مدیرعامل بورس کالا با تشریح برنامههای حال و آینده بورس کالا ، درخصوص پذیرش اوراق سلف موازی استاندارد جدید، معاملات حق امتیاز و اصلاح مدل فروش خودروسازان توضیحاتی داد.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی و خبری صنایع ایران، حامد سلطانینژاد در نشستی خبری با تشریح عملکرد بورس کالا در ۱۱ ماهه سال جاری و تشریح برنامههای حال و آینده بورس کالا گفت: بورس کالا با سهم ۴۸ درصدی از ارزش کل معاملات بازار سرمایه در ۱۰ ماهه ابتدایی سالجاری در صدر بورسها قرار گرفته و رکورد ارزش معاملات در کل تاریخ ۱۰ ساله این بورس با ۱۰۳٫۵ میلیارد تومان در ۱۱ ماهه سال جاری جا به جا شده است.
وی با بررسی آمار محصولات مختلف عرضه شده در بورس کالا افزود: آمار صادرات به علت کاهش قیمت سنگ آهن در نیمه اول سال جاری کاهش پیدا کرده اما در بقیه رینگها با رشد ۲۹ درصدی ارزش محصولات صنعتی و معدنی در ۱۱ ماهه سالجاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه بودیم.در حوزه محصولات کشاورزی رکورد معاملات گندم با رشد ۲۱ درصدی در مقدار و ۱۹ درصدی در ارزش شکسته شد، در زمینه محصولات پتروشیمی نیز شاهد رشد ۱۱ درصدی در مقدار و ۳۳ درصدی در ارزش معاملات این محصول بودیم.
این مقام مسئول ادامه داد: در زمینه محصولات فرآوردههای نفتی ۹ درصد رشد در مقدار و ۴۸ درصد رشد در ارزش معاملات این محصول داشتهایم. به طور کلی در بازار فیزیکی شاهد ۲۴ میلیون تن معامله در ۱۱ ماهه گذشته بودیم که این رقم رشد ۴ درصدی در مقدار و ۳۳ درصدی در ارزش معاملات را نشان میدهد. در حوزه قراردادهای آتی نیز ۳ هزار و ۷۷۶ معامله ثبت شده که رشد ۲۷ درصدی در مقدار و ۶۱ درصدی در ارزش را به همراه داشته است. همچنین در حوزه معاملات گواهی سپرده کالایی ذرت با حدود ۴۶۵ هزار تن محصول به ارزش ۴ هزار و ۲۱۱ میلیارد ریال و رشد ۸۶ درصدی صدرنشین بازار گواهی سپرده است.
***وضعیت اوراق بهادار کالایی
سلطانی نژاد با اشاره به وضعیت اوراق بهادار کالایی گفت: انتشار اوراق سلف موازی استاندارد برای تامین مالی صنعت طیور، پذیرهنویسی و انجام معاملات ۳ صندوق کالایی و اخذ موافقت سازمان بورس برای راهاندازی صندوق زعفران از جمله مهمترین اتفاقاتی است که در سال ۹۶ در حوزه اوراق بهادار کالایی شاهد آن بودیم. توسعه و بهبود سامانه معاملات بر خط، توسعه سامانه رابط بانکی، سامانه پذیرش کالا و توسعه سامانه معاملات کشف پریمیوم نیز از جمله مهمترین اقدامات انجام شده در حوزه فناوری و اطلاعات است.
***پذیرش اوراق سلف موازی استاندارد جدید و براورد ارزش
وی ضمن اعلام پذیرش اوراق سلف موازی استاندارد جدید گفت: این اوراق در راستای کمک به تامین مالی بخشهای اقتصادی از جمله شرکتهای سایپا، نفت پاسارگاد، سیمان خوزستان، فولاد مبارکه و …منتشر شده و میشود. بخش عمدهای از این تامین مالی در اسفندماه انجام شده و باقی آن اوایل سال آینده منتشر میشود که ارزش آن در حدود ۲.۵ هزار میلیارد تومان تخمین زده میشود.
***برنامههای آتی بورس کالا
مدیرعامل بورس کالا برنامههای آتی بورس کالا که لزوما یکساله نیستند را اینگونه تشریح کرد: تهیه ساز و کار بازار معاملات تهاتری،راهاندازی معاملات حق امتیاز، راهاندازی معاملات اوراق خرید دین، راهاندازی حراج به روش مناقصه، ایجاد و امکان تسویه چند مرحلهای، راهاندازی معاملات قرارداد آتی خاص، راهاندازی معاملات کشف پریمیوم، امکان سنجی راهاندازی معاملات مبتنی بر رویت بر اساس حراج حضوری مثل پسته و دام زنده، راهاندازی سیستم تسویه ومدیریت ریسک لحظه ای مشتریان،توسعه داراییهای پایه قراردادهای آتی، اختیار معامله، گواهی سپرده کالایی و صندوقهای سرمایهگذاری کالایی، ایجاد بستر معاملات به پشتوانه قبض انبار، اجرای سیاست حمایتی خرید توافقی برخی محصوللت کشاورزی مثل خرما پسته کشمش و … در برنامههای آتی این بورس قرار دارند.
