کد خبر:75077
پ
بازار فولاد
معاون مالی و اقتصادی فولاد مبارکه اصفهان خبر داد:

بازار فولاد در مسیر بهبود قرار دارد

معاون مالی و اقتصادی فولاد مبارکه اصفهان با تاکید بر اینکه بازار فولاد در مسیر بهبود قرار دارد، تصریح کرد، قیمت‌های جهانی روند کاهشی قابل توجه‌ای نخواهد داشت و از این رو بهبود بازار فولاد را تا ۳ سال آینده شاهد خواهیم بود.

معاون مالی و اقتصادی فولاد مبارکه اصفهان با تاکید بر اینکه بازار فولاد در مسیر بهبود قرار دارد، تصریح کرد، قیمت‌های جهانی روند کاهشی قابل توجه‌ای نخواهد داشت و از این رو بهبود بازار فولاد را تا ۳ سال آینده شاهد خواهیم بود.

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی و خبری صنایع ایران، امیر حسین نادری با بیان مطلب فوق، تاکید کرد:

پیش‌بینی می‌شود میزان مصرف فولاد در ایران نیز یک روند تدریجی افزایشی را داشته باشد و حداکثر میزان مصرف در سال ۱۴۰۴ که برنامه تولید ۵۵ میلیون تن است، به حدود ۳۳ میلیون تن برسد از این رو برای دستیابی به این امر ایجاد بستر مناسب برای توسعه هر چه بیشتر زیر ساخت‎های لازم از جمله انرژی، آب و حمل و نقل دریایی، ریلی و جاده‌ای ضروری است. در ادامه گفت و گو با وی را می‎خوانید:

*** بازار فولاد

س: وضعیت صنعت فولاد در ایران و جهان را چگونه ارزیابی می کنید؟

ج: روند تولید فولاد در جهان با حضور پررنگ چین در دهه گذشته تحول اساسی یافت و سال به سال یک رشد فزاینده‌ای داشت به طوریکه از تولید حدود ۸۰۰ میلیون تن در سال ۲۰۰۰ به تولید ۶/۱ میلیارد تن در سال ۲۰۱۵ این رشد به وضوح مشاهده می شود.

این رشد به دلایلی از جمله کاهش میزان رشد مصرف فولاد در چین، محدودیتهای محیط زیست و متوقف کردن واحدهای فولادی آلاینده، رکورد اقتصادی و بعضاً کمبود برخی از منابع و مواد اولیه مورد نیاز این صنعت در سال‌های اخیر از رشد تولید و مصرف آن کاسته شده است.

اگرچه ظرفیت تولید فولاد در جهان بیش از ۲/۲ میلیارد تن شده است، ولی حدود ۶/۱ میلیارد تن فولاد تولید واقعی جهان است که نشان از ضریب در حال کاری ۷۰ درصدی واحدهای فولادسازی در دنیا است.

در ایران حدود ۳۳ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد ایجاد شده و تنها از این میزان حدود ۲۲ میلیون تن فولاد خام در سال ۱۳۹۶ تولید می‌شود که سهم تولید فولادهای طویل از فولادهای تخت بیشتر است.

از طرف دیگر در سال ۹۶ رکورد صادرات شکسته خواهد شد و به بالای ۸ میلیون تن خواهد رسید و تنها حدود ۴ میلیون تن واردات فولادخواهیم داشت و این مصرف ظاهری کشور را به حدود همان مقادیر سال‌های قبل نزدیک کرده است.

*** عرضه و تقاضای فولاد در بازار داخلی و خارجی

س: لطفا در خصوص وضعیت عرضه و تقاضای فولاد در بازار داخلی و خارجی توضیح بفرمایید:

ج: آنچه مسلم است یکی از محرک‌ها و پیشران های اقتصادی کشور بخش مسکن است و هنوز در این حوزه حرکت موثری نشده است.

ولی پیش‌بینی می‌شود میزان مصرف فولادیک روند تدریجی افزایشی را داشته باشد و حداکثر میزان مصرف در سال ۱۴۰۴ که برنامه تولید ۵۵ میلیون تن است، به حدود ۳۳ میلیون تن برسد و در حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیون تن نیز به صادرات اختصاص یابد.

