رئیس کل بانک مرکزی، پیرامون اقدامات و استراتژی این بانک در شرایط تحریمها، توضیح داد.
*** منابع بلوکه شده ایران در کره جنوبی
به گزارش خبرگزاری صنایع، عبدالناصر همتی، پیرامون منابع بلوکه شده ایران در کره جنوبی، اظهار داشت:
کره درخواست ارائه برخی اقلام از جمله تست کرونا و آمبولانس را به ایران داده است، در حالی که به هر حال ۷ میلیارد دلار از این منابع در کره جنوبی بلوکه بوده و این کشور باید آن را آزاد کند.
اراده سیاسی در مسئولان کره جنوبی برای حل این موضوع نیست اما این بار قول دادهاند تا با دست پر برگردند و این قولی است که قائم مقام وزارت امور خارجه این کشور داده است.
مشکل اینجا است که کره جنوبی باید منابع ایران را از طریق آمریکا بپردازد.
*** دستهای آمریکا، پشت همه منابع بلوکه شده ایران است
وی درباره آزادسازی درآمدهای حاصل از صادرات نفت و گاز ایران به عراق نیز، گفت:
عراق نیز در خصوص پرداخت وجوه مربوط به صادرات برق و گاز ایران به عراق اراده سیاسی ندارد، زیرا درآمدهای نفتی عراق به نحوی طراحی شده که درآمدها باید از واشنگتن پرداخت شود.
پشت همه این منابع بلوکه شده و عدم آزادسازی آن، دستهای آمریکا است، اما به هر حال ما باید تلاش کنیم و نمی،توانیم بنشینیم، به همین دلیل ما با نخست وزیر عراق هم مذاکره کردهایم.
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه، افزود:
تحریمها دست عراق را نیز بسته است، البته راهکارهایی که عراق برای آزادسازی منابع ایران ارائه داده با اجازه آمریکا بوده است، ما هم از این پولها حتی در سنوات گذشته برای کالاهای اساسی استفاده میکردهایم.
*** ترامپ برای سرنگونی نظام سیاسی ایران آمده بود
همتی با بیان اینکه ترامپ برای سرنگونی و تعدیل نظام سیاسی ایران آمده بود، تصریح کرد:
بنابراین نحوه برخورد و تعامل او با محور تغییر سیاسی و فروپاشی ایران بود، اما امروز روز شکست آنها برای فشار حداکثری بر ایران بوده و پایان عمر ترامپ، به معنای پیروزی ایران است، چراکه همهمیدانند که ترامپ چه بر سر اقتصاد ایران آورد.
ترامپ تلاش میکرد تا با حداکثر کردن تورم، اقتصاد ایران را به سمت ابرتورم و فروپاشی اقتصادی حرکت دهد، در حالیکه ابرتورم باید ماهانه رقمهای بزرگی را به تورم اضافه کند که قابل کنترل نباشد، اما خوشبختانه در این حوزه آنها موفق نشدهاند و علت اصلی آن اراده مردم و رهبر معظم انقلاب است.
*** نباید اقتصاد را شرطی و معطل کرد
وی با بیان اینکه نباید اقتصاد را شرطی و معطل کرد، توضیح داد:
یعنی اقتصاد را نباید معطل این دولت و آن دولت کرد، پس ما در هدایت اقتصاد ملی موفق بودیم، البته تحولات خوبی هم رخ داد و رشد اقتصادی مثبت شد که ما این روند را ادامه میدهیم، پس اگر بایدن و تیمش در مورد خواستههای ایران، همراهی کردند بهتر است، در غیر این صورت از مواضع خود کوتاه نخواهیم آمد.
در حوزه اقتصاد مقاومتی کارهای خوبی انجام شده، اما به هر حال اثر تورمی مسکن مهر را نباید فراموش کرد، اگرچه جنبه مثبت را هم باید دید.
البته باید به بحث پایه پولی و تورم مهم است که باید به آن پرداخته شود.
اخبار مهم صنایع:
*** خط مقدم اقتصاد مقاومتی بانک مرکزی بود
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه بانک مرکزی مهمترین کار را در اقتصاد مقاومتی انجام داده است، تصریح کرد:
کشور در این شرایط بسیار سخت و بیسابقهترین تحریم، یک روز در کمبود نبود.
