رییس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوهقضاییه از یکپارچه شدن تمام خدمات قوهقضاییه برای مردم در یک درگاه اینترنتی خبر داد.
*** دستیابى به قوهقضاییه هوشمند
به گزارش خبرگزاری صنایع، عیسى زارعپور ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان سلیمانى و فخرى زاده با ارائه گزارش عملکردى از اقدامات مرکز آمار قوهقضاییه در هشت ماهه سال جارى، اظهار کرد:
دستیابى به قوهقضاییه هوشمند یکى از محورهاى تحولی دستگاه قضا است و ما به دنبال دستیابی به آن، طى یک برنامه چهار ساله هستیم.
وی با اشاره به ٩ محور، خاطرنشان کرد:
به دنبال این هستیم با استفاده حداکثرى از فناورى، دسترسی مردم به خدمات قضایى در نهایت سهولت و کرامت انجام شود و آرای صادره با دقت و به شکل موثر اجرا شود.
*** دریافت ۵٠ استعلام را به شکل الکترونیکى
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوهقضاییه با بیان اینکه بانکهاى اطلاعاتى مختلفى را در دست داریم که مىتوان با آن از وقوع جرایم پیشگیرى کرد، گفت:
در راستای تسهیل دسترسی مردم به خدمات قضایی، تا پایان آبان بیش از ٢٠ اقدام صورت گرفت که یکى از آنها، سامانه مربوط به وکلاست و حتى تمدید پروانه وکالت از طریق این سامانه انجام مىشود.
وکلا مىتوانند همه اقدامات خود را از طریق این سیستم انجام دهند و به شکل شبانه روزى است.
زارع پور با بیان اینکه ماهانه ٣٠٠ هزار مراجعه به قوه را سامان دادیم و ۵٠ استعلام را به شکل الکترونیکى از دستگاههاى مختلف دریافت مىکنیم، افزود:
در این هشت ماه بیش از نیم میلیون مراجعه به قوهقضاییه کمتر شده و به بیش از ٨٠٠ هزار مراجعه را سامان دادیم
*** توسعه دادرسیهاى الکترونیکى
رییس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوهقضاییه با اشاره به اینکه تا پایان سال ۹۹ اقدامات زیادى را در دست داریم، گفت:
در تلاش هستیم در زمینه استعلامات الکترونیکى همه دستگاهها را پای کار بیاوریم و هدفگذارى ما بیش از ٢٠٠ نوع استعلام است.
سامانهها باعث شده حضور فیزیکى کمتر شود و در زمینه توسعه دادرسیهاى الکترونیکى یکى از زیرساختهاى آن فراهم شده است.
تا پایان سال ۹۹ برنامه داریم ١۵ استعلام را الکترونیکى کنیم و دو هفته قبل، ١۴٠٠ اتاق دادرسی الکترونیکى را فراهم کردیم.
بیش از ٣٠ هزار پرونده به شکل آنلاین و از طریق زیرساختى که قوهقضاییه آماده کرده، انجام شده است.
*** در بسیاری از زندانها اعزام زندانی به صفر رسیده است
زارعپور با بیان اینکه برنامه ما این است که هر هفته پروژههایى را در راستاى الکترونیکى کردن قوهقضاییه رونمایى کنیم، گفت:
در بسیارى از استانها اعزام زندانى به صفر رسیده و تا پایان سال ۹۹ همه زندانها را مجهز مىکنیم تا اعزام و بدرقه زندانى به صفر برسد و در استان البرز تقریبا به صفر رسیده است.
امروز درگاه ملى قوهقضاییه رونمایى خواهد شد و تمام آرایى که قابلیت انتشار عمومى دارند در این سامانه در اختیار مردم قرار مىگیرد.
براى تمام خدمات قوهقضاییه، فیلم آموزشی تهیه مىکنیم که آموزش مىدهد چگونه مردم از این سامانهها استفاده کنند.
در بخش کارتابل یکپارچه خدمات قضایى همه اقداماتی که به شکل الکترونیکى امکان انجام آن است با یکبار ورود کردن در اختیار قرار مىگیرد.
*** صدور گواهی عدم سوپیشینه در کمتر از ٢۴ ساعت
زارع پور با اشاره به اینکه در سیستم گواهى عدم سوپیشینه در کمتر از ٢۴ ساعت گواهى به شکل الکترونیکى براى مردم صادر مىشود، افزود:
همه خدمات در این سامانه به طور یکپارچه است و مىتوان استعلام گرفت که فردى که ادعاى وکالت یا کارشناس میکند، وکیل یا کارشناس هست یا خیر.