سلطانینژاد با اشاره به اینکه سال ۹۵ نصف بودجه عمرانی برای خرید تضمینی گندم اختصاص پیدا کرد،گفت: با توجه به اینکه با افزایش نرخ تورم این حجم نیز افزایش پیدا خواهد کرد، ادامه این سیاست امکانپذیر نیست و میتوان با سیاستهای مبتنی بر بازار که به عبارتی بر مبنای قیمتهای رایج بازار است از محصولات کشاورزی حمایت کرد. با اجرایی شدن این طرح در سال آینده برای محصول گندم شاهد شفافیت بیشتر و تخصیص منابع بصورت موثرتر خواهیم بود.
وی درخصوص کمک بورس کالا جهت جذب سرمایه خرد و منابع مالی به سمت بورس اظهار داشت: راهاندازی صندوقهای کالایی وگواهی سپرده کالایی امکان معاملات افراد حقیقی در این بورس را فراهم کرد تا به جای خریداری خود کالا و دردسر فروش ان،با خریداری اوراق مبتنی بر کالا بتوانند به راحتی سرمایهگذاری و خرید و فروش کنند.
***معاملات حق امتیاز
این مقام مسئول درباره معاملات حق امتیاز توضیح داد: با طراحی که صورت گرفته هرگونه امتیاز موجود، قابلیت معامله را در بورس کالا پیدا می کند.خیلی از این امتیازات مبتنی بر دارایی یا کالا هستند بطور مثال در زمان اسقاط خودرو،معادل ان برای واردات خودرو حقی ایجاد می شود یا با قیمتی شرایط خریداری خودروی صفر ایجاد می شود کسانی که خودروهارا اسقاط میکنند تمایل به استفاده از این امتیاز ندارند و فقط خواهان دریافت پول ان هستند و بازار شفافی برای معاملات حق امتیاز وجود ندارد.
***حق تراکم شهرداری
سلطانینژاد افزود: از گونه دیگر حق امتیازها حق تراکم شهرداری است که شهردار تهران به درستی معاملات تراکم شهرداری را با وجود بازاری غیر شفاف متوقف کرد، بورس کالا به شهرداری پیشنهاد داد بازاری شفاف برای این معاملات ایجاد کند و معامله با میزان قیمت آن دقیقا مشخص باشد، دو گونه مدل عملیاتی برای این پیشنهاد دیده شده که یکی این است که شهرداری از این ابزار به عنوان ابزار تامین مالی استفاده کند که کارگروهی بر روی این طرح که احتمالا بلندمدت محقق میشود مشغول به کار هستند و مدل دیگر وضعیت فعلی که معاملات تراکم در حال انجام است در بورس کالا به وقوع بپیوندد تا با شفافیت همراه و قیمت و اشخاص مورد معامله مشخص و نظارتی بر بازار آن وجود داشته باشد.
وی با اشاره به انتقادی که به عرضه خودرو در بورس کالا مبنی بر ورود محصول نهایی به بورس گفت: این بورس با سازو کاری شفاف برای انجام معاملات کالاهایی که همسان هستند، است بنابراین خودرو نیز از فرایند حراج این بورس مستثنا نیست اما خودروسازان مدل فروش خود را بر مبنای نمایندگی طراحی کرده اند که خودرو به نام شخص خریداری میشود، همیشه در مواقعی در بازار فروش خودرو نوسانات عجیبی وجود دارد و هر کسی نمیتواند به راحتی آن را تهیه کند پس با استفاده از ظرفیت بورس کالا همه اشخاصی که تمایل به خرید خودرو دارند در مواقع عرضه میتوانند بر مبنای قیمتهای بازار ان را خریداری کنند.
***تامین مالی ۵۰۰ میلیاردی سایپا و اصلاح مدل فروش خودروسازان
سلطانینژاد با بیان اینکه پذیرش خودورها از خودروسازان در زمان معامله و با عرضههای انجام شده خیلی موثر نبوده،ادامه داد: زمانی که خودرو در این بورس نقد و خارج از این محیط شرایطی فروخته میشود، کسی به سمت بورس کالا برای خرید خودرو نمیآید که قرار شده مدل فروش خودورسازان اصلاح شده وبا حدود ۵۰۰ میلیارد تومان تامین مالی سایپا از این بورس عرضهها توسعه پیدا کند.
به گزارش خبرگزاری صنایع، مدیرعامل بورس کالا، در پایان درخصوص راهاندازی بازار مشتقه ارزی نیز گفت: بورس کالا برای راهاندازی این بازار همیشه آمادگی دارد، در تلاطمات ارزی آنچه که میتواند به جای عرضه ارز کاغذی به ما کمک کند استفاده از بازار مشتقه و بهرهمندی از عرضه موقعیتهای خرید یا فروش ارز است.خوشبختانه بانک مرکزی راهاندازی این بازار را فارغ از اینکه کجا راهاندازی شود، در برنامه دارد که امید است این بازار منسجم منجر به رفع التهابات در بازار ارز شود.
انتهای پیام///