مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه بر لزوم توجه به طرح تحول وزارت علوم تحقیقات و فناوری تأکید کرد.
*** اهداف مطلوب طرح تحول وزارت علوم تحقیقات و فناوری
به گزارش خبرگزاری صنایع، امین طهماسبی در خصوص اهمیت و جایگاه حوزه ارتباط صنعت و دانشگاه، اظهار داشت:
در کشورهای پیشرفته دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی، باعث بیشترین تحولات در جامعه و صنعت شدهاند و دانشگاهها پیشگامان توسعه بوده و هستند.
در این راستا رشد کمی و کیفی خوبی در حوزههای علمی کشور را شاهد بودهایم، اما تا رسیدن به هدف مطلوب در کاربردی کردن علوم دانشگاهی در کشور، راه طولانی در پیش داریم.
وزارت علوم تحقیقات و فناوری حرکت خوبی را در این زمینه آغاز کرده و در سال ۹۸ سند طرح تحول در همکاریهای دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی و فناوری با جامعه و صنعت را تهیه و جهت اجرا به دانشگاههای کشور ابلاغ نموده است.
*** چشمانداز طرح تحول دانشگاهها
وی درباره طرح تحول در همکاریهای دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی و فناوری با جامعه و صنعت، گفت:
این طرح شامل چشمانداز، ۶ هدف کلان، ۸ راهبرد اصلی و ۴۴ برنامه اقدام است.
دانشگاهها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی و فناوری، شریک راهبردی جامعه و صنعت در تدوین و اجرای برنامههای توسعه پایدار کشور است.
*** اهداف کلان در نظر گرفته شده
همچنین اهداف کلان در نظر گرفته شده در این طرح عبارتاند از:
مشارکت حداکثری اعضاء هیئت علمی در رفع نیازهای صنعت و جامعه
اجرای ۲۵ درصد پروژههای تحصیلات تکمیلی به صورت مستقیم به سفارش صنعت و جامعه
ساماندهی و ایجاد ساختارهای توانمند برای ارتباط عرضه و تقاضای پژوهش و فناوری
همافزایی کامل مراکز علمی با دستگاههای اجرایی جهت شناسایی و رفع نیازها و چالشها
همراستایی برنامهها و تصمیمگیریها در وزارت عتف و مراکز تابعه با نیازها و اولویتهای کشور
افزایش متوسط سالانه ۱۰ درصدی حجم قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت
دانشگاه گیلان نیز در این راستا اقدامات زیادی را برنامهریزی و اجرا کرده و اقدامات بسیار دیگری را در دستور کار دارد.
*** اقدامات موثر جهت طرح تحول دانشگاهها
طهماسبی با اشاره به فعالیت دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه، افزود:
به طورکلی میتوان فعالیتها را به دو حوزه توسعه طرحهای کاربردی و پشتیبانی طرحهای کاربردی تقسیم نمود.
حل مشکلات و مسائل سازمانها و شرکتها در قالب طرحهای پژوهشی و یا پایاننامههای کاربردی توسط اساتید و تحت نظر این دفتر انجام میشود.
برای هر قرارداد منعقده با سازمانها یا صنایع بیش از ۱۵ نوع فعالیت انجام میگیرد که در دسته پشتیبانی از طرحهای کاربردی قرار دارند.
این فعالیتها از مراحل ارسال پروپوزال و اخذ تائید حقوقی و عقد قرارداد آغازشده و تا مراحل ارسال گزارشها و تراکنشهای مالی و تسویه مالیاتی و بیمهای و مستندسازی قراردادها را شامل میشود، اما جهت توسعه این ارتباط، اقدامات دیگری برنامهریزی شده و انجام میشود.
