ناپایداری مالی و بر هم خوردن تراز منابع و مصارف، صندوقهای بازنشستگی را به نقطه سر به سر مالی رسانده، به طوری که اکنون میتوان از آن به عنوان ابرچالش اقتصاد کشور یاد کرد.
*** پیشینه و شکلگیری صندوقهای بازنشستگی
به گزارش خبرگزاری صنایع، تشکیل و ایجاد صندوقهای بازنشستگی به دوران پس از جنگ جهانی دوم و با هدف پاسخ به اعتراضات کارگران بازمیگردد و در ایران نیز نخستین قانون بازنشستگی به فرم امروزی آن در سال ۱۳۰۱ به تصویب رسید.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی بر اساس اصل ۲۹ قانون اساسی، دولت ملزم به فراهم کردن خدمات تامین اجتماعی شد.
در حال حاضر صندوقهای بازنشستگی در کشور به ۲ دسته صندوقهای زیر مجموعه وزارت رفاه (۴ صندوق) با میزان پوشش تقریبی ۸۹ درصدی و صندوقهای زیرنظر سایر دستگاهها ( ۱۴ صندوق) با میزان پوشش ۱۱ درصدی تقسیم میشود.
همچنین صندوقهای زیر نظر وزارت رفاه شامل سازمان تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی کشور، صندوق روستاییان و عشایر و صندوق کارکنان فولاد میشود.
یکی از مهمترین وجوه تمایز صندوقهای بازنشستگی از سایر نهادهای مالی و اعتباری این است که داراییهای صندوقهای بازنشستگی پشتوانه تعهدات بلندمدت آتی آنها است.
از طرفی صندوقها متعهد به ارایه خدمات و ایفای وظایف هستند اما متاسفانه دچار کسری نقدینگی انبوه شدهاند.
در واقع میتوان گفت، سه عامل کسری نقدینگی فزاینده، بالا بودن ارزش فعلی تعهدات آینده و کاهش نسبت پشتیبانی در صندوقهای بازنشستگی تبدیل به ابرچالشهای پیش روی این صندوقها شده که به عنوان بحرانی جدی، آینده اقتصاد کشور را تهدید میکند.
**** ۱۸ صندوق بازنشستگی در کشور ورشکسته هستند
شایان ذکر است، در حال حاضر از ۲۲ صندوق بازنشستگی ۱۸ صندوق ورشکسته هستند و صندوق بیمه تامین اجتماعی نیز با شرایط فعلی خیلی دوام نمیآورد.
این صندوق ۷۰ درصد بیمهشدگان را تحت پوشش دارد.
ناپایداری مالی و بر هم خوردن تراز منابع و مصارف صندوقها را به نقطه سر به سر مالی رسانده که این نابرابری محصول برخورد کورکورانه با پشتوانه نسل جوان فعلی (بازنشستگان آینده) و نسلهای آینده است.
بحرانی که محصول حرکت خلاف جهت قانونگذار و سیاستگذار با تجربیات و اصلاحات پارامتریک دنیا است و ابرچالشی که نتیجه اصرار قانونگذار بر تدوین طرحهای عوامفریبانه است.
اخبار مهم صنایع:
افتتاح پنج طرح صنعتی و معدنی با سرمایهگذاری بیش از ۵۸ هزار میلیارد ریال
آغاز فاز دوم انتقال آب از خلیج فارس در آیندهای نزدیک
داخلیسازی ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلاری در کشور
*** نقطه سر به سر مالی صندوقهای بازنشستگی
ابرچالش عبارتی که در کنار صندوقهای بازنشستگی مشترکا در نسخههای مختلف ارائه تصویری از بحرانهای حال حاضر کشور به کار برده میشود.
ناپایداری مالی و بر هم خوردن تراز منابع و مصارف صندوقها را به نقطه سر به سر مالی رسانده که این نابرابری محصول سالها سهلانگاری و حتی برخورد کورکورانه با پشتوانه نسل جوان فعلی (بازنشستگان آینده) و نسلهای آینده است.
بحرانی که محصول حرکت خلاف جهت قانونگذار و سیاستگذار با تجربیات و اصلاحات پارامتریک دنیا است و ابرچالشی که نتیجه اصرار قانونگذار بر تدوین طرحهای عوامفریبانه است.
هر چه صندوقهای بازنشستگی از طرحهای بازنشستگی پیش از موعد ضربه خوردند ظاهرا تمامی ندارد و اصرار بر تحمیل بار مالی بر صندوقها در قوه مقننه ادامه دارد.
اگر چه انتظار میرود قانونگذار جسارت خود را با اصلاحات پارامتریک صندوقها نشان داد ظاهرا در تلاش است با تداوم سیاستهای غلط به ظاهر حمایتی و تصویب طرح بازنشستگی پیش از موعد خودنمایی کند.
*** کاهش سن بازنشستگی در دو صندوق بیمهای بزرگ کشور
به گزارش خبرگزاری صنایع، برخی صاحبنظران بر این باورند، طی ۶ دهه اخیر نه تنها سن و سابقه بازنشستگی متناسب با افزایش امید به زندگی افزایش نیافته، بلکه به نحو چشمگیری کاهش نیز داشته است به نحوی که سن بازنشستگی در دو صندوق بیمهای بزرگ کشور یعنی سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری ۱۰ الی ۱۵ سال کاهش را تجربه کرده است.
در حالی که متوسط سن بازنشستگی در ۳۸ کشور جهان برای زنان ۶۰.۶ سال و برای مردا ۶۳.۱ سال است، سن بازنشستگی در ایران برای زنان ۴۹.۹ و برای مردان ۵۲.۶ سال است. همین موضوع به تنهایی باعث افزایش دوره دریافت مستمری با یک شیب صعودی شده است.
عدم توازن بین کاهش سن بازنشستگی و افزایش سن امید به زندگی از یک سو، عدم تمایل سیاستگذار برای به روزرسانی قوانین دهههای چهل و پنجاه و از همه مهمتر تدوین طرحهای جدید بازنشستگی پیش از موعد، صندوقها را به نقطه سر به سر مالی هدایت کرده، نقطهای که شاید به توان گفت، حتی فراتر از ابرچالش است.
انتهای پیام///