البته نکته حائز اهمیت توسعه بخش انرژی، آب و حمل و نقل دریایی، ریلی و جاده‌ای است، تا بتوان به اهداف مورد نظر دست یافت.

*** ظرفیت تولید و مصرف فولاد در ایران 

س: ظرفیت تولید و مصرف فولاد در ایران به چه میزان است؟

ج: در سطح جهانی نیز روند کند ولی افزایش تولید فولاد ادامه خواهد داشت و مقدار مصرف جهانی بیشتر می‌شود به‌طوریکه در سال ۲۰۱۸ این مصرف به حدود ۱۶۵۰ میلیون تن خواهد رسید و چون محدودیت‌هایی برای چینی‌ها در تولید به وجود آمده و مصرف آن کشور افزایش یافته و در سال‌های بعد نیز ادامه خواهد داشت و پیش‌بینی رشد حداقل ۲ درصدی برای هر سال در آینده وجود دارد.

در این میان بعد از چین، کشور هند سیاست تولید فولاد خود را به شدت دنبال می‌کند و تولید حدود ۱۰۰ میلیون تن خود را تا سال ۲۰۲۵ به حداقل دو برابر افزایش خواهد داد و این می تواند تهدید جدیدی برای سایر کشورها به خصوص در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا باشد بر اساس شواهد موجود می‌توان نتیجه گرفت که قیمت‌های جهانی روند کاهشی قابل توجه ای نخواهد داشت و بهبود در بازار فولاد را در حداقل ۳ سال بعد مشاهده خواهیم کرد.

*** چالش‌های پیش روی صنعت فولاد

س: چالش‌های پیش روی صنعت فولاد را به اختصار تشریح کنید؟

ج: چالش‌های جهانی فولاد در ۶ موضوع خلاصه می‌شود که از جمله می توان به چالش زیست‌محیطی اشاره کرد، در حدی که فولادسازان دنیا درگیر شدید کنترل و کاهش آلاینده‌های زیست‌محیطی شده‌اند به‌گونه‌ای که درطرح‌های قبلی حجم زیادی از آن‌ها متوقف شده و طرح‌های جدید با سخت‌گیری زیادی از سازمان‌های جهانی درگیر هستند.

ظرفیت مازاد تولید فولاد از دیگر دغدغه‌های صنعت فولاد در جهان است و تعادل عرضه و تقاضا و نهایتا بعضاً باعث غیرواقعی شدن قیمت‌های جهانی فولاد می‌شود.

کیفیت پایین مواد اولیه از دیگر چالش‌های صنعت فولاد در سطح جهان است و این باعث شده از یک طرف مشکلات زیست‌محیطی را به همراه داشته و همچنین باعث افزایش قیمت تمام شده محصولات شود و حاشیه سود این صنعت را کاهش دهد.

کمبود انرژی و الکترود در دنیا از جمله دغدغه‌های دیگر در صنعت فولاد است.

افزایش حجم ذخایر قراضه در دنیا به‌خصوص در چین، و همچنین محدودیت‌های زیست محیطی موجب مصرف بیشتر انرژی و الکترود در جهان خواهد شد و محدودیت تولید انرژی باعث مشکلاتی در این صنعت در آینده خواهد شد.

کمبود سنگ آهن، کنستانتره، گندله با کیفیت،مشکلات در تأمین پایدار آب، برق و گاز، فقدان توسعه در صنعت حمل و نقل جاده‌ای، ریلی و دریایی و اسکله‌ها، عدم وجود تناسب در تعرفه‌های صادراتی و وارداتی مطابق با شرایط روز اقتصادی، تقاضا و … در حمایت از صنعت داخلی، تسهیلات بانکی با بهره بالا که باعث هزینه‌های مالی سنگین در این صنعت شده است.

به گزارش خبرگزاری صنایع، همچنین خروج تدریجی شرکت‌های معدنی از مسیر اصلی رسالت خود جهت تولید فولاد و از بین رفتن توازن در زنجیره تولید فولاد را می توان از جمله چالش‌های این صنعت در ایران برشمرد.

انتهای پیام///

منبع
خبرگزاری صنایع