تولید روغن موتور و صنعتی (تصفیه اول) در سال گذشته ۴۴۶ هزار تن و در ۶ ماهه امسال ۲۱۸ هزار تن بوده است و در صورت بهره برداری از طرحهای نیمه تمام این حوزه ۳٫۵ میلیون تن به ظرفیت فعلی این محصول افزوده خواهد شد.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی و اخبار صنایع، روغنهای موتور و صنعتی به عنوان یک گروه از کالاهای مهم و استراتژیک در دنیای صنعتی امروز مطرح هستند که بیشتر برای تسهیل حرکت سطوح در تماس با یکدیگر استفاده میشوند و عملا موتورهای مکانیکی بدون مصرف روغن موتور قادر به کار نیستند.
یکی از مؤلفههای اصلی و تعیین کننده در مزیت نسبی این محصول، وفور و دسترسی آسان به مواد اولیه است. از آنجا که جهت تولید انواع روغنهای موتور و صنعتی به روش معمول، از یک برش مواد نفتی استفاده میشود، لذا با توجه به وجود ذخایر عظیم نفتی و همچنین وجود نیروهای متخصص در کشورمان، این صنعت از مزیت نسبی بالایی برخوردار است.
در ساخت روانکارها از دو ماده اصلی روغنپایه (به عنوان رکن اساسی) و مواد افزودنی استفاده میشود. برای تهیه روغن پایه در حال حاضر سه روش: استفاده از برش مواد نفتی، تصفیه روغنهای کارکرده (تصفیه دوم)، تهیه مصنوعی (سنتتیک) استفاده میشود. مواد افزودنی نیز مواد شیمیایی با ترکیبات مخصوص هستند که خواص روغن پایه را ترمیم و تصحیح کرده و مشخصههای مورد نظر را به محصول نهایی اضافه میکند.
سهم ۹٫۵ درصدی فرآورده های نفتی تصفیه شده از ارزش افزوده بخش صنعت
روغنهای موتور و صنعتی در طبقهبندی آیسیک زیرگروه “تولید فرآورده های نفتی تصفیه شده” (۲۳۲۰) قرار میگیرند که میانگین سهم گروه “تولید فرآورده های نفتی تصفیه شده” (۲۳۲۰) از ارزش افزوده بخش صنعت (به قیمت جاری) حدود ۹٫۵ درصد و میانگین سهم اشتغال آن ۲٫۱ درصد براساس نتایج سرشماری کارگاه¬های ده نفر کارکن و بیشتر مرکز آمار ایران در سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۳ است.
حداقل ظرفیت اقتصادی سالیانه تولیدروغن موتور (تصفیه اول) ۵۰ هزار تن و روغن صنعتی (تصفیه اول) ۸ هزار تن است. متوسط هزینه سرمایهگذاری جهت ایجاد یک شغل در این صنعت ۱۶۵ میلیون تومان و متوسط هزینه سرمایهگذاری برای ایجاد کارگاه ۴ هزار و ۷۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
اضافه شدن ظرفیت ۳٫۵ میلیونی با تکمیل طرحهای نیمه تمام
در طرحهای نیمه تمام این صنعت، استانهای هرمزگان، اصفهان، گلستان، مازندران، خوزستان، بوشهر و یزد حدود ۷۰ درصد ظرفیت اسمی را به خود اختصاص دادهاند که در صورت بهره برداری از تمامی طرحها ظرفیتی معادل ۳٫۵
میلیون تن به ظرفیت فعلی این محصول افزوده خواهد شد.
در کشور چهار پالایشگاه نفت بهران، نفت ایرانول، نفت پارس و نفت سپاهان با ظرفیت ۹۵۰ هزارتن در زمینه تولید روغن پایه فعالیت دارند. واحدهای فعال مرتبط با تولید روغن موتور و صنعتی (تصفیه اول) مستقر در استانهای تهران، اصفهان، قزوین، قم، سمنان و مرکزی، ۷۰ درصد ظرفیت اسمی این صنعت را به خود اختصاص دادهاند.
تولید ۲۱۸ هزار تن روغن موتور و صنعتی در ۶ ماهه امسال
تولید روغن موتور و صنعتی (تصفیه اول) در سال ۱۳۹۵ برابر با ۴۴۶ هزارتن و در ششماهه سال ۱۳۹۶ معادل ۲۱۸هزار تن بوده و در سال ۱۳۹۵ سهم استان تهران در تولید این محصول برابر ۸۷ درصد و استان اصفهان ۱۱٫۵درصد بوده است.
بیشترین مقصد صادرات این محصولات کشورهای پاکستان، افغانستان و عراق و همچنین بیشترین میزان واردات این محصول از کشورهای امارت، آلمان و ترکیه است.
انتهای پیام///