*** آموزش نحوه طرح دعوی دز سامانه سها
وی یکى دیگر از سامانهها، سامانه هدایت الکترونیک قضایى (سها) دانست و افزود:
ما بر اساس قانون مکلفیم به مردم آموزش ساده طرح دعوی بدهیم، در این سامانه در هزار مورد از دعاوى پرتکرار براى طرح دعوی، آموزش لحاظ شده است و تا پایان سال تمامى دعاوى پرتکرار براى مردم قابل اطلاع رسانی است.
این سامانه، راهنماى کاملا جامع از طرف قوهقضاییه براى مردم است و یکى از کارهاى مهم است که مىتواند باعث تسهیل دسترسی مردم به عدالت شود.
برنامه ما این است که نسخه تلفن همراه خدمات قوهقضاییه را در هفته آینده رونمایى کنیم و هفته بعد از آن احراز هویت از راه دور را راه اندازى کرده تا کسانى که ثنا ندارند بتوانند از خدمات قوهقضاییه استفاده کنند.
*** برگزاری بیش از ٣٠ هزار جلسه دادرسی به صورت الکترونیکی
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوهقضاییه با توجه به اینکه یکى دیگر از محورها در حوزه توسعه دادرسیهاى الکترونیکى برگزارى بیش از ٣٠ هزار جلسه به این شکل بوده است، تصریح کرد:
در فروردین ماه بیش از ۵٠ جلسه در این خصوص برگزار و در ١٢ استان به شکل پایلوت انجام شده است. تا پایان سال این زیرساخت را به سراسر کشور توسعه مى دهیم تا مردم بتوانند از محل کار یا منزل در جلسات رسیدگى حضور داشته باشند.
تا پایان سال ۹۹ سامانه شناسایی و توقیف اموال محکوم علیه را راهاندازى خواهیم کرد و این یک اقدام بسیار تحولى در قوه است که باعث مىشود پرونده هاى اجراى احکام به سرعت اجرا شود.
*** تسهیل دسترسى مردم به عدالت
وی درباره اینکه سامانههایى تا پایان سال ۹۹ براى تسهیل دسترسى مردم به عدالت رونمایى خواهد شد، افزود:
ارتباط تصویرى زندانى با بیرون از زندان ملاحظات زیادى دارد که اقدامات لازم در حال انجام است و زیرساختهاى آن وجود دارد.
اقدامات زیادى در زمینه کندى و توقیف سامانهها انجام شده است و بخشى از آن بخاطر تجهیزات است و به مرور تجهیزات فناورى اطلاعات قوهقضاییه را بازسازى مىکنیم.
اقدامات زیادى را در دست اجرا داریم و در ابتدا شیفتهاى کارى شبانه روزى را راه اندازى کردیم تا اگر قطعى اتفاق بیفتد از طریق همکاران کشف و رفع شود. تا رسیدن به یک وضعیت پایدار صددرصدى راه میان مدتى را در پیش داریم و قول مىدهم تا پایان سال قطعىها رفع شود.
برنامه ما این است براى سرعت بخشیدن به رسیدگىها به بیش از ۵٠ سازمان وصل شویم و زمانى که به سمت تحقق دولت الکترونیک مىرویم همه باید دست به دست هم دهند تا این قطعىها کم شود و خواه بنده از همه سازمانهاى همکار با قوهقضاییه این است که پایش مداوم سرویس هاى خود را انجام دهند.
تکالیف قانونى براى قوهقضاییه هم پیش بینى شده که اطلاعاتى را در اختیار دیگر دستگاهها قرار دهد که یک به یک در حال انجام است.
*** راهاندازی سامانه سجل محکومان مالی
زارع پور در بخش دیگری از اظهاراتش در خصوص راهاندازی سامانه سجل محکومان مالی، بیان داشت:
سامانه سجل محکومان مالى را تا آخر سال راه اندازى خواهیم کرد تا اطلاعات اشخاصی را که دچار محکومیت مالى شدند در اختیار دستگاهها و به ویژه بانکها قرار دهیم. همچنین گواهى عدم سوپیشینه الکترونیکى رتبه ما را در جهان از لحاظ کسب و کار چند رتبه ارتقا داده است.
وی در خصوص نحوه انجام احراز هویت به صورت الکترونیکى، گفت:
بر اساس اطلاعاتى که از فرد در سامانه ثنا داریم این اقدام را انجام مىدهیم و در نهایت همکار قضایى چک دستى انجام مىدهند و اگر شخص سابقه اى نداشته باشد گواهى را صادر مى کنند.
*** بهرهگیری از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوهقضاییه در خصوص پابند الکترونیکى، گفت:
از ظرفیت شرکتهاى دانش بنیان استفاده کردیم تا بتوانیم احراز هویت از راه دور را انجام دهیم و در جلسه رونمایى، مجوز فعالیت سه کارگزار احراز هویت از راه دور را صادر خواهیم کرد.
