اخبار برگزیده

کد خبر:104429
پ
قطعه-سازان_Copy1
خبرگزاری صنایع گزارش می‌دهد

دلایل و عوامل بحران در صنعت قطعه‌سازی کشور

قطعه‌سازان، کارشناسان و نمایندگان مجلس در گفتگو با خبرگزاری صنایع، دلایل و عوامل بحران در صنعت قطعه‌سازی کشور را تشریح کردند.

قطعه‌سازان، کارشناسان و نمایندگان مجلس در گفتگو با خبرگزاری صنایع، دلایل و عوامل بحران در صنعت قطعه‌سازی کشور را تشریح کردند.

 

به گزارش خبرگزاری صنایع، این روزها خبرهای خوبی از صنعت قطعه‌سازی به گوش نمی‌رسد و از قطعه‌سازان و فعالان این حوزه تا کارشناسان و مسئولان، همگی نسبت به بحران روزافزون در این صنعت مهم، هشدار می‌دهند.

اما در این میان، دو سوال اصلی وجود دارد، اول اینکه، چه دلایل و عواملی باعث بحرانی شدن صنعت قطعه‌سازی شده است و دوم اینکه راه‌حل برون‌رفت از مشکلات و چالش‌های پیش‌روی این صنعت چیست و چه اقداماتی باید انجام شود؟

البته بی‌شک در این میان نقش دولت و رویکردی که خودروسازان باید در این خصوص دنبال کنند از جمله محورهایی است که خبرنگار خبرگزاری صنایع در گزارشی که برای بررسی حال و روز این روزهای صنعت قطعه‌سازی تهیه کرده است، به آن توجه داشته و پاسخ آن را از فعالان و مسئولان این حوزه، دریافت کرده است.

خبرنگار خبرگزاری صنایع در این گزارش تلاش کرده با بزرگان و پیشکسوتان و فعالان اصلی این روزهای صنعت قطعه‌سازی و تعدادی از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس، گفتگو کند تا بتواند از ابعاد مختلف دلایل شکل‌گیری بحران موجود را مورد بررسی قرار دهد.

 

*** وضع صنعت قطعه‌سازی بحرانی است

 

رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان کشور با اشاره به اینکه صنعت قطعه‌سازی در وضع بحرانی قرار دارد، خاطرنشان کرد:

از آنجا که تقاضا برای خرید خودرو در کشور زیاد است، باید آن را مدیریت کرد تا کمترین آسیب به مصرف‌کننده و نیز صنعت قطعه‌‌سازی برسد.

 

 

*** افزایش قیمت قطعات، افزایش خودرو

 

وی در ادامه اضافه کرد: در حال حاضر طبیعی است که افزایش قیمت قطعات، افزایش قیمت خودرو را به همراه خواهد داشت و به همین دلیل بنده پیشنهاد می‌کنم، دولت باید برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر به هنگام خرید خودرو با ارائه وام‌های کم بهره به کمک آنها آمده تا جبران افزایش قیمت خودرو را که بخشی از آن به علت افزایش قیمت قطعات خودرو است، جبران کند.

 

*** افزایش ۵۶ درصدی دستمزدها، افزایش قیمت خودروها

 

نجفی‌منش در ادامه اضافه کرد: با توجه به این که دستمزدها در حوزه صنعت قطعه‌سازی تا ۵۶ درصد رشد داشته است، طبیعی است که در قطعات خودرو نیز افزایش قیمت را شاهد باشیم و اگر در این زمینه اقدامات فوری و مقتضی انجام نشود، صنعت قطعه‌سازی فشار زیادی را متحمل خواهد شد.

 

*** تعدیل نیرو در ۳۷ درصد از واحدهای قطعه‌سازی

 

رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان کشور در ادامه تصریح کرد:

از طرف دیگر با توجه به این که تامین مواد اولیه قطعات خودروسازی و همچنین تامین اعتبارات در این حوزه با مشکل زیادی روبرو است، بیشتر کارخانجات قطعه‌سازی با مشکل تامین مواد اولیه و هزینه‌های خود روبرو هستند، به گونه‌ای که ۳۷ درصد از واحدهای قطعه‌سازی تعدیل نیرو داشته‌اند.

