چند نرخی بودن ارز، منشاء فسادهای گسترده و به همریختگی بازارها است، و ضرورت دارد اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات کالاها متوقف و منابع مالی این بخش به نیازمندان پرداخت شود.
*** توقف اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات
به گزارش خبرگزاری صنایع، چند نرخی بودن ارز در کشور منشاء فسادهای گسترده، انحراف منابع ارزی کشور و بهم ریختگی بازارها است و بر این اساس کارشناسان اقتصادی پیشنهاد میکنند دولت اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات را متوقف کرده و منابع مالی این بخش را به مردم نیازمند در قالب یارانه پرداخت کند.
*** سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس/ هدف از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی مقابله با رانت و فساد است
چندی پیش سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی خبر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را در بودجه سال ۱۴۰۰ داد. وی هدف مجلس از این تصمیم را مقابله با رانت و فساد ناشی از تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی اعلام کرد.
*** رئیس مجلس شورای اسلامی/ با تخصیص ارز ترجیحی منابع این کشور را هدر میدهیم
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز پیش از این ضمن مخالفت با اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی، اظهار داشت:
همانطور که در سال ۹۷، با خاصه خرجی ارز ۴۲۰۰ تومانی کشور را دچار چالش کردیم، امروز هم با تخصیص ارز ترجیحی به نام مصرفکننده و به کام دلال، منابع این کشور را هدر میدهیم.
*** مخالفت مسئولین دولتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی
مخالفت با تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به دارو و کالاهای اساسی فقط مختص مجلس نبوده و مسئولین دولتی هم بارها بر عدم کارایی ارز ۴۲۰۰ تومانی تاکید کردهاند.
*** وزیر صنعت/ با سماجت به دنبال تک نرخی کردن ارز و حذف ارز ۴۲۰۰ هستیم
وزیر صنعت نیز چندی پیش با بیان اینکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی باید تصمیم انقلابی بگیرند، بیان کرد:
در مجموعه وزارت صنعت به عنوان نماینده تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی با سماجت به دنبال تک نرخی کردن ارز و حذف ارز ۴۲۰۰ بودهایم که اکنون همگان منتظر تصمیم انقلابی مجلس در این خصوص هستند
*** رئیس کل بانک مرکزی/ انتقاد از اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی
رئیس کل بانک مرکزی نیز پیش از این ضمن انتقاد از اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی، اظهار داشت:
از ابتدا با ارز ۴۲۰۰ تومانی مخالف بودم و هستم اما تابع سیاستهای دولت هستم زیرا قصد دولت دستیابی اقشار پایین جامعه به کالاهای اساسی است
*** تورم ۵۰ درصدی کالاهای مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی
ارز ۴۲۰۰ تومانی با هدف کاهش قیمت کالاهای اساسی وارداتی در اواخر سال ۱۳۹۷ وارد سیاستهای ارزی دولت شد.
در همین راستا، در لایحه بودجه سال ۹۸ حدود ۱۴ میلیارد دلار در قالب ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساسی و کمک به معیشت مردم در نظر گرفته شد.
پس از گذشت ۴ ماه از اجرایی شدن سیاست مذکور در تیرماه سال ۹۸ بر اساس گزارشهای منتشر شده توسط بانک مرکزی نزدیک به ۳۳ هزار میلیارد تومان صرف واردات کالاها اساسی شد.
اختصاص این میزان منابع مالی به واردات کالاهای اساسی در حالی بود که تورم کالاهای مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی نسبت به سال قبل از آن، بیش از ۵۰ درصد بود. تورم کالاهای مشمول و غیر مشمول ارز ۴۲۰۰ هم یکسان بود.
*** چرا ارز ۴۲۰۰ تومانی تأثیری در کاهش قیمت کالاهای اساسی ندارد؟
به دنبال این موضوع، حساسیتها نسبت به تصمیم دولت افزایش پیدا کرد و دلایل مختلفی برای عدم تأثیر ارز ۴۲۰۰ تومانی در کاهش قیمت کالاهای اساسی مطرح شد.
