طرح مالیات بر ارزش افزوده با هدف ایجاد درآمد پایدار و رونق اقتصادی از سال ۸۷ در ایران کلید خورد و امروزه تبدیل به یکی از موانع تولیدکنندگان شده است.
*** مالیات بر ارزش افزوده
به گزارش خبرگزاری صنایع، مهدیه ضیائیان در یادداشت خود پیرامون مالیات بر ارزش افزوده، نوشت:
از سال ۸۷ قصه پر غصه مالیات بر ارزش افزوده در ایران کلید خورد، هدف از مالیات بر ارزش افزوده ایجاد درآمد پایدار و رونق اقتصاد ملی بود، اما هر چه پیش رفت زنجیری تنگ به دست و پای تولیدکنندگان شد تا جایی که بسیاری از تولیدکنندگان یکی از علل تعطیلی فعالیت خود را همین امر میدانند.
اما مالیات نفس تولید را گرفته است، در واقع اگر میخواهیم چرخه تولید روان شود و از چاله رکود خارج شویم باید فکری به حال مالیات بر ارزش افزوده کنیم این مخلص کلام است .
نبود زیرساختهایی همچون ایجاد صندوقهای مکانیزه فروش، پیچیده بودن آییننامهها برای مؤدیان مالیاتی، ابهام در نحوه محاسبات مالیات واحدها و افزایش نرخ مالیاتی بدون توجه به مشکلات رکودی بخش تولید از جمله گلایههای منتقدان نسبت به اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده است.
*** دریافت مالیات از مصرف کننده نهایی
طی چند سال اخیر که کشور ما در شرایط رکود به سر برد و تحریم، تورم و هدفمندی یارانهها را داشتیم، دریافت مالیات بر ارزش افزوده نیز به این مسائل اضافه شد و دغدغههای جامعه کار و تولید را افزایش داد.
باید توجه داشت که زمانی باید مالیات بر ارزش افزوده را در نظر گرفت که تولیدکننده محصولات خود را در مدت هشت ماه به فروش برساند، ولی هر سه ماه یکبار باید با مالیات تسویه حساب انجام شود در غیر این صورت جرایم گریبانگیر او خواهد شد، در واقع باید مالیات را از زنجیره آخر مصرف کننده دریافت کنند.
در تمام دنیا مصرف کننده نهایی مالیات پرداخت میکند، اما در کشور ما به دلیل مطالعات کم درباره قانون، بازار را به ناگهان با اعتراض رو به رو کرده و به رغم مشاهده مشکلات اقتصادی، گویا جایی آرام تر و مطیعتر از بخش تولید نبود، از این رو پرداخت مالیات را به دوش تولیدکنندگان انداختند.
*** تأمین هزینههای جاری از طریق درآمدهای مالیاتی
به گزارش خبرگزاری صنایع، نویسنده در پایان یادداشت خود با اشاره به مشکلات تولیدکنندگان، آورده است:
در حال حاضر تولیدکننده با مشکلات زیادی از جمله فشار بیمه، بهره و جرایم مرکب بانکی تا مشکلات مالیاتی دست و پنجه نرم میکند و این مهم بر هیچ کس پوشیده نیست، اما نباید فراموش کرد راه نجات از اقتصاد نفتی تکیه بر تأمین هزینههای جاری به درآمدهای مالیاتی است، البته نه باید انتظار داشت قانون به صورت کامل حذف شود و نه به صورتی اجرا شود که تولیدکنندگان نقره داغ شوند.
نویسنده: مهدیه ضیائیان – دکتری اقتصاد و پژوهشگر
انتهای پیام///