 

*** عدم ارائه یارانه دولتی به بخش صنعت قطعه‌سازی

 

محمدرضا نجفی‌منش در پاسخ به برخی اظهارات مبنی بر ارائه یارانه به بخش صنعت قطعه‌سازی نیز گفت:

اگر یارانه به بخش صنعت قطعه‌سازی ارائه شود خوب است ولی دولت قادر به تامین یارانه برای این بخش نیست و تجربه نشان داده که این طرح نمی‌تواند در بلندمدت موفق باشد.

 

*** طلب قطعه‌سازان از خودورسازان

 

نجفی‌منش با اشاره به طلب قطعه‌سازان از خودروسازان به عنوان یکی دیگر از مشکلات این صنعت، افزود:

قطعه‌سازان بالغ بر ۱۵ هزار میلیارد تومان از خودروسازان طلب دارند که اگر این طلب وصول شود بسیاری از مشکلات صنعت قطعه‌سازی از جمله خرید برخی قطعات و حتی مواد اولیه صنعت خودروسازی از خارج کشور نیز برطرف خواهد شد و این صنعت بهبود خواهد یافت.

 

*** خرید نقدی و فروش قسطی

 

رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان کشور خاطرنشان کرد: خرید مواد اولیه بسیاری قطعه‌سازان از خارج کشور به صورت نقدی است ولی متاسفانه فروش این قطعات به خودروسازان قسطی بوده و همین مساله موجب بروز مشکلاتی برای صنعت خودروسازی کشور شده است که این مهم نیاز به توجه فوری از سوی خودروسازان و وزارت صنعت دارد تا وضع بدتر از شرایط فعلی نشود.

با توجه به این وضع، ضروری است که خودروسازان کمتر از یک ماه بعد از خرید قطعات با قطعه‌سازان تسویه حساب کرده تا قطعه‌سازان نیز بتوانند بخشی از مشکلات خود را با آن مدیریت کنند.

 

*** دلیل بی‌کیفیت بودن قطعات برخی خودورها

 

محمدرضا نجفی‌منش در خصوص دلیل بی‌کیفیت بودن قطعات برخی خودروها نیز گفت:

نارضایتی در این حوزه را انکار نمی‌کنیم اما تمام تلاش ما این است که قطعات داخلی با کیفیت‌تری را تحویل خودروسازان دهیم تا هم مصرف‌کننده و هم خودروساز از آن راضی باشد.

بخشی از مشکلات این حوزه مربوط به قدیمی بودن مدل خودرو است که باید با تولید مدل‌های جدیدتر این نقص برطرف شود، البته متاسفانه تحریم‌ها نیز در این بخش دخیل بوده‌اند و ما در صددیم تا با رفع تحریم‌ها، نقشه راه بهتری را تدوین کنیم.

 

*** مشکلات عمده در حوزه صنعت قطعه‌سازی کشور

 

رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان کشور در جمع‌بندی مشکلات عمده در صنعت قطعه‌سازی کشور خاطرنشان کرد:

در این بخش با ۳ مشکل عمده مواجه هستیم که اگر این مشکلات برطرف شده یا کاهش یابد بی‌تردید می‌توانیم کاستی‌های این بخش را سروسامان دهیم.