*** اقدامات توسعه ارتباطات
مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه درباره اقدامات در دستور کار، اظهار کرد:
اقداماتی همچون مدیریت کمیته آموزش و پژوهش زیرمجموعه کارگروه آموزش، پژوهش و فناوری استان و نظارت بر اعتبارات یک درصد دستگاههای اجرایی استان، توسعه و تقویت ساختار شورای صنعت دانشگاه، پیگیری انجام فرصت مطالعاتی اعضای هیئت علمی دانشگاه در جامعه و صنعت، انتخاب و تقدیر از طرحها و فعالان برتر این حوزه، توسعه واحدهای تحقیق و توسعه صنایع در دانشگاه و انعقاد تفاهمنامه با صنایع و سازمانها در این دسته قرار میگیرند.
آییننامه حمایت از پایاننامههای کاربردی جهت هدایت پایاننامهها به سمت کاربردی سازی، تصویب شده و در حال اجراست.
دانشجویان تحصیلات تکمیلی که موفق شوند قرارداد حمایت از پایاننامه دانشجویی منعقد نمایند، با تائید این مدیریت از ۲ نمره جایگزین مقاله بهرهمند میشوند.
مکانیزمهای انگیزشی برای اساتید در زمینه طرحهای کاربردی تدوین شده و در حال اجراست که البته نیاز به بهبود دارد. معرفی و حضور اعضای هیئت علمی به عنوان نمایندگان دانشگاه در شورای تحقیقات یا پژوهش حداقل ۴۰ سازمان در استان نیز یکی دیگر از اقدامات در راستای مسئولیت اجتماعی دانشگاه است.
*** ساختار شورای صنعت دانشگاه گیلان
وی در خصوص وظایف و ساختار شورای صنعت دانشگاه گیلان، اظهار داشت:
در سال جاری بین معاونت پژوهش و فناوری و هریک از دانشکدهها، موافقتنامه تمرکززدایی منعقد شده و در آن، در راستای توسعه حوزههای پژوهش و فناوری از جمله ارتباط با صنعت و جامعه اهداف به صورت کمی مشخص گردیده است.
کارگروههای شورای صنعت دانشگاه نیز که تا سال ۹۸ به صورت متمرکز توسط این مدیریت هدایت میشد، از هشت کارگروه به ده کارگروه تبدیل و بهتناسب سنخیت با رشتههای موجود در دانشکدهها به آنها واگذار شد.
بدین ترتیب، سه کارگروه نساجی، شیمیایی و پلیمر، لوازم خانگی و تجهیزات برق به دانشکده فنی، دو کارگروه غذایی و کشاورزی به دانشکده علوم کشاورزی، دو کارگروه شیلات و سلولزی به دانشکده منابع طبیعی واگذار شده است.
دانشکده مکانیک مسئولیت کارگروه فلزی و قطعات خودرو، دانشکده علوم پایه مسئولیت کارگروه دارویی و تجهیزات پزشکی و دانشکده فنی مهندسی شرق گیلان مسئولیت کارگروه ساختمانی را برعهده دارند.
*** ۱۰ مدل همکاری با صنایع بخش خصوصی
طهماسبی ده مدل همکاری کارگروهها با صنایع بخش خصوصی را، تصریح کرد:
اجرای طرحهای پژوهشی و عملیاتی توسط دانشگاه
نظارت و مشاوره در پروژهها و طرحها توسط دانشگاه
مشارکت و همکاری در تحقیق و توسعه و تأسیس واحدهای تحقیق و توسعه صنایع در دانشگاه
ارائه خدمات آزمایشگاهی متقابل
برگزاری کارگاههای تخصصی توسط صنعتگران برای دانشجویان و دانشگاهیان با هدف خلق ایده مستخرج از مشکلات و فرصتهای صنایع
برگزاری کارگاههای تخصصی و دورههای آموزشی از جانب دانشگاه برای صنعتگران
انعقاد قراردادهای پسادکتری صنعتی جهت حضور تمام وقت اساتید در صنایع
حمایت از انجام پایاننامههای کاربردی دانشجویان تحصیلات تکمیلی در راستای رفع نیازهای صنایع
همکاری در خصوص حضور دانشجویان کارآموز و کارورز در صنایع
تأمین نیروی انسانی مورد نیاز صنایع
این کارگروهها آمادگی دارند تا بطور کامل همکاریهایی را با صنایع داشته باشد.
