مشاور برنامهریزی پروژه ابر ایران در نشستی خبری به میزبانی آسیاتک ضمن تشریح جزئیات این پروژه، آن را نمادی موفق از همکاری دولت و بخش خصوصی در راستای توسعه شبکه ملی اطلاعات معرفی کرد.
*** پروژه ملی ابر ایران
به گزارش خبرگزاری صنایع، چند روز پیش پروژه ملی ابر ایران با عنوان شبکه ابری یکپارچه توزیع شده در قالب مشارکت و همکاری دولت و بخش خصوصی و با هدف توسعه شبکه ملی اطلاعات رونمایی شد.
سازمان فناوری اطلاعات برای واگذاری دیتاسنترهای نیمه فعال استانی دولت از سه سال قبل تلاش خود را آغاز کرده است و در حال حاضر این پروژه با عنوان ابر ایران تمام این دیتاسنترها را در دو منطقه تجمیع کرده است.
*** ویژگیهای پروژه ابر ایران
مشاور برنامهریزی پروژه ابر ایران در نشستی خبری با خبرنگاران که به میزبانی شرکت آسیاتک برگزار شد و با هدف تشریح جزئیات پروژه ملی ابر ایران برگزار شد، اظهار داشت:
در برخی از استانها دیتاسنترهایی توسط دولت راهاندازی شده بود که تاکنون بلااستفاده مانده و این پروژه با هدف استفاده از توان بخش خصوصی برای احیای این ظرفیتها اجرا شده است.
این دیتاسنترها در دو منطقه تعریف شدهاند که کنسرسیوم آسیاتک، ژرف نگر، و زس موفق شده است در مزایده مرکز داده منطقه ۱ با ظرفیت ۱۰۰ رک و متشکل از دیتاسنترهای مشهد، تبریز، شیراز، قم و همدان برنده شده و توسعه آنها را از زمستان جاری کلید بزند.
*** جزئیات پروژه ابر ایران
علی شیرازی در ادامه پیرامون جزئیات پروژه ابر ایران، توضیح داد:
بر اساس زمانبندی انجام شده، کنسرسیوم موظف است که تا پایان سال ۱۴۰۰ تامین مالی و تجهیز پروژه را انجام داده و ارائه خدمات را آغاز کند.
طبق توافق صورت گرفته مدت ارائه خدمات ۷ سال است و پس از آن در صورت رضایت طرفین قرارداد و همچنین مشتریان میتواند برای ۷ سال دیگر هم تمدید شود.
واگذاری تجهیزات خریداری شده توسط بخش خصوصی به دولت در انتهای قرارداد و پرداخت سود مشارکت تضمین شده از سوی کنسرسیوم به دولت از دیگر مفاد این توافق است.
وی همچنین تصریح کرد:
بر اساس برآوردهای صورت گرفته توسط کنسرسیوم، حجم بازار بالقوه خدمات ابری در ایران ۱۲ تا ۱۵ هزار میلیارد تومان است، در حالی که در حال حاضر تنها ده درصد آن، یعنی نزدیک به ۲۵۰۰ هزار میلیارد تومان، عملی شده است و با توجه به رشد روزافزون خدمات ابری، ظرفیتهای قابل توجهی در این بازار وجود دارد.
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی همچون نهادهای دولتی، بانک ها، استارتاپها و کسب و کارهای مبتنی بر شبکه اینترنت بازار هدف این پروژه را تشکیل میدهند.
*** اهداف پروژه ابر ایران
مشاور برنامهریزی پروژه ابر ایران پیرامون اهداف این پروژه، اظهار داشت:
این پروژه با هدف تمرکززدایی در حوزهی خدمات ابری و توزیع ترافیک داده کشور و افزایش پایداری زیرساختهای موردنیاز کسبوکارهای فضای مجازی به منظور اهداف شبکه ملی اطلاعات و شکلگیری اولین اپراتورهای ابری کشور طراحی و اجرا شده است.
اهداف دیگر این پروژه عبارتند از:
• تقویت زیر ساختهای محتوای داخلی
• بهروزرسانی مراکز داده و استفاده بهینه از منابع موجود
• ارائهی خدمات موردنیاز کسبوکارهای نوپا بهصورت یکپارچه و اقتصادی
• امکان ارائهی خدمات ابری به دستگاههای دولتی و خصوصی
• امکان ارائه خدمات به تولیدکنندگان محتوا و فراهمکنندگان خدمات شبکهی توزیع محتوا
• صرفهجویی اقتصادی و جلوگیری از خروج ارز
• افزایش پایداری و تابآوری زیرساختهای خدمات و محتوا در شبکهی ملی اطلاعات
*** مراحل تکمیل پروژه ابر ایران
شیرازی در ادامه با بیان اینکه این پروژه در بازه زمانی ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۷ سال به تکامل میرسد، خاطرنشان کرد:
در مرحله اول این پروژه با عقد قرارداد و تاسیس شرکت آغاز میشود و سپس در مرحله بعد، تامین مالی و تحویل اولیه سایتهای پنجگانه و در مرحله سوم، طراحی، تامین و تجهیز سایتها و دفتر فروش و در نهایت در مرحله چهارم، شروع ارائه سرویس ابری به متقاضیان در سایتها را شاهد خواهیم بود.