این اقدام یک کار مشترک بین مرکز آمار و سازمان زندانها است و تقریبا از بدو ورود بنده به قوهقضاییه، اقدامات اجرایى آن به سازمان زندانها واگذار شده است.
دو اقدام مهم در این زمینه انجام شده و در ابتدا سامانه مدیریت پابند را به شکل بومى طراحى کردیم و محدودیتى از نظر تعداد نداریم و نزدیک به ١۵٠٠ نفر در این سامانه در حال طى کردن محکومیت هستند.
*** افزایش تولید پابندهای الکترونیک
وی در خصوص افزایش تولید پابندهای الکترونیک، اظهار کرد:
در حال حاضر، حدود چهار هزار پابند الکترونیکى فعال داریم و تا پایان سال به ١٠ هزار پابند خواهد رسید است و این امکان خوبى است که براى برخى از محکومان که قانون اجازه داده، فراهم شده است.
وی با اشاره به اینکه ظرفیتهاى شرکتهاى دانش بنیان براى تولید پابندهاى الکترونیکى استفاده خواهیم کرد، افزود:
وی گفت: قانون به ما تکلیف کرده از ظرفیتهاى الکترونیکى براى برگزارى جلسات رسیدگى و تحقیق استفاده کنیم، بعد از پایان همه گیرى کرونا قطعا از این ظرفیت استفاده خواهیم کرد، زیرا مزایاى بسیار زیادى دارد که یکى از آنها کاهش مراجعات حضورى است.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوهقضاییه با بیان اینکه ملاقات با زندانى به صورت الکترونیکى در مرحله پایلوت است، تصریح کرد:
در جلسه شوراى راهبرى دادرسی الکترونیکى یکى از مصوبات همین همکارىهاى دستگاه هاى دیگر بود و یکى از نهادهایی که حتما باید پای کار آیند وزارت ارتباطات است.
بیش از ٨٠ درصد نقاط قضایى با تفاهم نامهاى که با وزارت ارتباطات امضاء شده از طریق فیبر به یکدیگر متصل شدهاند.
*** رفع مسدودى الکترونیکى حسابهاى بانکى
زارع پور در خصوص مسدودى و رفع مسدودى الکترونیکى حسابهاى بانکى، گفت:
تا پیش از این اگر همکار قضایى مىخواست حساب یک محکوم علیه را مسدود کند باید با دادستانى کل کشور مکاتبه مىکرد و آنها به بانک مرکزى مىدادند و بانک مرکزى نیز به همه بانکها مى فرستاد و بانکى که مرتبط بود، اقدام مىکرد.
در حال حاضر این اقدام به شکل کاملا الکترونیکى و با همکارى و همیارى بانک مرکزى انجام مىشود.
همکاران در شعبه، حسابهاى شخص محکوم علیه را مىتوانند به شکل آنى استخراج کنند و همان لحظه استعلام مىگیرند که محکوم علیه در چه بانکى حساب دارد و فقط براى همان بانکها درخواست مسدودى صادر مىشود و ظرف دو ساعت اعمال مىشود و نتیجه آن به شکل الکترونیکى به قوهقضاییه منعکس مىشود.
وی حذف بیش از ١٠٠ هزار بار مراجعه با مسدودى و رفع مسدودى الکترونیکى حسابهاى بانکى را مطرح کرد و گفت:
ماهانه بیش از ١٠٠ هزار بار این سیستم استفاده مى شود و این به معناى حذف بیش از ١٠٠ هزار بار مراجعه مردم است.
از اواخر مرداد این سرویس الکترونیکى شده و در گام بعد با توجه به الزام قانونى که وجود دارد، باید بانکها در لحظه و به شکل آنلاین موجودى حساب اشخاص محکوم علیه را در اختیار قوهقضاییه قرار دهند.
اگر این اتفاق رخ دهد تحولى در اجراى احکام شکل خواهد گرفت و ما زیرساختهای آن را فراهم کردیم و با همکارى که بانکها دارند، در آینده نزدیک این سامانه رونمایى خواهد شد تا در لحظه اموال شخص توقیف شود و فرصت فرار به او داده نشود
*** برگزاری سامانه هدایت الکترونیک قضایی (سها)
به گزارش خبرگزاری صنایع، طی نشستی خبری به صورت مجازی، آیین رونمایی از درگاه ملی قوهقضاییه https://eadl.ir، کارتابل یکپارچه خدمات قضایی و سامانه هدایت الکترونیک قضایی (سها) در راستای قوهقضاییه هوشمند با حضور عیسی زارع پور رئیس مرکز آمار و فناوری دستگاه قضا برگزار شد.
انتهای پیام///