رئیس اتاق بازرگانی ایران ضمن تشریح نقش ویژه کارآفرینی در تحقق اهداف اقتصادی کشور از ارتقا ۱۳ پلهای رتبه کارآفرینی ایران در جهان خبر داد.
*** همایش آینده کار و کارآفرینی جوانان در ایران
به گزارش خبرگزاری صنایع، همایش آینده کار و کارآفرینی جوانان در ایران به همت اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، جمع بزرگی از خانواده کارآفرینان و استارتاپها را دور هم جمع کرد.
محمد شریعتمداری، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی، سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور، غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران از سخنرانانی اصلی همایش آینده کار و کارآفرینی جوانان در ایران نیز بارها تأکید کردند که اگر دولت اقتصاد دانشبنیان، استارتاپ و جوانگرا میخواهد، باید اول خودش به این سمت حرکت کند، در غیر این صورت نمیتوان به اقتصاد شکوفا دست یافت و بهطور قطع اقتصاد سنتی محکوم به شکست است.
آنها نظام آموزشی کشور را نیز مورد پرسش قراردادند و گفتند افرادی که در آموزش عالی کشورمان تربیت میشوند، به درد اقتصادمان نمیخورند و حتی اذعان داشتند کسانی که در اقتصاد کشور این روزها ارزش افزوده ایجاد میکنند در نظام آموزشی ایران آموزش ندیدهاند.
*** ارتقا ۱۳ پلهای رتبه کارآفرینی ایران در جهان
رئیس اتاق بازرگانی ایران در این همایش اظهار داشت:
شاخصهای جهانی نشان میدهد رتبه کارآفرینی ایران در سال ۲۰۱۸، به میزان ۱۳ پله صعود کرده است؛ ولی به رغم این حرکت مثبت هنوز جایگاه مناسبی نداریم و وضعیتمان مطابق با داشتههایمان نیست، این ارتقا را نیز مدیون معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری هستیم.
غلامحسین شافعی با انتقاد از روند جذب سرمایهگذاری گفت:
مسئولان میگویند فرش قرمز زیر پای سرمایهگذاران میگذاریم، ما فرش قرمز نمیخواهیم زمین خاکی نیز کافی است اما دیگر سنگلاخ جلوی پای سرمایهگذاران نریزید.
*** امنیت اقتصادی نداریم
وی با بیان اینکه ما سالها کار کردیم ولی امنیت اقتصادی نداریم و این امر ربطی به امنیت غذایی ندارد، افزود:
متاسفانه تا یکماه آینده اقتصاد کشور قابل پیشبینی نیست.
وی با اشاره به کارآفرینی و ایجاد مشاغل جدید ادامه داد:
کارآفرینی به دلیل آثار گسترده، نقش ویژهای در تحقق اهداف اقتصادی جوامع دارد، به خصوص کشور ما با ۸۰ میلیون جمعیت و میانگین سنی ۳۱ سال یک جامعه کاملاً جوان و آماده حرکتهای شتابان است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران در پایان صحبتهای خود در این همایش، اظهار داشت:
نه تنها انتخاب استارتاپها و دانشبنیانها راه سختی است، بلکه تفهیم آن به برخی مسئولان در کشور نیز مشکل است.
توجه نکردن باعث شده شاهد فرار مغزها، بیکاری فارغالتحصیلان، کمبود متخصص، کاهش سرمایهگذاری و تحرک نداشتن و رشد اقتصادی باشیم.
*** لزوم ورود دولت به حوزه استارتآپها
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این همایش، اذعان داشت:
تمام تلاش ما این است که در حوزه استارتاپها و دانشبنیان گام برداریم، دولت نیز اگر میخواهد اقتصاد پویا داشته باشد باید به صورت جدی وارد این عرصه شود.
ما باید نظام آموزشی را با توجه به شرایط تغییر دهیم، مسیری که اکنون آنها طی میکنند درست نیست چرا که نمیتوانند ما را به سمت اقتصاد دانش بنیان و مشاغل جدید هدایت کنند. کسانی که این روزها در مراکز دانش بنیان ارزش افزوده ایجاد میکنند غالباً خارج از نظام آموزشی کشورمان بودهاند.
*** ایجاد کارگروه برای تغییر قوانین به نفع استارتاپها
محمد شریعتمداری از قوانین موجود کار و بیمه نیز گلایه کرد و با صراحت گفت:
نظام موجود به هیچ عنوان با کسب و کارهای جدید هماهنگ نیست. نظام تأمیناجتماعی و نظام دستمزد با شرایط فعلی پاسخگوی استارتاپها نیست، لذا باید رقابت عادلانه و بیمهها با شرایط جدید کسب و کارهای استارتاپی تطابق پیدا کنند.
از اینرو کارگروهی را ایجاد کردیم تا بتواند قوانین را بر اساس مشاغل جدید بازبینی کند.
در حقیقت شاهد دعوای سنت و مدرنیته خواهیم بود.
وی در مورد نرخ بیکاری نیز تصریح کرد:
اگرچه نرخ بیکاری جوانان کشور کاهش یافته، ولی روند رو به رشد بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی را ظرف سالهای ۹۵ تا ۹۷ شاهدیم و تعداد آنها از ۱٫۴ به ۱٫۷ میلیون نفر رسیده است.
به گفته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، باید میان نظام آموزش و پرورش، و وزارت کار و تعاون و بازار کار، هماهنگی ایجاد شود و آموزشها متناسب با نیاز روز جامعه باشد.
وی تصریح کرد:
در حال حاضر نیروی جوان در دانشگاهها متناسب با نیاز کشور تربیت نمیشوند، باید تحرک در مدیران و نظام آموزشی ما ایجاد شود، وگرنه این حرکت میرا میشود.
*** تحصیلکردهها به درد اقتصاد نمیخورند
معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری نیز از دیگر منتقدان نظام آموزشی کشور گفت:
در آموزش عالی رتبه جهانی ما ۲ و ۳ است اما در شاخص محیط کسب و کار در رتبه ۱۲۳ قرار داریم، از اینرو سیستم آموزش عالی آدمهایی را تربیت نمیکند که به درد اقتصاد ما بخورد. این موضوع نشان میدهد آموزش عالی باید الگوی فکری اش را تغییر دهد.
*** اشتباه هزینه میکنیم
سورنا ستاری اظهارداشت: ما در پژوهش کم هزینه نمیکنیم بلکه اشتباه هزینه میکنیم.
دانشگاهها باید بدانند که اگر قرار است محصولی از پژوهش حاصل شود باید بخش خصوصی در آن پژوهش سرمایهگذاری کند. هر زمان که دولت هزینه کرده هیچ محصولی از آن خارج نشده است.
به گزارش خبرگزاری صنایع، معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری در پایان، اظهارداشت:
با فروش ماده خام نمیتوان کشور را اداره کرد.
ای کاش همه خانوادهها بدانند که استخدام فرزندانشان در محیط دولتی یعنی نابودی آنها به خصوص از بین بردن اعتمادبهنفس آنها، اگر این افراد وارد مجموعههای دانشبنیان شوند میتوان از پتانسیل و فکر آنها استفاده کرد.
در حال حاضر بیش از ۴۵۰۰ شرکت دانشبنیان داریم که فروش آنها سال گذشته بیش از ۹۰ هزار میلیارد تومان بوده است. در این حوزه ۳۵۰ هزار تحصیلکرده فعالیت میکنند.
انتهای پیام///