کد خبر:107982
پ
شرکت ملی نفت ایران
مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرد

بدهی شرکت ملی نفت ایران تا پایان سال ۹۶

مرکز پژوهش‌های مجلس میزان بدهی شرکت ملی نفت ایران تا پایان سال ۹۶ را اعلام کرد.

مرکز پژوهش‌های مجلس میزان بدهی شرکت ملی نفت ایران تا پایان سال ۹۶ را اعلام کرد.

 

به گزارش خبرگزاری صنایع، مرکز پژوهش‌های مجلس با انتشار گزارشی با عنوان «بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور ۳۸ . بخش نفت» به بررسی منابع و مصارف بودجه شرکت ملی نفت ایران در لایحه بودجه سال ۹۸ پرداخت.

 

*** منابع شرکت ملی نفت ایران در  لایحه بودجه سال ۱۳۹۸

 

براساس گزارش این مرکز، منابع شرکت ملی نفت ایران در لایحه بودجه سال ۹۸ حدود ۲۴.۴۹ میلیارد دلار (۱۴۳۱ هزار میلیارد ریال) پیش‌بینی شده است.

این میزان منابع از محل‌های زیر تأمین می‌شود:

الف- از محل ذخیره استهلاک و اندوخته سرمایه‌ای ۴۴۱ هزار میلیارد ریال

ب- از وام‌های داخلی ۳۸۶ هزار میلیارد ریال

ج-از محل وام خارجی ۲۵۷ هزار میلیارد ریال

د- از محل سایر دریافت ها ۳۴۷ هزار میلیارد ریال

 

*** نکات مهم درباره منابع شرکت ملی نفت

 

مرکز پژوهش‌ها درباره نکات مهم درباره منابع شرکت ملی نفت نوشت:

– بیش از ۳۴۷ هزار میلیارد ریال منابع از محل سایر دریافت‌هاست که تحقق آن بعید است.

– از محل وام‌های داخلی حدود ۳۸۶ هزار میلیارد ریال منابع برای شرکت ملی نفت ایران در نظر گرفته شده که با توجه به عدم توانایی شرکت در بازپرداخت بدهی‌های قبلی تحقق آن دور از انتظار است.

– بیش از ۲۵۷ هزار میلیارد ریال از محل وام خارجی بوده که تحقق آن به انعقاد قراردادهای نفتی با سرمایه‌گذاران خارجی منوط است.

با توجه به محدودیت‌های پیشرو، امکان انعقاد قراردادهای نفتی با شرکت‌های نفتی خارجی بسیار ضعیف می‌شود که از نشانه‌های آن، خروج شرکت‌های نفتی خارجی در قراردادهای نفتی فعال (تنفیذ شده) و ترک مذاکره قراردادهای در شرف انعقاد ازسوی شرکت‌های نفتی خارجی است.

– بیش از ۴۴۱ هزار میلیارد ریال (معادل ۷.۵ میلیارد دلار) منابع شرکت از محل ذخایر و اندوخته‌ها تأمین خواهد شد.

درواقع، می‌توان گفت تنها منابع مطمئن شرکت بدون وام خارجی و داخلی همین رقم ۴۴۱ هزار میلیارد ریال است.

 

براساس گزارش این مرکز پژوهشی، مصارف شرکت ملی نفت ایران در لایحه بودجه سال ۹۸ در مجموع بیش از ۱۴۳۱ هزار میلیارد ریال پیش‌بینی شده است که ۵۱۲ هزار میلیارد ریال برای سرمایه‌گذاری (حدود ۸.۷۶ میلیارد دلار) و ۹۲۰ هزار میلیارد ریال (حدود ۱۵.۷ میلیارد دلار) برای بازپرداخت بدهی در قالب سه عنوان «وام ماده (۳۲) و سایر وام‌ها»، «وام خارجی» و « بازپرداخت ودیعه بدهی‌ها و سایر پرداخت‌ها» در نظر گرفته شده است.