این سه مشکل عمده عبارتند از:

  1. اصلاح قیمت‌ها و خرید قطعات از سوی خودروسازان با قیمت روز
  2. تدوین راهکار برای پرداخت‌های یک ماهه و مشخص از سوی خودروسازان
  3. تامین مواد اولیه قطعه‌سازان

 

*** اشتغال پایدار در گروی صنعت قطعه‌سازی

 

رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان کشور در خصوص اشتغال این حوزه نیز افزود:

صنعت خودرو در کشور بیش از ۵۵۰ هزار شغل ایجاد کرده که این عدد ۳ تا ۴ درصد تولید ناخالص ملی کشور را  دربرمی‌گیرد و قطعا با توجه به میزان ایجاد اشتغال پایدار از سوی صنعت خودروسازی، سرپا نگهداشتن صنعت قطعه‌سازی از اهمیت زیادی برخوردار است و می‌تواند در افزایش اشتغال پایدار موثر باشد.

 

*** راه‌های برون‌رفت از چالش‌های صنعت قطعه‌سازی

 

رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان کشور درباره راه‌های اصلی برای برون‌رفت از چالش‌های پیش روی این صنعت، اظهار کرد:

برای برون‌رفت از چالش‌های پیش‌روی صنعت قطعه‌سازی در آغاز باید قیمت خرید قطعات از سوی خودروسازها اصلاح شود و خودروسازان تسویه‌های خود را با قطعه‌سازان به کمتر از یک ماه کاهش دهند و در پایان باز هم تاکید می‌کنم، اگر هرچه سریع‌تر فکری به حال صنعت قطعه‌سازی نشود، این صنعت، ورشکسته و تبعات منفی زیادی برای کشور به همراه خواهد داشت که کمترین آن بیکاری بسیاری از هموطنان ما خواهد بود.

 

*** تاکید دبیر انجمن همگن تخصصی قطعه‌سازان کشور بر تامین نقدینگی

 

دبیر انجمن همگن تخصصی قطعه‌سازان کشور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صنایع پیرامون بهبود اوضاع صنعت قطعه‌سازی، اظهار اداشت:

تامین نقدینگی صنعت قطعه‌سازی از سوی خودروسازان و تامین مواد اولیه با دوره بازپرداخت مشخص به آنها برای بهبود شرایط این صنعت مهم کشور بسیار ضروری است.

 

*** یارانه بخش صنعت پرداخت نشد

 

آرش محبی نژاد پیرامون اختصاص یارانه دولتی به فعالان صنعت قطعه‌سازی، نیز، گفت:

تامین قطعات و مواد اولیه لازم با ارز دولتی برای صنعت قطعه‌سازی حیاتی است و دولت باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشد.

متاسفانه یارانه بخش صنعت پرداخت نشد که بی‌شک در صورت پرداخت شدن، بخشی از مشکلات و چالش‌های صنعت قطعه‌سازی برطرف می‌شد.

 

*** افزایش قیمت مواد اولیه صنعت قطعه‌سازی

 

دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازان کشور درباره افزایش قیمت مواد اولیه صنعت قطعه‌سازی نیز خاطرنشان کرد:

ما مخالف افزایش قیمت مواد اولیه هستیم و به نظر من باید در این خصوص، قیمت ارز تعدیل شود تا در کنار تعدیل قیمت قطعات وارد شده، قطعات تولید داخل نیز متعادل شود.

 

*** افزایش قیمت مواد اولیه صنعت قطعه‌سازی

 

آرش محبی‌نژاد در خصوص بهتر شدن کیفیت قطعات خودروهای داخلی نیز اظهار کرد:

بی‌شک کیفیت قطعات خودرو، برای ما و خودروسازان و مشتریان بسیار مهم است.

به همین دلیل ما به دنبال این هستیم تا با بهبود کیفی تولیدات با خودروسازان به تعامل برسیم که قطعا با بهتر شدن کیفیت تولید قطعات حتی وضع اشتغال کشور هم بهبود خواهد یافت.

 

 

*** ۲۰۰ هزار نفر بیکار، ۲۰ کارخانه تعطیل

 

دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازان کشور با اشاره به اشتغال در این صنعت، گفت:

در صورت برطرف نکردن چالش‌های صنعت قطعه‌سازی ۲۰۰ هزار نفر از شاغلین این بخش بیکار می‌شوند و حدود ۲۰ کارخانه نیز به تعطیلی منجر می‌شود پس باید مشکل قطعه‌سازان با جدیت بیشتری پیگیری شود.

