همایش تجارت با اتحادیه اوراسیا با حضور وزرای تجارت کشورهای عضو این اتحادیه در تهران برگزار شد.

*** همایش تجارت با اتحادیه اوراسیا
به گزارش خبرگزاری صنایع، وزیر نیرو و رئیس کمیسیونهای مشترک همکاری تجاری و اقتصادی ایران با روسیه و ارمنستان، قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی، وزرای تجارت کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و همچنین اعضای اتاق بازرگانی ایران و بازرگانان و صادر کنندگان ایرانی در این همایش حضور دارند.
معرفی موافقتنامه تجاری اوراسیا و ظرفیت بازار اوراسیا و تشریح حقوق تجار در این موافقتنامه از جمله برنامههای این همایش بود.
*** ضرورت ایجاد زیرساختهای لازم برای گسترش روابط با اتحادیه اوراسیا
رئیس سازمان توسعه تجارت در همایش تجارت با اتحادیه اوراسیا با اشاره به اینکه موافقتنامه موقت ترتیبات ترجیحی میان ایران و اوراسیا فرصت مناسبی برای ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا است، اظهار داشت:
این همایش فرصت بسیار مناسبی است تا پس از گذشت حدود یک ماه از اجرایی شدن توافقنامه میان ایران و اتحادیه اوراسیا، صحبتها و برنامهریزیهای لازم برای عملی کردن هر چه بهتر این توافقنامه انجام شود.
زادبوم با تأکید بر ضرورت همکاری و توسعه روابط اقتصادی با این اتحادیه اظهار داشت:
امروز در اولین جلسهای که با وزرای اتحادیه اقتصادی اوراسیا خواهیم داشت، گفتوگوهایی را در خصوص ارائه راهکارهای لازم برای افزایش تبادلات تجاری خود با کشورهای عضو این اتحادیه انجام خواهیم داد.
*** صفر کردن تعرفههای گمرکی برای توسعه تجارت خارجی
وی بیان کرد: همچنین قصد داریم تا سه سال آینده به سمت صفر کردن تعرفههای گمرکی برای توسعه تجارت خارجی با این اتحادیه پیش برویم، اما برای رسیدن به این هدف باید زیرساختها لازم با همکاری کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا فراهم شود و با آنها به نتیجه لازم برسیم.
زادبوم خاطرنشان کرد: بعضی از زیرساختهای لازم شامل حمل و نقل و حل مسائل بانکی است.
وی در ادامه بیان کرد: علاوه بر آن بر اساس قوانین بین المللی باید سایر لوازم روابط تجاری با این اتحادیه جهت گسترش توسعه این روابط انجام شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در پایان ضمن تشکر از حضور وزیر نیرو و اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا در این همایش ابراز امیدواری کرد تا هر چه سریعتر در آیندهای نزدیک اقدمات لازم برای گسترش روابط هرچه بیشتر تجاری با کشورهای عضو این اتحادیه انجام شود.

*** اتحادیه اوراسیا بازار بزرگی در منطقه ایجاد میکند
وزیر نیرو نیز در ادامه همایش تجارت با اتحادیه اوراسیا به ایراد سخنرانی پرداخت.
رضا اردکانیان ضمن ابراز امیدواری در خصوص ایجاد زمینه برای توسعه بیش از پیش روابط جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اوراسیا، اظهار داشت:
ایران و اتحادیه بعد از چندین سال مذاکره در اردیبهشت ۹۷ موفق به امضای قرارداد تجاری در این زمینه شدند. دوره ۳ سال پیش رو از بعد اجرا و نتایج حاصله واجد اهمیت فراوانی است.
وی در ادامه افزود: طرفین باید در تعامل نزدیک با یکدیگر باشند. از هماکنون مقدمات برای گسترش تجارت باید فراهم شود. ضروری است موانع اجرای دقیق موافقتنامه که از ۵ آبان امسال رسماً وارد فاز عملیاتی شده مرتفع شوند.
وی ادامه داد: بدون شک این موافقتنامه در صورت اجرای جدی زمینه را برای بسط مبادلات اقتصادی فراهم میکند. بدیهی است همگرایی اقتصادی به ویژه با کشورهای همسایه جزو سیاستهای ایران است.
در واقع شکلگیری اتحادیه اوراسیا نمونه خوبی از همکاری منطقهای است و با گسترش آن زمینه همگرایی کشورهای منطقه بیش از پیش به ارمغان میآورد.
*** ضرورت توسعه زیرساختها
وزیر نیرو گفت: معتقدم با توسعه کمی و کیفی این اتحادیه میتوان بازار بزرگی در منطقه ایجاد کرد. سیاست اصولی جمهوری اسلامی بر توسعه روابط با همسایگان استوار بوده است.
اردکانیان اظهار کرد: ایران به عنوان یکی از کشورهای مهم خاورمیانه میتواند منافع این دسته از کشورها را پیوند دهد.
برای تحقق این مهم و توسعه مناسبات تجاری ضروری است به توسعه زیرساختها بپردازیم.
علاوه بر رفع موانع تعرفهای باید شفافیت و استانداردسازی صورت پذیرد و تجارت را وسعت بخشید.
وزیر نیرو در پایان اظهار داشت:
در مجموع ما سعی خواهیم کرد به سمت ایجاد یک تشکل قوی منطقهای حرکت کنیم. در پی آن یک رابطه بلندمدت اقتصادی شکل گیرد.