*** چشمانداز پروژه
وی با اشاره به سرمایه گذاری بخش خصوصی در مراکز داده سازمان فناوری اطلاعات جهت خرید و تجهیز مراکز، گفت:
کلیه تجهیزات و سرمایهگذاری بخش خصوصی در انتهای پروژه به سازمان منتقل میشود.
همچنین دولت نه تنها در این پروژهها سرمایهگذاری نقدی نمیکند بلکه سود مشارکت آن را نیز برنده مزایده ضمانت کرده است.
شیرازی در ادامه، تصریح کرد:
تمام شرکتهای فعال که در حوزهی ابری در پروژه مشارکت کردند و میتوانستند برنده آن باشند.
همچنین تخفیفهای اعلامی برای برنده مزایده در اصل همان تخفیفات و مشوقات اعلامی شرکت زیر ساخت برای تمرکززدایی از تهران است.
*** دغدغه شرکت کنندگان در پروژه ابر ایران
مشاور برنامهریزی پروژه ابر ایران در پایان سخنان خود، پیرامون دغدغه اشخاص حقیقی و حقوقی که در این پروژه فعالیت دارند، اظهار داشت:
این اشخاص دغدغه عدم تمرکز اطلاعاتشان در تهران را دارند وامنیت اطلاعات برایشان بسیار مهم است.
اشخاص حقیقی و حقوقی که در پروژه ابر ایران فعالیت دارند بر نگهداری اطلاعات در محل فیزیکی دولتی و همچنین نگهداری این اطلاعات در مراکز استانی تاکید دارند.
در واقع این افراد به دنبال کیفیت مطلوب سرویس خصوصی در بدنه دولتی هستند.
*** رییس مرکز نوآوری و تحول دیجیتال/ بیش از ۳۰ درصد خدمات سنتی زیر ساخت دیتا سنتر در دنیا به سمت ابر رفته است
رییس مرکز تحول دیجیتال نیز در این نشست پیرامون پروژه ملی ابر ایران، اظهار داشت:
خدمات ابری به حجمی که در پروژه ابر ایران تعریف شده ختم نمیشود و این تنها شروع این بازار است، روند دنیا نشان میدهد که این بخش به شدت در حال توسعه است.
فرزانه ابوالفضل در ادامه افزود:
گزارشات IDC حاکی از این است که بیش از ۳۰ درصد خدمات سنتی زیر ساخت دیتا سنتر در دنیا به سمت ابر رفته و روند هر ساله درحال افزایش است
رییس مرکز تحول دیجیتال در پایان پیرامون میزان رشد شرکتهای در حال فعالیت در این حوزه، اظهار داشت:
شرکتهایی مانند امازون، مایکروسافت و گوگل که در این حوزه پیشرو هستند، سالانه رشد بین ۵۰ تا ۱۰۰درصدی را تجربه میکنند.
*** معاون وزیر ارتباطات در مراسم رونمایی از پروژه ملی ابر ایران
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز چندی پیش در مراسم رونمایی از پروژه ملی ابر ایران، اظهار داشت:
این پروژه از دو جنبه محتوایی و مشارکت عمومی – خصوصی دارای اهمیت است.
پیش از این شاهد مشارکت دولت با بخش خصوصی بودیم، اما این مشارکتها در مجموع نتایج خوبی در بر نداشته و گاهی حتی برای بخش خصوصی نیز مشکلاتی را رقم زده است؛ در این پروژه به دنیال رفع مشکلات اینچنینی هستیم.
مراکز داده استانی سازمان فناوری اطلاعات به شدت پتانسیل این را دارند که به ابزارهایی برای فعالیت بخش خصوصی تبدیل شوند، اما زمان بر بودن این فرآیند و همدلانه نبودن سازوکارهای مربوطه سبب شده از آن استفاده نشود.
انرژی و تلاش زیادی نیاز است تا بتوانیم دارایی دولت را به ابزاری برای مشارکت عمومی – خصوصی تبدیل کنیم.
اجرایی شدن این طرح، تمرکززدایی از حیطه خدمات و توزیع ترافیک داده را رقم می زند؛ اتفاقی که هم منافع اقتصادی دارد و هم به منافع امنیتی کمک میکند.
اخبار مهم صنایع:
تصویب ۵۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای سرمایه در گردش واحدهای تولیدی
اجرایی نشدن فرمول جدید قیمتگذاری خودرو
انتقاد رئیس اتاق بازرگانی تهران از سخنان رئیسجمهور درباره نرخ ارز
*** زیرساخت ابری زیرساخت کلیدی توسعه اقتصادی
به گزارش خبرگزاری صنایع، رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران همچنین در این مراسم، خاطرنشانکرد:
اگر ما زیرساخت ابری را به عنوان زیرساخت کلیدی در توسعه اقتصاد دیجیتال در نظر بگیریم، دولت باید آن را در دستور کار قرار بدهد و شرایطی ایجاد کند تا بخش خصوصی بتواند وارد این حوزه شود.
خدمات ابری میتواند به مجموعههای دولتی نیز خدمترسانی کند و دولت نباید به ذخیرهسازی داده در بخش خصوصی به عنوان چالش نگاه کند؛ در واقع باید پذیرفت مراکز داده میتوانند این نگرانی و نگاه چالشبرانگیز را کاهش دهند.
انتهای پیام///