در چهار دانشکده دیگر نیز که به طور مستقیم با صنایع در ارتباط نیستند، پیشنهاد ایجاد کارگروههایی در ارتباط با جامعه داده شده که اعضای آنها مشخص و مراحل تصویب را میگذرانند.
*** ارزیابی دستاوردها و اقدامات
مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه با اشاره به دستاوردها و عملکرد دانشگاه را با توجه به اقدامات انجامشده، گفت:
ما در حال حاضر حدود ۱۸۵ قرارداد فعال داریم که حدود ۴۰ مورد آنها با صنایع بخش خصوصی است و طرحهای کاربردی دیگری در زمینههای محیط زیست، ساخت ربات، صنایع غذایی، مشاوره مدیریت، در دانشگاه انجام شده است.
این طرحها با حدود ۱۰۰ کارفرمای مختلف توسط حدود ۱۱۰ عضو هیئت علمی در حال اجرا است.
*** طرح تدوین دانش فنی
طرح تدوین دانش فنی، طراحی و ساخت نمونه نیمهصنعتی ربات جهت توان بحشی هر دو پا در بیماران سکتهای و ضایعات نخاعی که در سال ۹۸ به اتمام رسید، به عنوان یکی از ده طرح برتر کاربردی وزارت علوم در سال ۹۸ انتخاب و تقدیر شد.
در حدود ۴۰ بازدید میدانی با دیدگاه مسئله یابی از صنایع داخل استان توسط کارگروههای شورای صنعت به عمل آمده که منتج به انعقاد قراردادهای پژوهشی و توافقهایی پیرامون همکاریهای مختلف میان این صنایع و شورای صنعت دانشگاه گیلان شده است.
دفتر تحقیق و توسعه مشترک صنایع ازجمله هپی لند، مهتاب بافت، فرزانگان، کود آلی گیلان، پارس خزر، قطب صنعت شمال در دانشگاه راهاندازی شده و در حال تجهیز است.
در واقع در این طرح، فضا و اساتید و دانشجویان توسط دانشگاه به دفتر تخصیص داده شده و تجهیز دفتر و تعریف موضوعات و مشکلات توسط صنعت انجام میشود.
به لحاظ آماری و در مقام مقایسه نیز بر اساس آخرین آمار منتشره توسط وزارت علوم در پایان سال ۹۷، دانشگاه گیلان توانسته رتبههای خوبی را در بین دانشگاههای کشور به دست بیاورد.
*** دستاوردهای دانشگاه گیلان
طهماسبی با ذکر مثالی از دستاوردهای دانشگاه گیلان تقدیر کرد و افزود:
در شاخص تعداد قراردادهای ارتباط با صنعت و جامعه در حال اجرا، رتبه ششم در میان دانشگاههای جامع و رتبه یازدهم در میان کلیه دانشگاههای کشور، در شاخص تعداد قراردادهای ارتباط با صنعت و جامعه خاتمه یافته رتبه پنجم دانشگاههای جامع و رتبه هفتم دانشگاههای کل کشور، در شاخص تعداد پروپوزالهای ارسالشده به سازمانها و صنایع رتبه اول دانشگاههای جامع و رتبه دوم دانشگاههای کل کشور، در شاخص مبلغ جذبشده قراردادها رتبه هشتم دانشگاههای جامع و رتبه چهاردهم دانشگاههای کل کشور، در شاخص تعداد مجریان قراردادها رتبه دهم دانشگاههای جامع و رتبه چهاردهم دانشگاههای کل کشور و در شاخص تعداد پایاننامههای تحصیلات تکمیلی مورد حمایت مالی، رتبه سوم دانشگاههای جامع و دانشگاههای کل کشور را کسب کرده است.
البته در برخی شاخصهای دیگر ازجمله شاخصهای مالی، عملکرد ضعیفتر بوده که بایستی بهبود یابد.