بی‌تردید با تعطیل شدن کارخانجات این بخش، جبران اشتغال آنها به آسانی امکان‌پذیر نخواهد بود، اما با رفع مشکلات پیش‌رو می‌توان بخش زیادی از این بیکاران را به چرخه اشتغال بازگرداند.

 

*** پیشنهادات رئیس سابق انجمن قطعه‌سازان

 

رئیس سابق انجمن قطعه‌سازان و مدیرعامل گروه صنعتی آذین خودرو که یکی از فعالان باسابقه در صنعت قطعه‌سازی کشور محسوب می‌شود نیز در خصوص مهم‌ترین راهکارها برای برون‌رفت از چالش‌های پیش روی صنعت قطعه‌‌سازی به خبرنگار خبرگزاری صنایع، گفت:

مهم‌ترین عامل که باعث چنین چالشی در صنعت قطعه‌سازی کشور شده است، نبود یک هدف کلان و درست توسط حاکمیت در صنعت خودرو است که از اهمیت زیادی برخوردار است.

رضا رضایی ادامه داد: از سال ۱۳۷۰ که تحول در صنعت خودرو شکل گرفت به علت نبود یک هدف معین و استراتژی خاص باعث چنین مشکلی در حال حاضر شده است.

 

 

 

*** هدف معین و استراتژی خاص در صنعت خودرو

 

وی افزود: صنعت قطعه‌سازی ۸ تا ۱۰ درصد تولید ناخالص ملی را شکل می‌دهد و از اهمیت خاصی برای دولت‌ها برخوردار است، اما چون اهداف و برنامه‌های این بخش درست نبود و سلایق شخصی نیز وارد این حوزه شد، موجب بروز چالش در این بخش شد.

اما در مقابل، کشور چین با برنامه‌ریزی درست و مدون ۳۲ میلیون خودرو تولید کرد، یا دولت آمریکا که توانست در این صنعت پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته باشد.

 

*** نقش تحریم‌ها در صنعت قطعه‌سازی

 

مدیرعامل گروه صنعتی آذین خودرو در خصوص تاثیر تحریم‌ها نیز اظهار کرد:

تحریم‌ها و افزایش قیمت‌ها نیز در چالش به وجود آمده در صنعت قطعه‌سازی نقش داشته‌اند که در این زمینه باید چاره‌ای اندیشید تا بتوان به شرایط بهتری دست یافت.

در این زمینه لازم است تا برنامه راهبردی و مدون کوتاه مدت یک ماهه و بلندمدت از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت و دولت شکل گیرد تا این بخش به شکل بهینه مدیریت شود.

 

*** ضربه بانک‌ها به صنعت قطعه‌سازی کشور

 

رضا رضایی در ادامه به نقش بانک‌ها پرداخت و تصریح کرد:

بانک‌ها به عنوان عامل مهم برای صنعت محسوب می‌شوند ولی متاسفانه وام‌دهی بانک‌ها ‌به بخش صنعت صفر شد و ضربه بزرگی به صنعت قطعه‌سازی کشور زده شد.

 

*** افزایش ۵۰ درصدی قیمت خودرو

 

رضایی در ادامه برای برون‌رفت از بحران صنعت قطعه‌سازی و خودرو تاکید کرد:

قیمت خودرو باید ۵۰ تا ۶۰ درصد گران شود تا صنعت قطعه‌سازی نیز با افزایش قیمت قطعات بتواند شرایط کنونی حوزه خود را مدیریت کند.

 

*** تزریق درست نقدینگی به صنعت قطعه‌سازی

 

وی در ادامه درباره ضرورت ارائه یارانه دولتی به صنعت قطعه‌سازی خاطرنشان کرد:

دولت یارانه به صنعت قطعه‌سازی داده اما خودروسازان این یارانه را دریافت کرده‌اند و در عمل شرایط قطعه‌سازان بهبود نیافته است که این موضوع جای تامل و بررسی دارد.