برخی سال ۹۷ پیشبینی کرده بودند که نرخ دلار به ۵۰ هزار تومان برسد، ضمن اینکه اگر ما برنامههای جلوگیری از ارزپاشی را اجرا نمیکردیم، قیمت دلار به حدود ۵۰ هزار تومان و تورم به بالای ۱۲۰ درصد میرسید.
برای اجرای مصوبات ستاد ملی کرونا ۷۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی تزریق کردیم و این موضوع، جهش نقدینگی را ایجاد کرد، بنابراین شوکی که ارز ایجاد کرد به همین دلیل بود.
*** میانگین درآمد نفتی سالانه کشور
همتی پیرامون میانگین درآمد نفتی کشور، گفت:
در دو سال قبل میانگین درآمد نفتی ما به زیر ۲۰ میلیارد دلار رسید، در حالیکه در سالهای گذشته بالای ۴۰ میلیارد دلار درآمد ارزی حاصل از فروش نفت مواجه بودیم که البته این ۲۰ میلیارد دلار نیز در عراق و سایر کشورها بلوکه شد.
سیاست ما در سال ۹۷ به بعد، این بود که ارزپاشی نکرده و اجازه دهیم که نرخ ارز در بازار تعیین شده، به نحوی که ما قدرت تامین نیازهای اساسی کشور را داشته باشیم و این استراتژی اصلی ما بود.
ما نباید قدرت خود در تامین دارو و کالاهای اساسی را جایگزین ارزپاشی در بازار میکردیم، در حالیکه در سال جاری نزدیک به ۸ میلیارد دلار ارز به کمک صادرکنندگان برای کالاهای اساسی و مواد اولیه و دارو تزریق کردیم.
*** اقتصاد کشور بدون نفت اداره میشود
وی درخصوص اقتصاد کشور، بیان کرد:
اکنون اداره اقتصاد کشور بدون نفت است که این امر، با بستن نفتکشها و بیمهها و منابع ارزی خارج از کشور از سوی آمریکا، کار مهمی بود که ما برای آن برنامهریزی کردیم، البته فشار بر روی مردم بسیار زیاد بود.
بانک مرکزی ذخایر ارزی داشته است، البته ما هنوز هم ارز را از دولت ۴۲۰۰ میخریم و دولت طبق قانون همه ارزهای خود را به بانک مرکزی میفروشد، اما وقتی که درآمدهای ارزی کم شد ما از ارزهای قبلی ذخیره شده خود استفاده کردیم.
همتی در ادامه، تصریح کرد:
سال قبل ۱۲ درصد از منابع صندوق که معادل ۵ میلیارد دلار بود، به ارز نیمایی تسعیر کردیم که من شخصا مخالف بودم، چراکه این خود، ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیارد تومان پایه پولی را بالا برد و این تاثیر خود را گذاشت.
در سال جاری فقط یک میلیارد یورو ارز برای کرونا با اجازه رهبر معظم انقلاب از صندوق توسعه ملی دریافت کرده که آن را تبدیل به ریال کردیم.
*** مردم روی ارز و پول خارجی سرمایهگذاری نکنند
به گزارش خبرگزاری صنایع، رئیس کل بانک مرکزی در پایان پیرامون سرمایهگذاری روی ارز و پول خارجی، بیان کرد:
مردم روی ارز و پول خارجی سرمایهگذاری نکنند، زیرا برای منافع ملی خوب نیست.
همانطور که رئیس جمهوری هم گفتند، ان شاءالله که دلار به ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان برسد، البته اگر دلارهای بلوکه شده آزاد شود.
نقدینگی در دوره ریاست بنده رشد جدی نداشته است، رشد نقدینگی مهم است نه حجم نقدینگی که آن هم به طور میانگین در ۲۰ سال گذشته، ۲۷.۹ درصد بوده، در حالیکه در سال ۹۸ که بدترین فشارها وارد شد، این رقم به ۳۰.۵ درصد رسید که کمتر از ۳ واحد درصد بالا رفت.
امیدواریم با آزادسازی منابع بلوکه شده، وضعیت بهبود یابد، این در حالی است که اگر دو میلیارد دلار از این پولهای بلوکه شده در اختیار بانک مرکزی باشد، میتوان ۴۰ هزار میلیارد تومان از پایه پولی را با فروش ارزها جمع کرد.
انتهای پیام///