*** هدفگذاری تجارت ۳۰ میلیارد دلاری با اوراسیا
قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی در همایش تجارت با اتحادیه اوراسیا با بیان اینکه اهمیت اوراسیا و جایگاه آن در منطقه بهگونهای است که در سال ۲۰۱۱ جلسه پیوستن به این توافقنامه آغاز شد، اظهار کرد:
جمعیت ۱۸۰ میلیونی این اتحادیه و سهم اوراسیا در تولید نفت و انرژی از شکلگیری قطب بزرگ اقتصادی نوید میدهد.
حسین مدرس خیابانی در ادامه گفت: اراده دو طرف بر اجرای کامل توافق است تا طی سه سال به اجرای کامل توافق برسیم.
مدرس خیابانی با بیان اینکه سطح مبادلات ایران و اوراسیا میتواند به ۳۰ میلیارد دلار برسد، افزود:
هماکنون از تجارت ۹۰۰ میلیارد دلاری اوراسیا سهم ایران ۲.۶ میلیارد دلار یا به عبارتی ۳.۲ درصد است.
وی افزود: جایگاه اوراسیا در تجارت جهانی و از طرفی جایگاه ایران در تولید محصولات معدنی، غذایی، سیمان، مس و سایر کالاها میتواند به افزایش سطح مبادلات کمک کند.
مدرس خیابانی گفت: ۵۰ درصد روابط تجاری کشور با اوراسیا مربوط به روسیه و در حیطه محصولات کشاورزی است که امیدواریم به حوزه صنعتی و معدنی افزایش یابد.
قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی تأکید کرد:
مستلزم توسعه زیرساخت بانکی، بیمهای، گمرک، حملونقل، مسائل فنی، استاندارد و بهداشت هستیم علاوه به راین تجار باید از ظرفیتهای دو طرف شناخت پیدا کنند.
*** تقویت زیرساختهای بانکی
وی در ادامه با بیان اینکه علیرغم کاهش تعرفه به ۸۶۲ قلم کالا، اظهار کرد:
این موضوع راهنمایی است که تجار بتوانند شناخت بیشتری پیدا کنند و سطح مبادلات به این کالاها محدود نشود.
مدرس خیابانی در ادامه تأکید کرد:
برای اجرای بهتر موافقتنامه الزامات مهمی از قبیل تقویت زیرساختهای بانکی، ایجاد شعب بانکی در کشورهای اوراسیا و ایجاد بانک مشترک باید مورد توجه قرار گیرد.
قائممقام وزیر صمت خواستار توجه به نقل و انتقالات پول شد و گفت:
حذف دلار و به رسمیت شناختن ارزهای کشورهای طرف مبادلات به عنوان یک الزام میتواند سطح مبادلات را افزایش دهد.
قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی با اشاره به لزوم گسترش زمینه صنعت گردشگری میان طرفین بیان کرد:
با توجه به پیشینه فرهنگی و ظرفیتهای همجواری و منافع مشترک منطقهای این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است که تسهیل صدور روادید میان دو
کشور، اعطای ویزای تجاری، راهاندازی پروازهای مستقیم به ایران و کشورهای عضو اوراسیا سهم به سزایی در این بخش دارد.

*** علاقه بازرگانان کشورهای اوراسیا به تجارت با ایران
وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز در همایش تجارت با اتحادیه اوراسیا با تأکید بر اینکه فشارهای سیاسی و مداخلات سایر کشورها منجر به توقف اجرایی شدن توافقنامه تجاری ایران و اوراسیا نخواهد شد، اظهار داشت:
از زمانی که هنوز توافقنامه تجارت ترجیحی میان ایران و اوراسیا اجرایی نشده بود، تجار این کشورها علاقهمند به تجارت با ایران بودند و خوشبختانه پس از امضای این توافقنامه صادرات محصولات ایرانی به اتحادیه اوراسیا با ۲۷ درصد رشد مواجه شده است.
ورونیکا نیکیشینا بیان کرد: در زمان کوتاهی که این توافقنامه به امضا رسیده، سطح مناسبات اقتصادی بهخوبی پیش رفته است و بر این اساس مذاکراتی نیز آغاز خواهد شد تا بتوانیم سطح توافقنامه تجارت ترجیحی را به تجارت آزاد ارتقا دهیم.
وی تصریح کرد: توافقنامههای لازم به صورت رسمی امضا شده و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا میتوانند راجع به واردات ایران اقدام نمایند، ضمن اینکه گمرکات کشورهای عضو این اتحادیه نیز تعرفههای ترجیحی را اعمال خواهند کرد.
به گفته نیکیشینا از وزارت امور خارجه ایران نیز نامهای دریافت شده که تعرفههای ترجیحی در گمرکات ایران نیز برای کشورهای عضو اتحادیه عملیاتی شده است، این در حالی است که اکنون برای صدور گواهینامههای مبدأ نیز مشکلاتی وجود دارد و در آینده نزدیک اطلاعات آن را نیز در اختیار ایران قرار خواهیم داد.
*** صدور گواهینامه مبدأ
به گزارش خبرگزاری صنایع، وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا در پایان، اظهار داشت:
اکنون ۳۴ منطقه مختلف عضو اتاقهای بازرگانی ایران در زمینه صدور گواهی مبدأ هستند و امیدواریم بتوانیم در زمینه صدور گواهینامه مبدأ نیز بهصورت فیزیکی، کاغذهای سربرگ داری را تبادل کنیم.
انتهای پیام///
منبع
خبرگزاری صنایع