باید تزریق نقدینگی به صنعت قطعه‌سازی درست و فوری انجام شود تا شاهد بهبود عملکرد صنعت قطعه‌سازی کشور باشیم و بتوانیم علاوه بر تامین قطعات خودروساز داخلی، حتی در زمینه صادرات هم فعالیت داشت باشیم. 

 

*** وضعیت صنعت قطعه‌سازی کشور خوب نیست

 

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز درباره صنعت قطعه‌سازی و مهم‌ترین راهکارها برای برون‌رفت از چالش‌های پیش روی این صنعت به خبرنگار خبرگزاری صنایع، اظهار کرد:

وضعیت صنعت قطعه‌سازی کشور خوب نیست و قطعه‌سازان دچار چالش جدی هستند و این وضع نیازمند توجه جدی در کوتاه‌ترین زمان ممکن است.

 

 

*** عدم حمایت خودروسازان از قطعه‌سازان

 

رضا علیزاده افزود: متاسفانه خودروسازان زمانی که فروش‌شان خوب بود نیز از قطعه‌سازان حمایت نکردند و با هر کیفیتی خودروهای خود را به مشتریان فروختند و موجب بروز مشکل و چالش در صنعت قطعه‌سازی کشور شدند.

 

*** دوام صنعت خودرو با محوریت قطعه‌سازان

 

نماینده مجلس در ادامه خاطرنشان کرد:

دوام صنعت خودرو با محور قطعه‌سازان شکل می‌گیرد ولی در حال حاضر فشار روی قطعه‌سازان است.

قیمت قطعات و پرداخت نکردن مطالبات آنها از سوی خودروسازان موجب شد تا صنعت قطعه‌سازی با چالش جدی مواجه شود.

 

*** ایجاد شرایط رقابتی در میان خودروسازان

 

نماینده مردم ورزقان در ادامه اظهار کرد:

واگذاری خودروسازان به بخش خصوصی و ایجاد شرایط رقابتی در این حوزه موجب می‌شود تا علاوه بر بهبود شرایط شرکت‌های خودروسازی، وضعیت قطعه‌سازان نیز بهبود یابد.

تا زمانی که انحصارگرایی در صنعت خودرو وجود دارد نمی‌توان آینده روشنی را برای این صنعت و صنعت قطعه‌سازی متصور بود.

 

*** خودروساز خوب، قطعه‌ساز خوب

 

نماینده مردم ساوه و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز درباره مهم‌ترین راهکارها برای برون‌رفت از چالش‌های پیش‌روی صنعت قطعه‌سازی به خبرنگار خبرگزاری صنایع، گفت:

خودروسازان کشور چون نخواسته‌اند خودروی با کیفیت تولید کنند، صنعت قطعه‌سازی کشور را هم ضعیف بار آورده‌اند.

باید رقابت‌پذیری در این دو حوزه بیشتر شود تا شرایط بهتر برای تولید باکیفیت‌تر پدید آید.

 

 

محمدرضا منصوری در ادامه خاطرنشان کرد: چون خودروسازی به دلیل سوءمدیریت، ناسالم کار کرده است، این چالش‌ها پدید آمده است.

اگر خودروسازی، خوب عمل کند بی‌شک وضع صنعت قطعه‌سازی نیز بهتر می‌شود.

 

*** دولت تحویل خودرو به مشتریان را بپذیرد

 

به گزارش خبرگزاری صنایع، نماینده مردم ساوه و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد:

اگر دولت تحویل خودرو را به مشتریان بپذیرد و مدیریت کند، قطعا وضع صنعت قطعه‌سازی نیز بهبود می‌یابد، درغیر این صورت با ادامه این روند، وضع از این نیز بدتر خواهد شد و نارضایتی مردم را دربر خواهد داشت.

 

 

 

 

انتهای پیام///

منبع
خبرگزاری صنایع