بانک مرکزی، ضوابط جدید اجرایی صدور و نقل و انتقال چک را اعلام کرد.
*** قانون اصلاح قانون صدورچک
به گزارش خبرگزاری صنایع، بانکمرکزی و شبکه بانکی کشور در راستای اجرای ماده ۲۱ مکرر قانون «اصلاح قانون صدورچک»، مصوب مورخ ۱۳ آبانماه سال ۱۳۹۷ «مجلس شورای اسلامی»، نسبت به آمادهسازی زیرساختها و درگاههای ارتباطی به منظور اجرای تکالیف قانونی برعهده نظام بانکی کشور اقدام و امکانات لازم برای ایجاد دسترسی صادرکنندگان و دریافتکنندگانچک را به سامانه صیاد فراهم کرده است.
*** مواردی که باید مدنظر قرار گیرد
با توجه به اینکه به موجب مفاد ماده یادشده صدور و انتقال هر برگهچک مستلزم ثبت در «سامانه صیاد» است، از ۲۲ آذرماه سالجاری، صادرکنندگان و دریافتکنندگان چک موارد زیر را مدنظر قرار دهند:
۱- براساس تبصره ۱ ماده فوق، از تاریخ ۲۲ آذر ماه ۱۳۹۹ ضروری است تمام چکها در وجه ذینفع مشخص صادر شوند.
همچنین ثبت انتقالچک در سامانه صیاد جایگزین پشتنویسی چک خواهد بود.
۲- تمام دارندگان دستهچک موظفند پس از صدور چک، اطلاعات چک صادر شده را به همراه اطلاعات دریافت کننده آن (شامل شناسهملی / کدملی ذینفع، مبلغ و تاریخ سررسید) در «سامانه صیاد» ثبت کنند.
بدین منظور صادرکننده چک میتواند از طریق درگاههای نوین بانک افتتاحکننده و نگهدارنده حساب جاری وی (شامل اینترنت بانک و همراه بانک) و یا برنامکهای موبایلی فعال در حوزه پرداخت کشور به سامانه یاد شده دسترسی داشته و نسبت به ثبت چک اقدام کند.
شناسایی صادرکنندهچک و حصول اطمینان از ثبت اطلاعات چک توسط وی مستلزم انجام فرایند احراز هویت توسط بانک و یا برنامک موبایلی است، که احراز هویت در برنامکهای موبایلی به صورت زیر انجام میشود:
الف- انطباق شماره تلفن صادرکنندهچک با کد ملی وی؛
ب- استفاده از یکی از کارتهای بانکی صادرکنندهچک.
به عبارت دیگر صادرکنندهچک میتواند با به کارگیری یکی از کارتهای بانکی خود که توسط بانک صادرکنندهچک در اختیار وی قرار گرفته و با استفاده از سیم کارت ثبت شده به نام وی، اقدام به ثبت اطلاعاتچک در «سامانه صیاد» کند.
*** تأیید اطلاعات چک دریافتی
۳- به منظور بررسی صحت اطلاعاتچک ثبت شده، دریافتکننده چک امکان اخذ استعلام از «سامانه صیاد» را داشته و پس از حصول اطمینان از تطبیق اطلاعات ثبت شده با اطلاعات مندرج در برگه چک نسبت به تأیید اطلاعات چک دریافتی اقدام میکند.
همچنین چنانچه دریافتکنندهچک پس از تأیید اطلاعات آن، متمایل به انتقال چک به شخص دیگری باشد، این امکان در سامانه یاد شده با ثبت مشخصات ذینفع جدید (ثبت شناسه / کدملی وی) برای وی فراهم است.
*** احراز هویت توسط بانک و یا برنامک موبایلی
شناسایی دریافتکننده چک و حصول اطمینان از تأیید اطلاعات چک توسط وی مستلزم انجام فرایند احراز هویت توسط بانک و یا برنامک موبایلی است، که احراز هویت در برنامکهای موبایلی به صورت زیر انجام میشود:
الف- انطباق شماره تلفن دریافتکننده چک با کد ملی وی؛
ب- استفاده از یکی از کارتهای بانکی دریافتکنندهچک.
به عبارت دیگر دریافتکننده چک میتواند با به کارگیری یکی از کارتهای بانکی متعلق به خود و با استفاده از سیمکارتی که به نام وی ثبت شدهاست، اقدام به تأیید اطلاعاتچک و یا انتقال آن به شخص دیگر در سامانه صیاد کند.
***
به گزارش خبرگزاری صنایع، در ادامه موارد ذکر شده آمده است:
با توجه به اهمیت چک در مبادلات تجاری کشور به عنوان یکی از ابزارهای پرداخت غیرنقدی و مهم در نظام پرداخت کشور، نظرداشت معضلات و مشکلات اقتصادی ناشی از بیماری کرونا برای برخی از کسبوکارها ایجاد شده است.
همچنین در راستای فرهنگسازی و ایجاد فرصت مناسب به منظور برقراری ارتباط عموم مردم با سامانه صیاد، ضمن تاکید بر ضرورت ثبت اطلاعاتچک توسط صادرکنندگان آن در سامانه ذکر شده براساس روال اجرایی تمهید شده به شرح فوق، بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور حداکثر تعامل و همکاری لازم را با عموم مردم داشته باشند.
ضمن این که به منظور پیشگیری از بروز هرگونه چالشهای احتمالی ناشی از اجرای فرایند ثبت و نقل و انتقالچک را به عمل میآورد و کارسازی چکها تا اطلاع ثانوی همانند گذشته تداوم مییابد.
انتهای پیام///