اخبار برگزیده

کد خبر:181479
پ
صنعت خودرو
کارشناس صنعت خودرو مطرح کرد

ورود بخت آزمایی در صنعت خودرو/ پیشنهاد قیمت‌گذاری ماهانه یا فصلی خودرو

یک کارشناس صنعت خودرو ضمن انتقاد از روش کنونی فروش توسط خودروسازان  آن را پدیده ای عجیب و ورود بخت‌ آزمایی به این حوزه خوانده است.

یک کارشناس صنعت خودرو ضمن انتقاد از روش کنونی فروش توسط خودروسازان  آن را پدیده ای عجیب و ورود بخت‌ آزمایی به این حوزه خوانده است.

 

*** ورود بخت آزمایی به صنعت خودرو 

 

به گزارش خبرگزاری صنایع، میلاد بیگی کارشناس صنعت خودرو در رابطه با نحوه پیش فروش خودرو، اظهار کرد:

شیوه فعلی پیش فروش خودرو هم در بعد قیمت گذاری و هم بعد شیوه فروش ایرادات متعددی دارد.

در شیوه پیش فروش فعلی پدیده عجیبی رخ داده است و برای اولین بار، بخت آزمایی نیز وارد صنعت خودرو شده است در حالی که کاملاً روشن است که این شیوه کاملاً غلط است.

 

*** پیشنهاد قیمت‌گذاری ماهانه یا فصلی 

 

این کارشناس حوزه خودرو درباره قیمت گذاری خودروها، افزود:

مقایسه قیمت‌‌های کالاها در صنایع دیگر با صنعت خودرو نشان می‌دهد که قیمت‌‌های خودرو باید بیشتر افزایش پیدا کند و قیمت‌گذاری شورای رقابت اشتباه است البته این موضوع به معنای طرف‌داری از خودرو سازها نیست بلکه به این معنا است که نباید قیمت‌گذاری به شیوه‌ای انجام شود که فقط دلال‌‌ها سود کنند.

به کمک آنالیز قیمتی یک سری ضرایب شاخص قیمت ایجاد بشود تا قیمت خودرو به وسیله ضرایب شاخص قیمت تعیین شده و با توجه به تورم اعلامی بانک مرکزی به صورت ماهانه یا فصلی به روز شود.

 

*** سازو کار برای افزایش قیمت خودرو 

 

بیگی در زمینه افزایش قیمت خودرو تصریح کرد: 

افزایش قیمت در هر روز حتماً باید محدوده مشخصی داشته باشد و به طور مثال هر روز بیش از ۲ تا ۳ درصد بیشتر نتواند افزایش داشته باشد مضاف بر اینکه باید حجم مبنای فروش نیز وجود داشته باشد تا اگر دو حواله با قیمت مثبت ۳ درصد معامله شدند، قیمت سایر حواله‌ها مثبت ۳ درصد نشود.

 
*** الزام کارخانه‌ها به عرضه خودرو در بورس 

 

به گزارش خبرگزاری صنایع، این کارشناس خودرو در پایان اظهار کرد:

به نظرم بهترین روش فروش خودرور  عرضه آن در بورس است که مزیتی به نام شفافیت دارد. البته باید یک الزامی هم برای کارخانه‌ها ایجاد کرد تا آن‌ها مجبور باشند خودروهای صفر خود را فقط در بورس عرضه کنند که البته برای این کار می‌توان کد یکتایی در نظر گرفت که ناجا صرفاً با آن کد خودروها را پلاک کند تا به این شیوه فروش خودرو، خودرو سازان برای مردم و نهادهای نظارتی شفاف شود.

 

 

انتهای پیام///

منبع
خبرگزاری صنایع

ایران سرور