با وجود تأکید صاحب نظران مبنی بر توسعه صنایع مکمل پتروشیمی، خام فروشی همچنان سکه رایج این صنعت است و مدیران این بخش تنها به اعلام برنامه کفایت میکنند.
*** تدام بیتوجهی به صنایع مکمل پتروشیمی
به گزارش خبرگزاری صنایع، بیش از ۷۰ درصد محصولات صادراتی پتروشیمی، محصولات خام بوده که پس از تبدیل به کالاهای نهایی با قیمت چند برابری به کشور وارد میشوند در حالی که ظرفیتهای غیر قابل کتمانی در این بخش وجود دارد.
۳۰۰ نوع ماده پتروشیمیایی در جهان تولید میشود و متأسفانه در ایران به دلیل نبود توجه جدی به صنایع مکمل پتروشیمی و کمبود سرمایه گذاری، بیشتر تمرکز روی بالادست شکل گرفته است.
فقط ۲۵ نوع ماده در ایران تولید و صادر میشود در حالی که ۲۵ محصول تولیدی پایه تولید محصولات دیگر و با ارزشتر هستند. موید این مطلب محصولات عرضه شده در بورس کالاست که بیشتر آنها محصولات پایه هستند.
*** شمار صادرات در حوزه پتروشیمی
در دوره ۱۷-۲۰۰۴ میلادی صادرات پلیمرهای پلاستیکی پتروشیمی با ۵۰ برابر افزایش از کمتر از ۱۰۰ میلیون به ۴.۵ میلیارد دلار صعود کرد، اما صادرات مصنوعات پلاستیکی که در سال ۱۳۸۳ معادل پلیمرهای پلاستیکی بود با ۱۵ برابر افزایش به ۱.۴۴ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۶ بالغ گردید. صادرات سایر تولیدات پایین دستی پلاستیکی کمتر از ۵۰۰ میلیون دلار برآورد می شود.
صادرات جهانی پلیمرهای پلاستیکی پتروشیمی در حدود صادرات مصنوعات پلاستیکی و ۳۰ درصد کمتر از صادرات منسوجات و پوشاک الیاف مصنوعی است.
*** جایگاه ایران در عرضه جهانی محصولات پلاستیکی
در زنجیره عرضه جهانی محصولات پلاستیکی، نسبت ارزش صادرات مواد اولیه به محصولات نهایی کمتر از یک-پنجم، اما در ایران بیش از ۲ است.
*** وضعیت پتروشیمی ایران مصداق جلوگیری از خام فروشی نیست
صنعت پتروشیمی کشور که قرار بود نماد گذر از خام فروشی باشد، در حال خام فروشی به سبکی متفاوت باشد. وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت چندی پیش در سفر به استان بوشهر با انتقاد از صادرات محصولات پایه پتروشیمی، اظهار داشت:
اینکه محصولات پتروشیمی صادر کنیم شبیه به خام فروشی است چراکه اکنون ما در دو تا سه لایه کار میکنیم ولی در دنیا بیش از ۱۰ لایه برای فعالیت صنعتی در زمینه محصولات پتروشیمی ایجاد شده است.
وی با تاکید بر لزوم توسعه مجتمعهای پاییندستی پتروشیمی به برنامه دولت جهت کاهش خام فروشی در پتروشیمی و ایجاد ارزش افزوده بالاتر اشاره کرد و گفت :
برای استفاده از محصولات پتروشیمی و فعالیتهای بعدی صنایع پایین دستی تلاش شده تا در استانهایی که ظرفیت مناسب دارند، صنایع پاییندستی محصولات پتروشیمی بیش از پیش توسعه یابد.
*** موانع توسعه متناسب در عرضه جهانی
برسیهای انجام شده، نشان میدهد:
سلطه بنگاههای خصوصیی پتروشیمی بر زنجیره عرضه محصولات پلاستیکی، تمرکز دولت بر صنایع بالادستی و بی توجهی به صنایع پایین دستی مانع از توسعه متناسب حلقههای زنجیره شده است.
*** پیامدهای توقف خام فروشی برای ایران
به گزارش خبرگزاری صنایع، با توقف خام فروشی پلیمرهای پلاستیکی پتروشیمی و تبدیل به محصولات نهایی، ضمن ایجاد اشتغال و ارزش افزوده، حداقل ۱۰ میلیارد دلار درآمد ارزی حاصل خواهد شد.
انتهای پیام///