به گفته کارشناسان، انحراف منابع ارزی تخصیصی و استفاده از پایه پولی جهت تأمین منابع مالی این بخش، ازجمله مهمترین دلایلی بود که زمینه افزایش قیمت کالاهای اساسی، تورم، فساد و رانت را فراهم کرده است.
موضوعی که رئیس سابق دیوان محاسبات را فروردین ۱۳۹۷ به مجلس شورای اسلامی کشاند و وی گفت:
مجموع ارزی که در سال ۹۷ به صرافیها و واردکنندگان کالاهای اساسی و غیراساسی داده شده ۳۱ میلیارد دلار بوده است که از این رقم، حدود ۴.۸ میلیارد دلار ما به ازای واردات کالا نداشته است.
*** رئیس جمهور/ گزارش تفریغ بودجه
بعد از انتشار گزارش دیوان محاسبات، رئیس جمهور ۲۷ فروردین ۹۹ در جلسه هیئت دولت با اشاره به حاشیههای ایجاد شده پیرامون گزارش تفریغ بودجه، بیان کرد:
دیوان محاسبات برای نظارت و محاسبه اینکه پولها چطور خرج شده، باید موضوع را توسط هر کسی که از بودجه دولت استفاده میکند، اعم از همه دستگاهها، قوا و نهادهای انقلابی و فرهنگی و… مورد نظارت قرار دهد.
اخبار مهم صنایع:
دولت باید بستر توسعه صادرات را فراهم کند
صادرات محمولههای فولاد متوقف شد
*** رئیس کل بانک مرکزی/ چند صد میلیون دلار به مرحله کیفری رسیده که قوه قضائیه در حال پیگیری است
بعد از صحبتهای آقای رئیس جمهور، رئیس کل بانک مرکزی هم در این باره، اظهار داشت:
این رقم تبدیل به ۳ میلیارد دلار شده که از این سه میلیارد دلار، درباره ۱.۵ آن، مشخصات اشخاصی که رفع تعهد نکردهاند را به سازمان تعزیرات اعلام کردهایم و چند صد میلیون دلار نیز به مرحله کیفری رسیده که قوه قضائیه در حال پیگیری است.
*** پایه پولی محل تأمین ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی
در حال حاضر بخش قابل توجهی از ارز کالاهای اساسی از طریق پایه پولی تأمین میشود. مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی تحت عنوان تحلیل اقتصاد ایران و تأثیر بودجه ۱۴۰۰ بر آن به موضوع ادامه اختصاص ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی پرداخته است.
در گزارش مذکور آمده است:
در حالی که درآمدهای نفتی دولت در هفت ماه نخست سال کمتر از ۲ میلیارد دلار بوده، در حدود ۷ میلیارد دلار ارز با نرخ ترجیحی برای کالاهای اساسی اختصاص داده شده است.
مابهالتفاوت این دو رقم از صندوق توسعه ملی و ذخایر بانک مرکزی تهیه شده که بخش زیادی از آن به صورت مستقیم یا غیرمستقیم منجر به افزایش پایه پولی شده است.
اگر در بدترین شرایط بپذیریم لازم است دولت برای تأمین کالاهای اساسی پایه پولی را افزایش دهد، گزینه منطقی این است که پایه پولی برای یک سیاست حمایتی افزایش پیدا کند تا تأمین ارز کالاهای اساسی، چراکه در حالت دوم، هم بازار ارز تحت تأثیر قرار میگیرد و هم اینکه بخش قابل توجهی از منابع بیت المال در اختیار رانتجویان قرار میگیرد.
*** لزوم حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی در بودجه ۱۴۰۰
به گزارش خبرگزاری صنایع، چند نرخی بودن ارز در کشور منشأ فسادهای گسترده، انحراف منابع ارزی کشور، به هم ریختگی بازارها به دلیل دلالی شده است. لذا به اذغان بسیاری از کارشناسان لازم است اختصاص ارز ۴۲۰۰ به واردات متوقف شده و منابع مالی این بخش به مردم نیازمند در قالب یارانه پرداخت شود. البته مدیریت افکار عمومی و ذینفعان در این زمینه امری مهم و حساس است که باید با ظرافت و دقت بالایی به انجام برسد.
انتهای پیام///