اولین وزیر صنعت، معدن و تجارت تحقق جهش تولید را در گرو تسریع نهضت جهتدهی به سیستم آموزشی و پژوهشی در مسیر رفع مشکلات و منافع کشور دانست که برای آن میتوان از ابزارهای مختلف مثل شراکت دانشگاهها و صنایع مختلف و تشکیل کانونهای انتقال تجربیات در دانشگاهها، استفاده کرد.
*** انتخاب شعار سال
به گزارش خبرگزاری صنایع، از سال ۱۳۸۷ بود که نامگداری سالها توسط رهبر معظم انقلاب به صورت رسمی آغاز شد و از سال ۱۳۸۲ به بعد نیز با نامگذاری آن سال به نام “پاسخگویی”، عناوین سالها ارتباط مستقیمی با دولتها پیدا کرد.
در واقع با نامگذاری سالها دو هدف اصلی دنبال میشد، اول، توجه دادن افکار عمومی به مهمترین مسئله روز کشور و دوم، جهت دادن به سیاستها، برنامههای اجرایی و عملکرد مسئولین دولتی و حکومتی.
اما از حدود سال ۱۳۹۰ با توجه به شرایط و اقتضائات وقت، اقتصاد و تولید، محوریت اصلی شعارهای سال را به خود اختصاص دادند و در واقع رهبر معظم انقلاب با انتخاب این عناوین، اهمیت توسعه اقتصادی و رونق تولید و حرکت جهادی در این مسیر را به مردم و مسئولین گوشزد کردند.
امسال نیز در ادامه این روند، رهبر معظم انقلاب با انتخاب شعار سال به نام جهش تولید ، تکلیف را برای همه مسئولین در حوزههای مختلف از جمله محافل دانشگاهی و پژوهشی مشخص کردند.
*** وظیفه دانشگاهها در تحقق جهش تولید
اما سوال اصلی اینجاست که وظیفه دانشگاه و دانشگاهیان در قبال شعار سال چیست و آنها برای تحقق جهش تولید چه رویکرد و برنامههایی را باید در دستور کار قرار دهند.
برای دریافت پاسخ این سوال باید سراغ شخصی رفت که از طرفی فضای صنعت، تولید و اقتصاد را به خوبی میشناسد و آن را تجربه کرده است و از طرف دیگر شخصیتی دانشگاهی و آشنا با ظرفیتها و توانمندیهای دانشگاهها و دانشگاهیان کشورمان باشد.
پس از بررسیهای مختلف برای یافتن شخصیتی با مشخصات مذکور به اولین وزیر صنعت، معدن و تجارت و آخرین وزیر بازرگانی ایران و عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت رسیدیم.
از دکتر مهدی غضنفری سوال کردیم، نقش و وظیفه دانشگاهها در تحقق جهش تولید چیست و ایشان نیز در یادداشتی تحلیلی که در دو قسمت بصورت اختصاصی برای خبرگزاری صنایع ارسال نمود به این سوال پاسخ داد.
*** یادداشت وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت
دکتر غضنفری در بخش اول یادداشت خود با تشریح نقش و وظیفه دانشگاهها در تحقق جهش تولید ، بر برنامهریزی دانشگاهها برای ارتقای تولید در سه بخش کوچک، متوسط و بزرگ تاکید کرد.
** بیشتر بخوانید: نقش و وظیفه دانشگاهها در تحقق جهش تولید / قسمت اول
در ادامه قسمت دوم این یادداشت تحلیلی را ملاحظه خواهید نمود.
*** حرکت دانشگاه در مسیر منافع مردم
عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت در بخش دوم یادداشت تحلیلی خود با اشاره به اینکه باید درباره نقشی که دانشگاه در حوزه تولید و سر و سامان دادن به زندگی مردم و در نهایت تحقق جهش تولید میتواند ایفا کند، همواره گوشزد شود، نوشته است:
ما دانشگاهیها این آمادگی را داریم، از مرکزی که باید به دور آن بچرخیم خارج شویم و حالت گریز از مرکز داریم و به سمت فعالیتهایی کشیده میشویم که مخاطب و منفعت اصلی آن متوجه مردم ایران نیست، لذا باید در این خصوص کاری فرهنگی و اجتماعی صورت بگیرد و مرتبا گوشزد شود.
*** ایجاد کانونهای انتقال تجربیات در دانشگاهها
غضنفری در ادامه پیرامون ارتباط بیشتر دانشگاه و صنعت و در نهایت تحقق جهش تولید، نوشته است:
هر فعالیت دانشکده از جمله تدریس و تحقیق باید دربرگیرنده یکی از مسائل مهم جاری کشور باشد و حتی مثالهای ما باید به مسائل کشور اشاره کند و حتی از فعالین صنعتی کشور بخواهیم در کلاسها صحبت کنند.
دانشگاهها باید اتاقهایی در هر دانشکده ایجاد کند تا پذیرای مهمانهایی از اهالی صنعت باشند.
کار این افراد صحبت برای دانشجوها باشد و مسائل و تجربیات خود را مطرح کنند و به بیان دیگر باید در این اتاقها کانونهای انتقال تجربه شکل بگیرد.
باید از تدریس صرف کتب تالیف و ترجمه اجتناب کنیم و دانش نظری را با دانش عملی ترکیب کنیم.
همچنین باید از نمایندگان مجلس و قانونگذاران و مسئولین کشور خواست تا به صورت منظم و مستمر در دانشگاهها حضور داشته باشند.
نباید خود را با این فکر که درس میخوانیم تا روزی برای کشور مفید باشیم ایزوله کنیم.