 

 

*** مصارف شرکت ملی نفت

 

این مرکز پژوهشی در بخش دیگری از بررسی‌های خود به نکات مهی درباره مصارف شرکت ملی نفت ایران اشاره کرده است که به شرح زیر است:

– با توجه به اینکه حدود ۹۲۰ هزار میلیارد ریال (حدود ۱۵.۷ میلیارد دلار) به‌منظور بازپرداخت بدهی‌های شرکت در سال ۱۳۹۸ در نظر گرفته شده است، همه منابع مطمئن شرکت (۴۴۱ هزار میلیارد ریال) تکافوی این بازپرداخت را نخواهد داد.

– تحقق هزینه‌های سرمایه‌ای شرکت ملی نفت ایران در سال آینده به منابعی وابسته است که تحقق آن‌ها دور از انتظار پیش‌بینی می‌شود.

در نتیجه می‌توان گفت که سهم شرکت ملی نفت ایران از محل ۱۴.۵ درصد که خود را به‌صورت ذخیره استهلاک و اندوخته قانونی در منابع شرکت نشان می‌دهد، به‌هیچ‌وجه نه تنها پاسخگوی نیازهای سرمایه‌ای شرکت نیست، بلکه از عهده بازپرداخت بدهی‌های کلان شرکت نیز بر نمی‌آید.

 

*** اصلی‌ترین دلیل انباشت بدهی شرکت ملی نفت ایران

 

مجموع بدهی‌های شرکت ملی نفت تا پایان سال ۱۳۹۶ در حدود ۴۸.۶۶ میلیارد دلار بوده است و این موضوع در آینده نه‌چندان دور صنعت نفت کشور را با مشکلات عدیده‌ای مواجه خواهد کرد.

اصلی‌ترین دلیل انباشت بدهی کلان از دیدگاه شرکت ملی نفت ایران این است که سرمایه‌گذاری در میادین نفت و گاز و بازپرداخت آنها توسط این شرکت انجام شده درحالیکه عواید و درآمد این میادین میان این شرکت، دولت و صندوق توسعه ملی تقسیم می‌شود.

به عبارت دیگر، شرکت ملی نفت ایران عقیده دارد که بازپرداخت هزینه سرمایه‌گذاری باید از محل ۱۰۰ درصد درآمدهای میدان و نه فقط از سهم ۱۴.۵ درصد شرکت نفت باشد.

 

*** پیشنهاد مرکز پژوهش مجلس برای نفتی‌ها

 

در بخش «جمع بندی و پیشنهادها» این گزارش بازوی کارشناسی مجلس آمده است:

جهت رفع مشکلات جاری سرمایه‌گذاری و بدهی‌ها در صنعت نفت باید رویکردهای جدید اتخاذ شود که این رویکردها در پنج محور به شرح ذیل قرار می‌گیرند:

۱- تجدید ارزیابی دارایی‌های شرکت ملی نفت ایران و واگذاری بخشی از سهام شرکت به عنوان بدهی.

۲- دادن مجوز استفاده از چارچوب قراردادهای جدید نفتی (IPC) برای قراردادهای سابق این شرکت (عطف به‌ماسبق کردن قراردادهای IPC و استفاده از روش بازپرداخت این قراردادها تا سقف ۵۰ درصد عواید تولید).

۳- احتساب بدهی شرکت به بانک مرکزی به عنوان افزایش سرمایه دولت در شرکت ملی نفت ایران (جزء ۳ بند «و» تبصره ۵ لایحه بودجه ۱۳۹۸).

۴- تعریف پروژه‌های سودآور در قالب بهره‎‌برداری از میادین کم‌ریسک شرکت ملی نفت و تأمین مالی آن از طریق واگذاری سهام پروژه.

۵- سرمایه‌گذاری صرفاً از طریق انعقاد قرارداد نفتی توسط وزارت نفت نه شرکت ملی نفت ایران.

 

 

به گزارش خبرگزاری صنایع، در پایان می‌توانید متن کامل گزارش بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور ۳۸ . بخش نفت را در اینجا بخوانید.

 

 

انتهای پیام///

منبع
خبرگزاری صنایع