*** معرفی طرحهای اتمام یافته دانشگاهها
وی در خصوص از طرحهای مهم اتمام یافته کاربردی دانشگاه برای سازمانها و صنایع، گفت:
دانشگاه در پروژههای کلان استان مانند تدوین اسناد پشتیبان برنامه ششم و یا تدوین سند آمایش استان نقش داشته است.
همچنین اعضای هیئت علمی دانشگاه در رفع مشکلات جدی استان در ابعاد مختلف زیست محیطی، شهری و روستایی طرحهای زیادی را به انجام رساندهاند.
*** نمونههای اجرا شده
برخی از نمونههای اجرا شده میتوان به ساخت شناور جمعآوری گیاه مهاجم سنبل آبی برای رفع مشکل زیست محیطی تالاب انزلی، تهیه طرحهای راهبردی شهر و شهرداریهای استان گیلان، تهیه نقشه کاداستر اراضی ملی برای سازمان منطقه آزاد انزلی، طراحی و ساخت عمود پرواز بدون سرنشین به منظور جمعآوری اطلاعات از شبکه توزیع برق، انجام خدمات محاسبه تولید ناخالص داخلی و تدوین شاخصهای اشتغال، اقتصادی و صنعتی منطقه آزاد انزلی، تهیه طرح کنترل و کاهش بو کارخانه کود آلی شهر رشت، امکانسنجی و ساماندهی ترافیکی تقاطعهای شهری است.
همچنین طرح جامع راهبردی توسعه بوم گردی استان گیلان، شناسایی و بهبود فضای کسبوکار در مناطق روستایی، تهیه نقشههای پدافندی طرح جامع پدافند استان گیلان، مدیریت سازگار جنگلهای استان گیلان جهت مقابله با خطر افزایش و شدت بادافتادگی درختان، طرحهای معماری سازمانی سازمانهای دولتی، انجام مطالعات حوزه میراث فرهنگی برای بافتهای تاریخی، امکانسنجی استفاده از خطوط انتقال برق بهمنظور ارسال و دریافت دادههای امن، طراحی و ساخت سامانه قابلحمل تشخیص مواد مخدر بر مبنای فنآوری بینی الکترونیکی برای سازمانهای دولتی اشاره نمود.
*** طرحهای بخش خصوصی
مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه در خصوص طرحهای اجرا شده برای صنایع و بخش خصوصی، اظهار کرد:
درباره طرحهای اجرا شده برای صنایع و بخش خصوصی میتوان به کمک در طراحی بوت هویست ۱۰۰۰ تنی برای صنایع دریایی، ارزیابی زیستمحیطی احداث کارخانه برای صنایع ذوب و ریختهگری فلزات درفک شمال و مرغ نوید، تهیه کود زیستی از پسماند جامد کارخانه روغن نباتی گنجه رودبار، مشاوره اخذ گواهی دانشبنیان برای سیبک سازی لاهیجان، تولید قرص سبوس برنج برای کارخانههای شالیکوبی، طراحی سامانه و امور امنیت شبکه برای شرکتهای مختلف، تصفیه پساب و پسماند برای صنایعی همچون سبحان آنکولوژی، پتروشیمی کرمانشاه، فولاد آناهیتا، پارس سیمین، آریا پویا، آرین جلارنگ، هپی لند، آرین مریم اشاره کرد.