این مفهومی کاملا غلط است ما باید از روزی که دانشجو می شویم تعاملات فعالانه ای با بخش صنعت، تولید، بخش خصوصی و دولتی و قانون گذار و مجری و دستگاه قضا داشته باشیم و این رفت و آمدها بسیار زیاد باشد.
*** فعال کردن نظام تشویق و نمرهدهی
اولین وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران در ادامه یادداشت خود به اقدام و حرکت بعدی نظام برای تحقق جهش تولید پرداخته و نوشته است:
اقدام مهم بعدی، نظام تشویق بین استاد و دانشجو است که باید چنین فعالیتهایی را تشویق و تاکید کنند.
این اقدام، باید بصورت مشخص و نظاممند برنامهریزی و اجرا شود که بدون شک میتواند نتایج بسیار مثبتی را به همراه داشته باشد.
وی در ادامه اضافه کرده است:
حتی در این راستا میتوان سازوکار ارزیابی و سیستم نمرهدهی را با رویکرد مد نظر ادامه داد و در واقع سیستم نمرهدهی باید به سمت حل مشکلات مردم تغییر کند و زمانی به یک دانشجو نمره مثبت و خوب داد که بتواند گرهای از مشکلات کشورش را رفع کند.
*** اجرای سیستم شریک و همکار
غضنفری در ادامه یادداشت تحلیلی خود به رابطه همکاری دانشگاه و صنعت اشاره و نوشته است:
اقدام مهم بعدی انتخاب شریک و همکار برای هر دانشگاه است.
هر دانشگاهی باید با گوشهای از صنعت چنین رابطهای ایجاد کند.
به طور مثال دانشگاه علم و صنعت با ایران خودرو پیمانی می بندند که طی ده سال آینده آن صنعت و این دانشگاه فقط با هم کار کنند و یا دانشگاه علم و صنعت با فولاد خوزستان یا فولاد مبارکه وارد گفتگو میشود تا طی ده یا بیست سال آینده هر مسالهای در آن کارخانه وجود داشته باشد، وارد این دانشگاه شود و تمام تحقیق این دانشگاه برای آن کارخانه باشد.
همچنین می توان چنین روابطی را با تمام فعالین در هر سه بخش تولید برقرار کرد.
*** روابط استراتژیک صنعت و دانشگاه
وی در ادامه تصریح کرده است:
میتوانیم وارد گفتگو و امضای موافقتنامههایی شویم که طی ۵ تا ۱۵ سال به نام روابط استراتژیک یا پارتنر شیب یا خواهرخواندگی و هر نامی دو طرف توافق کنند، تمام مسائل آن دستگاه یا صنعت به دانشگاه منتقل شود و دانشگاه این مسائل را حل کند و مسئول حل آن باشد.
به این ترتیب مساله حل مسائل به صورت بلند مدت و میان مدت ساختار پیدا میکند.
در طول این مدت سمینارها و کنفرانس ها در همین راستا ادامه پیدا میکند و میتوان به بهترین راهحلها جایزه داد و مقالات برتر ارائه و بررسی شوند و بخش صنعت و دانشگاه مشترکا ارزش طرحها و مقالات را ارزیابی کنند.
*** برگزاری کلاسها با سیستم پنج پنجره
عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت در ادامه یادداشت تحلیلی خود پیشنهاد برگزاری کلاسها با سیستم پنج پنجره داده و نوشته است:
شاید بهتر باشد کلاسهای ما به صورت پنج پنجرهای برگذار شود.
در این سیستم و در گام اول یک استاد دانشگاه ادبیات نظری ارائه میکند و سپس در گام دوم، فردی اجرایی مشکل اجرایی و تجربه اجرایی مساله را مطرح میکند.
در گام و پنجره سوم دانشجویان برای حل مساله وارد گفتگو میشوند و در پنجره چهارم استاد تجربی راهحلها را بررسی میکند و در پنجره پنجم استاد نظری کار استاد عملی و دانشجویان را ارزیابی میکند تا سازگاری آنچه مطرح شده با ادبیات علمی دنیا سنجیده شود.
*** نهضت جهتدهی به سیستم آموزشی و پژوهشی
به گزارش خبرگزاری صنایع، اولین وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان یادداشت تحلیلی خود پیرامون نقش دانشگاهها در تحقق جهش تولید، نوشته است:
نهضت و جهش جهتدهی به سیستم و آموزشهای پژوهشی و حرکت به سمت مسائل جامعه باید شکل بگیرد و مقاومت در این مورد باید از طریق استدلال و گفتگوهای مکرر شکسته شود و در واقع نباید کار مهمی که بر دوش داریم در روند فعلی فراموش شود.
علاقمندان به رهبری این حرکت، باید در دانشگاهها حاضر شوند و خون دل بخورند و ممارست کنند و این کارها را پیش ببرند تا جهتدهی کارها به سمت حل مسائل باشد.
در این مسیر نیشها و طعنهها را تحمل کنند و برای بهبود وضعیت کاری صنعت و دانشگاه یک مصلح باشند.
بدون اینکه افرادی در این مسیر پیشرو و پیشگام باشند موفق نخواهیم شد و فقط با حرف زدن به اهداف خود نمی رسیم.
باید افرادی این پرچم را به دوش بگیرند و بلند کنند و ضربات و سیلیهای آن را بخورند تا این مسیر ناهموار برای حرکت بقیه هموار شود.
طبیعتا در کوتاه مدت مضرات و سختیها بیش از مزایا خواهد بود ولی در بلندمدت به تدریج با نزدیکتر شدن دانشگاهها و حوزه اجرایی و بخش صنعت، ثمرات نیک چنین تعامل و همکاری برای دانشگاه و مردم روشن خواهد شد و در این مسیر است که در واقع میتوان جهش تولید را در بلندمدت و حتی در کوتاه مدت محقق کرد.
wkuj wkhdu
انتهای پیام///