کد خبر:102061
پ
سازمان بنادر و دریانوردی
محمدعلی حسن‌زاده:

سوخت گاز طبیعی در شناورها جایگزین گازوئیل می‌شود

معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی از تمرکز سازمان بنادر بر احداث ترمینال‌های سوخت گاز طبیعی LNG در بنادر شهید رجایی و شهید بهشتی خبر داد.

معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی از تمرکز سازمان بنادر بر احداث ترمینال‌های سوخت گاز طبیعی LNG در بنادر شهید رجایی و شهید بهشتی خبر داد.

 

به گزارش خبرگزاری صنایع، معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی در سمینار آموزشی لجستیک و زنجیره حمل و نقل که با همکاری اتحادیه اروپا برگزار شد، اظهار داشت:

در دو سال گذشته گزارش مفصلی در مورد وضعیت استفاده از سوخت گاز طبیعی LNG و کاربردهای آن در حوزه بنادر و دریانوردی تهیه شده است.

 

*** مقبولیت استفاده از سوخت گاز طبیعی در حمل کانتینر

 

استفاده از گاز طبیعی به علت مقررات سخت‌گیرانه زیست‌محیطی و قیمت ارزان‌تر روزبه‌روز در بین شرکت‌های بزرگ کشتیرانی خصوصاً حمل کانتینر مقبولیت بیشتری پیدا کرده است.

محمدعلی حسن‌زاده با توجه به اهمیت استفاده از گاز طبیعی گفت:

این حوزه را می‌توان در پنج بخش تقسیم‌بندی کرد: نخست اطلاعیه‌ها و قانون‌گذاری‌های انجام شده درباره استفاده از سوخت گاز طبیعی LNG، دوم بنادر و ترمینال‌های LNG، سوم شرکت‌های سوخت‌رسانی بندری و استفاده از گاز طبیعی LNG به جای سوخت‌های متداول، چهارم کشتیرانی (حمل گاز طبیعی LNG به عنوان محموله و یا استفاده از LNG به عنوان سوخت) و پنجم یاردهای کشتی سازی و امکان ساخت و تجهیز کشتی‌ها برای بهره‌بری از LNG به عنوان سوخت اصلی و یا سوخت ثانویه است.

وی افزود: در حال حاضر بیشترین تمرکز سازمان بنادر و دریانوردی بر روی احداث ترمینال‌های گاز طبیعی LNG در بنادر کشور است.

طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده در سازمان بنادر و دریانوردی بندر شهید رجایی و بندر شهید بهشتی پتانسیل تاسیس ترمینال‌های گاز طبیعی LNG را دارا هستند و در همین راستا اختصاص اراضی پسکرانه در این بنادر در دستور کار قرار گرفته است.

 

*** بیش از ۵۰ درصد سوخت فسیلی دنیا در خلیج فارس قرار دارد

 

معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی افزود: بیش از ۵۰ درصد ذخایر سوخت فسیلی دنیا در محدوده خلیج فارس قرار دارد و همچنین خلیج فارس و تنگه هرمز یکی از پرترددترین مسیرهای آبی در دنیا شناخته می‌شوند.

همه این عوامل پتانسیل بالایی را برای بنادر ایران در بحث بانکرینگ LNG ایجاد می‌کند.

حسن‌زاده خاطرنشان کرد: بنادر شهید رجایی به دلیل نزدیکی به تنگه هرمز و چابهار به عنوان آخرین نقطه در مسیر تردد می‌توانند نقاط خوبی برای عملیات بانکرینگ LNG کشتی‌ها و شناورهای در حال تردد باشند.

 

*** رتبه اول ایران، روسیه و قطر در ذخایر گازی دنیا 

 

وی اظهار داشت: در حال حاضر کشورهای ایران، روسیه و قطر دارای بزرگترین ذخایر گازی در دنیا هستند که طبق مطالعات انجام شده از نظر ظرفیت میدان‌های گازی ایران در رتبه اول در دنیا قرار دارد.

با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و بنادر جنوبی، ایران آمادگی همکاری مشترک با کشورهای اروپایی در زمینه سوخت گاز طبیعی LNG و یا سرمایه‌گذاری صد در صدی خارجی را دارد.

 

 

به گزارش خبرگزاری صنایع، معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی در پایان گفت:

سازمان بنادر و دریانوردی در حال برگزاری جلساتی با انستیتو  LNG ایران به منظور امکان سنجی و بررسی طرح توجیه اقتصادی به کارگیری سوخت LNG است.

 

 

 

 

 

انتهای پیام///

منبع
خبرگزاری صنایع