ضرورت تعامل بین بخشی برای حل مشکلات مردم/ لزوم تسریع عرضه سیمان در بورس کالا/ تدوین برنامه‌های مرتبط با افزایش صادرات

کشف ۱۱۴۷ دستگاه استخراج غیرمجاز رمز ارز

مردم نگران تامین کالاهای اساسی نباشند/ رفع تحریم‌ها؛ شرط اصلی مذاکره/ ضرورت مشورت با مردم در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی

 

 

*** هزینه ساخت نیروگاه در جیب پرمصرف‌های ثروتمند

 

با توجه به اینکه دولت برای هر کیلووات ساعت انرژی برق یارانه می‌پردازد لذا استفاده بیشتر از انرژی به معنای دریافت یارانه بیشتر است.

همین مسئله زمینه مصرف بی‌رویه به خصوص دهک‌های پردرآمد کشور را مهیا کرده است.

همچنین زمینه توزیع ناعادلانه یارانه پرداختی دولت را نیز فراهم می‎‌کند.

 

به عنوان مثال ۸۰۰ هزار مشترک خانگی صنعت برق با مصرف حداقل ۲ برابر الگوی منطقه که عمدتا جزء ثروتمندان جامعه به حساب می‌آیند، سالانه بیش از ۱۳ میلیارد کیلووات ساعت برق مصرف می‌کنند.

مصرف این مقدار برق توسط اقلیت پرمصرف و ثروتمند جامعه با در نظر گرفتن تعرفه‌های جدید و افزایش پله پرمصرفی به قیمت میانگین خرید تضمینی برق تجدیدپذیر، زمینه پرداخت سالانه ۱۳٫۸ هزار میلیارد تومان یارانه از جیب همه مردم به آن‌ها را مهیا می‌کند.

 

به منظور درک بهتر از عدد یارانه دریافتی توسط پرمصرف‌ها، بهتر است بدانیم ساخت هر مگاوات نیروگاه حرارتی در کشور نیاز به ۰٫۵ میلیون دلار سرمایه‌گذاری دارد.

با در نظر گرفتن نرخ ۲۵ هزار تومان برای هر دلار، یارانه ۱۳٫۸ هزار میلیارد تومانی دولت به تنها ۸۰۰ هزار مشترک پرمصرف می‌تواند زمینه ساخت سالانه ۱۱۰۰ مگاوات نیروگاه حرارتی در کشور را فراهم کند.

 

*** کم شدن یارانه دریافتی پرمصرف‌ها

 

انتخاب نظام یارانه‌ای در حوزه انرژی کشور، تا کنون خسارات بسیار زیادی را به ساختار اقتصادی ایران وارد آورده است.

همچنین تداوم این روند می‌تواند زمینه تخریب بیشتر را فراهم نماید.

بر همین اساس استفاده از شیوه‌های به روز تعرفه‌گذاری انرژی برق نظیر استفاده از نظام تعرفه‌گذاری پلکانی موثر می‌تواند، منجر به بهبود شرایط شود.

 

صنعت برق پیرو مصوبه مجلس شورای اسلامی در قالب قانون بودجه در گام اول، هزینه برق مازاد ۲ برابر الگوی مصرف هر منطقه را از ۳۰۰ تومان به ۸۰۰ تومان یعنی معادل میانگین نرخ خرید تضمینی برق تجدیدپذیر خورشیدی و بادی می‌رساند.

 

*** سخنگوی صنعت برق/ مبلغ مازاد برق برای مشترکین پرمصرف

 

مصطفی رجبی مشهدی درباره مبلغ مازاد برق برای مشترکین پرمصرف، اظهار داشت:

مبلغ مازاد برق برای مشترکینی که ۲ برابر الگوی منطقه، مصرف داشتند، برابر متوسط خرید تضمینی برق از نیروگاه تجدیدپذیر محاسبه می‌شود یعنی به ازای هر ۱ کیلووات ساعت ۸۰۰ تومان محاسبه می‌شود.

 

*** افزایش تعرفه پله پرمصرف

 

به گزارش صنایع، گفتنی است اقدام توانیر در افزایش تعرفه پله پرمصرف زمینه کاهش ۲٫۵ هزار میلیارد تومانی یارانه پرداختی به پرمصرف‌های ثروتمند در کشور را فراهم کرد.

تداوم واقعی کردن هزینه برق به خصوص برای پله‌های پرمصرف علاوه بر افزایش جذابیت سرمایه‌گذاری در صنعت برق، می‌تواند گامی بسیار مثبت در اصلاح واقعی الگوی مصرف تلقی شود.

فارس

 

 

انتهای پیام///


ایران سرور