*** معرفی طرحهای در حال انجام
طهماسبی درباره ۱۸۰ طرح در دست اجرا، تصریح کرد:
طرحهای مهمی همچون طراحی و نصب سیستم مانیتورینگ عملکرد دستگاه جرثقیل منگان برای اداره بنادر، تهیه برنامه راهبردی – عملیاتی چند شهر و شهرداری استان، معماری سازمانی تطبیقی شرکت برق منطقهای گیلان، توسعه شهر هوشمند در استان گیلان، برنامه راهبردی- عملیاتی توسعه برای ۱۶ شهرستان استان گیلان، چند طرح در حوزه زندگی زندانیان برای سازمان زندانها، ساماندهی مشاغل چند منظوره خدماتی به منظور رسمیت بخشی و ساماندهی مشاغل غیررسمی برای اداره کل تعاون، کاتالوگ فناوری رشته صنایع منتخب استان گیلان برای سازمان صنعت، تحلیل روابط تجاری ایران و روسیه در راستای کشف فرصتهای استراتژیک تجاری برای اتاق بازرگانی، تصفیه فاضلاب بهداشتی کشتیها قبل از تخلیه به دریا،
*** طرحهای در دست اجرا
مکانیابی و طراحی مسیر ویژه دوچرخهسواری در شهر لاهیجان، تدوین مدل چابکی سازمانی و اجرا در واحدهای منتخب در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، حذف یا استفاده مجدد از آلومینیوم و آهن موجود در لجن تصفیهخانه آب، مطالعات مرکز دفن پسماند چند شهر استان، تهیه طرحهای توسعه اشتغالزایی روستایی استان، امکانسنجی فنی و اقتصادی تقویت خطوط تک مداره ۶۳ کیلوولت موجود به دو مداره شامل تقویت برج و فونداسیون، انجام عملیات ژنومی و تشکیل پایههای ژنتیکی دام بومی برای جهاد کشاورزی، اهلی سازی ماهی سوف سفید دریای خزر، ساخت سازههای خود هواده برای شرکت آب و فاضلاب استان، و بهینهسازی فرمولاسیون تولید نسکافه رژیمی فراسودمند از جمله طرحهای در دست اجرا توسط اعضای هیئت علمی دانشگاه گیلان برای سازمانها و صنایع در سطح استان و کشور است.
*** برنامههای آینده در دانشگاهها
مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه در پایان پیرامون برنامههای آتی دانشگاه در حوزه ارتباط با جامعه و صنعت، اظهار داشت:
کارگروه تالاب به عنوان بازوی مشورتی در حل انواع مشکلات تالاب در مجموعه پژوهشکده حوضه آبی خزر دانشگاه ایجاد شده است.
کارگروه کیوی به عنوان یک مزیت استانی در دانشکده علوم کشاورزی کار خود را شروع کرده و جلساتی را در این حوزه داشتهایم.
با توجه به ماهیت استان، فعال سازی و تقویت کارگروه گردشگری در تعامل با سازمان گردشگری در حال انجام است.
تغییر نام شورای صنعت به شورای صنعت و جامعه با برنامهریزی حضور مؤثر همه دانشکدهها در دستور کار دانشگاه قرار دارد.
توسعه استقرار واحدهای تحقیق و توسعه صنایع در دانشکده مرتبط از دیگر موارد است.
کمک به کارخانههای شالیکوبی استان جهت اصلاح و توسعه روشها و بهبود امور در دست اقدام قرارگرفته است.
پیگیری جدی مسائل و مشکلات امنیت اطلاعات نرمافزارها و سایتهای مراکز دولتی و خصوصی توسط مرکز آپا دانشگاه برنامهریزی شده است.
*** توسعه طرحهای کاربردی
به گزارش خبرگزاری صنایع، شناسایی نیازمندیهای اساسی استان و منطقه شمال کشور در حوزه بحران و پدافند غیرعامل و تلاش برای ارائه طرحها و پروژهها برای حل مسائل شناساییشده با همراهی مدیرکل بحران استان، کمک به ایجاد اتاق فکرهایی در سازمانهای خدمت رسان مستقیم به جامعه همچون محیطزیست، شهرداریها، با حضور اساتید دانشگاه جهت تعریف پروژههایی برای حل مسائل جامعه در حال انجام است.
همچنین در بخش تدوین و توسعه آییننامهها جهت توسعه طرحهای کاربردی، مواردی ازجمله ایجاد امکان هزینه کرد گرنت اعضای هیئت علمی در طرحهای ارتباط با جامعه و صنعت، حمایت مالی از فعالان این حوزه به صورت تأمین بخشی از مبلغ اجرای طرح، افزایش تأثیر شاخصهای ارتباط با صنعت و جامعه در ارتقا و ترفیع اساتید، توسط این دفتر در حال پیگیری است.
انتهای پیام///